Google Translate

zaterdag 30 oktober 2021

Jutland Memorial Park, Thyborøn

Een tijdje geleden heb ik het over Thyborøn gehad en daar het Jutland Memorial Park genoemd. In deze post wat meer informatie over het Jutland Memorial Park en nog wat andere dingen die daar in de buurt te zien zijn. Het Jutland Memorial Park is een herdenkingspark voor de slachtoffers van de Zeeslag bij Jutland. De Zeeslag bij Jutland (31 mei – 1 juni 1916) tussen de Britse en de Duitse marine, ook Slag voor het Skagerrak genoemd, was de grootste zeeslag uit de Eerste Wereldoorlog. Het was na de Slag bij de Doggersbank (1915) de laatste van twee ontmoetingen waarbij dreadnoughts van de strijdende partijen elkaar tijdens de Eerste Wereldoorlog bevochten. De Britse verliezen (6094 man en 115.025 ton aan oorlogsschepen: 3 slagkruisers, 3 zware kruisers en 8 torpedobootjagers) waren groter dan de Duitse (2551 man en 60.180 ton). De Duitsers hadden 3597 zware granaten afgevuurd, waarvan er 120 (3,33%) doel troffen; de Britten 4598 met 100 treffers (2,17%). 

Het Memorial Park bestaat ​​uit een groot aantal sculpturen; 26 granieten stenen die tot 3,5 meter hoog kunnen zijn. Eén voor elk van de schepen die verloren zijn gegaan in de Slag om Jutland. De granieten stenen, die symbool staan ​​voor de achtersteven van de verongelukte schepen net voordat ze in de diepte zinken, zijn opgericht in de formatie waarin de schepen op de bodem van de Noordzee liggen. Elke steen zal worden gegraveerd met de naam van het schip en andere relevante gegevens van het schip. Rond de grote granieten achtersteven zijn figuren geplaatst voor elk van degenen die zijn omgekomen toen dat schip naar beneden ging. De figuren zijn gemodelleerd in verschillende gietstukken van speciaal beton met een hoogte van 1,2 meter. Er zullen in totaal 8.645 figuren zijn; individueel bedoeld als een gedenkteken voor elk van de slachtoffers, en collectief, als een ontroerende visualisatie van het enorme verlies aan mensenlevens dat in de strijd is opgelopen. De figuren zijn zo hoog dat bezoekers van het Memorial Park ze een beetje van bovenaf kunnen bekijken, zodat ze de zee van sculpturen kunnen overzien met de vorm en het karakter van het landschap als achtergrond. Het Memorial Park heeft in zijn ontwerp geen onderscheid gemaakt tussen Britse en Duitse zeelieden. Het idee van het project is om een ​​gedenkteken op te richten voor de gevallen zeelieden op neutraal terrein; een sculptuur voor elke persoon die is omgekomen in de Slag om Jutland. Het Memorial Park zet aan tot nadenken en stimuleert reflectie op het verhaal en de loop van de geschiedenis. Het park werd geopend op de 100ste verjaardag van de strijd: 1 juni 2016. (Bron: Jutland Battle Memorial).

Meer informatie over de Zeeslag is te vinden op de websites van het Seawar museum en Jutland 1916. De verhalen over de verschillende schepen zijn hier terug te vinden. Onderaan de post nog een video over hoe de slag is verlopen met onder andere foto's uit die tijd. Het park is een zeer indrukwekkende plek.









































Geen opmerkingen:

Een reactie posten