Google Translate

zondag 24 juli 2022

Varg - Wolf

Filmdetails:
Titel: Varg - Wolf
Regisseur: Daniel Alfredson
Verhaal: Kerstin Ekman
Jaar: 2008
Acteurs: Peter StormareRobin LundbergRolf Degerlund
Duur: 95 minuten
IMDB cijfer: 6,1


De trailer kon helaas niet ingesloten worden. Toch maar opgenomen zodat de link naar Youtube wel aanwezig is. 


Samenvatting:
De Samen (oorspronkelijke bewoners van Zweden en Noorwegen) uit het noorden van Zweden worden geconfronteerd met de wetten van de moderne maatschappij. Wolven zijn in Zweden namelijk een beschermde diersoort en daar mag niet op gejaagd worden. Wat moet je als rendierenhouder doen wanneer je rendieren door een wolf wordt aangevallen? Een dilemma tussen trouw blijven aan de wet of kiezen voor je veestapel.

De film:
Op Netflix de film Varg bekeken en het gaat over de wolf en de Samen in het plaatsje Valsjöbyn, Jämtland. Het verhaal is afkomstig uit een gedeelte van de roman Krasloten (Skraplotter), het laatste deel van de trilogie Wolfshuid (Vargskinnet). De trilogie is geschreven door Kerstin Ekman. Ze heeft het gedeelte uit de roman herbewerkt tot deze film. Helaas heb ik nog geen enkel deel van de trilogie, bestaande uit Wolfshuid en Het laatste hout, gelezen. Het verhaal gaat over Klemens Klemensen, een gescheiden Sami die samen met zijn neefje Nejla een kudde rendieren onderhoudt. In de jaren ervoor zijn een groot aantal rendieren gedood door wolven. Volgens dit artikel zijn de wolven sinds 1966 een beschermde diersoort in Zweden. In het verleden was dit anders en werd in 1647 een premie voor het doden van wolven ingevoerd. De Sami hebben wolven uitgeroeid in Noord-Zweden tijdens georganiseerde tochten. In 1960 waren er nog maar weinig wolven in Zweden, vanwege het gebruik van sneeuwscooters bij de jacht, en het laatste exemplaar werd in 1966 gedood. In de film is de wolf teruggekeerd en heeft het gemunt op de rendieren. De tijd dat wolven afgeschoten konden worden is voorbij en de Sami krijgen een bedrag uitgekeerd voor elk rendier die wordt gedood. Dat is de theorie. Hoe gaat het in de praktijk als je als rendierhouder in geldnood de rendieren ziet liggen kreperen door de aanval van een wolf?

Conclusie:
Een film die vlijmscherp laat zien welke invloed de beschermde wolf op de Sami heeft. Aan de ene kant is het allemaal te begrijpen maar aan de andere kant is de wolf een dier die er weer is nadat de soort bijna uitgestorven was. De vraag die de film letterlijk stelt is wie er eigenlijk bedreigd zijn. De Sami of de wolf? 

De film geeft eigenlijk aan dat de rendierhouder in de vorm van Klemens aan het uitsterven is. De jeugd volgt een opleiding en vertrekt uit het noorden. De klimaatverandering heeft invloed en ook de energiewinning dwingt de rendierhouders er eigenlijk mee om te stoppen met hun eeuwenoude levenswijze. De film komt uit 2008 en nu veertien jaar later ziet het er allemaal nog pessimistischer uit. De druk op de wereld is enorm. Elke dag in het nieuws meer ellende over de toestand van de aarde. 

Informatie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten