Google Translate

donderdag 24 maart 2022

Mariager kerk en klooster

Vorige zomer waren we in Mariager, Denemarken en hebben daar de kerk en het bijbehorende klooster bezocht. De kerk is een overblijfsel van het middeleeuwse Birgittinessen klooster. Mariager Kloster was samen met het klooster in Maribo de enigen in Denemarken die tot de Orde van Birgittine behoorden. Het klooster werd gesticht tijdens het bewind van koning Erik van Pommeren, ergens in de periode 1425-1432. Tegen het einde van de middeleeuwen was Mariager Kloster het grootste en meest dominante klooster in Oost-Jutland. De Birgittine-orde trok vooral leden van adellijke families aan. In de kloosters van de Orde van Birgittine woonden zowel monniken als nonnen, maar in aparte gebouwen aan weerszijden van de kerk. Het nonnenklooster bestond waarschijnlijk uit 3 vleugels, die een omsloten binnenplaats vormden, waar de kerk de zuidvleugel vormde. Dit is te zien op de laatste foto. 

Tot op de dag van vandaag zijn de kerk en de noordvleugel van het klooster bewaard gebleven, terwijl de andere gebouwen in de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw werden gesloopt. Vandaag de dag is de Mariager kerk slechts een bescheiden gebouw in vergelijking met het oorspronkelijke ontwerp. Als je er voor staat zou je dit niet zeggen. Het is nog steeds één van de grootste kerken die we in Denemarken gezien hebben. Na de sluiting van het klooster werd de kerk een gewone parochiekerk voor Mariager. Het onderhoud van de grote kerk was echter een te grote taak voor het kleine marktstadje en de kerk raakte in verval. In 1788-89 voerde architect Anders Kruuse een ingrijpende renovatie en reductie van het gebouw uit. Het gehele oostelijke deel van de kerk werd afgebroken en vervangen door een klein laag koor. In 1931-33 werd opnieuw een restauratie uitgevoerd, waarbij het kleine koor werd opgeheven.


Het klooster was geopend en je kunt daar vrij veel informatie zien over het klooster en de Birgittine Orde. Helaas was het niet mogelijk om alles te zien in het klooster. Alleen de entree was toegankelijk.


De kerk kun je wel bezoeken maar op het moment dat we er waren was men bezig met de voorbereidingen van een begrafenis. We konden wel naar binnen om te kijken maar niet gedaan. We zijn later op de dag weer teruggegaan naar de kerk en zijn toen naar binnen geweest. De binnenkant volgt nog een keer.



De kerk bloemenwinkel.

Naast de kerk is een bloemenwinkel en een begrafenisondernemer aanwezig.





6 opmerkingen:

  1. Zo te zien is dat klooster nog een behoorlijk complex geweest. Echt jammer dat er zoveel van verdwenen is.

    In Mariager zijn wij ook eens geweest. Leuke plaats. We hebben daar ergens buiten aan het fjord bij een heel gezellig eettentje frites gegeten :-)
    Eten met een mooi uitzicht smaakt altijd net iets beter ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is nog wel groot en hoe groter hoe meer onderhoud.
      Mariager is een geweldig plaatsje. Wij hebben wat gegeten bij de haven. Wachten op de boot waar Twan Huys op zat in het programma Reisgenoten.

      Verwijderen
    2. Ik weet niet meer zeker of wij ook bij de haven zaten, lang geleden namelijk. De eetgelegenheid was een mooi vakwerkhuisje, dat weet ik nog wel. Ik heb er nog foto's van, die zal ik eens opzoeken. Ook wel weer eens leuk om terug te zien :-)

      Helaas hebben we maar één aflevering van Reisgenoten gezien. De rest konden we niet bekijken, zat niet in ons pakket :-(
      Dus Twan Huys gemist.

      Verwijderen
    3. De aflevering is op Youtube te bekijken. https://www.youtube.com/watch?v=ZAyZrOTKaL0

      Verwijderen
    4. Die aflevering in Denemarken weer gekeken en toen kwamen we erachter dat de plek waar ze gingen drinken en eten op een andere plek was dan wij dachten. Dat was een mindfuck zeg :-).

      Verwijderen