Google Translate

donderdag 7 juli 2022

Bjørnøya - Bear Island

Filmdetails:
Titel: Bjørnøya - Bear Island
Regisseurs: Edda Grjotheim en Inge Wegge
Verhaal: Edda Grjotheim en Inge Wegge
Jaar: 2012
Spelers: Inge Wegge, Markus Wegge en Håkon Wegge
Duur: 78 minuten
IMDB cijfer: 6,8Samenvatting:
In Bjørnøya (Noors voor Bereneiland) reizen drie broers hartje winter naar ‘Bereneiland,’ een onherbergzaam gebied voor de kust van Noorwegen. Met een zwaarbepakte slee in de hand ploeteren de broers zich een weg door het witte, rauwe landschap en de ijzige wind, op zoek naar de perfecte baai om te surfen. Hun zoektocht naar de maagdelijke golven waar niemand ooit eerder surfde wordt een avontuurlijke achtbaan vol extreme sporten en intense beproevingen. En wat als Bjørnøya's natuurlijke jager, de ijsbeer, ineens opduikt?

De film:
Bjørnøya is een documentaire en sinds juli 2022 op Netflix te zien. In de vorige blogpost had ik het over de documentaire Nordfor Sola en daar was Inge Wegge te zien tijdens het negen maanden durende verblijf op een verlaten strand bij de poolcirkel. Deze keer gaat hij met zijn twee broers voor twee maanden naar BereneilandBereneiland is een eiland dat ongeveer halverwege Spitsbergen en de Noordkaap ligt. Bestuurlijk maakt het deel uit van Spitsbergen. De broers moesten dan ook toestemming krijgen van de gouverneur van Spitsbergen om op het eiland te verblijven. Dit was nogal lastig. Ook lastig was het om vervoer naar het eiland te krijgen. Hierdoor was de voorbereidingstijd van de tocht twee jaar. In die periode hebben ze voedsel die over datum of weggegooid was verzameld en vervolgens gedroogd. Afgedankte kleren zoeken voor de tocht. Ze willen namelijk een zo klein mogelijke voetafdruk achterlaten. Het is ze uiteindelijk gelukt om met een vrachtschip mee te liften. Een andere complicatie is de vriendin van Inge Wegge. Ze is zwanger en de tocht betekent dat Inge er tijdens de zwangerschap niet bij is om zijn vriendin te ondersteunen. Welke invloed gaat dit op de tocht hebben? 

Conclusie:
Weer een geweldige film van Inge Wegge samen met zijn broers. Ze doorkruisen het eiland en doen daar spectaculaire dingen. Mooie beelden van het eiland, van het surfen, paragliden en snowboarden. In één scene is te zien dat de broers het niet met elkaar eens zijn en dat gaat vooral om Håkon, de jongste. Verder veel plezier en enthousiasme, vooral van Inge. Zelfs bij ontberingen blijft hij de vrolijkheid zelf. Ik ben wel heel erg benieuwd hoe ze de beelden gemaakt hebben. Volgens dit interview met een Canon 5D mIII en een aantal GoPro's, maar het is niet te zien hoe ze de accu's opladen. Waarschijnlijk met een zonnepaneel. Bij het surfen zitten er wat beelden bij die slecht zijn. Dat maakt het wel weer realistischer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten