Google Translate

zaterdag 2 juli 2022

Nordfor Sola - North of the Sun

Filmdetails:
Titel: Nordfor Sola - North of the Sun
Regisseurs: Jørn Nyseth Ranum en Inge Wegge
Verhaal: Jørn Nyseth Ranum en Inge Wegge
Jaar: 2012
Spelers: Jørn Nyseth Ranum en Inge Wegge
Duur: 45 minuten
IMDB cijfer: 8,3
Samenvatting:
Jørn Nyseth Ranum en Inge Wegge, vrienden en filmmakers, ontdekken het perfecte strand aan een afgelegen Noorse kust net boven de poolcirkel. Ze besluiten daar de winter surfend door te brengen. Van drijfhout bouwen ze een hut en leven enkel van voedsel dat over de datum is. De jongemannen maken van duurzaam leven hun eigen Robinson-avontuur, waarbij ze zelfs bij persoonlijk gevaar hun kalmte weten te bewaren.

De film:
Nordfor Sola is de eerste documentaire van de twee Noorse vrienden Inge Wegge en Jørn Nyseth Ranum en stamt uit 2012. Sinds kort is de documentaire op Netflix te zien. Inge Wegge (1986) is afgestudeerd aan de kunst- en filmschool Nordland, Lofoten. Daarna heeft hij gewerkt als freelance fotograaf voor verschillende tv-producties. Ook probeerde hij veel tijd op de Lofoten door te brengen om te skiën in de bergen, snowboarden, paragliden, klimmen en surfen. Hij is één van de drie Wegge broers die een website bij hielden van april 2009 t/m juli 2016. Samen met zijn broers heeft hij in 2014 de film Bjørnøya gemaakt. Laat die film nu net vandaag ook op Netflix beschikbaar te zijn. Die ga ik ook zeker bekijken. Een interview met Inge Wegge over Bjørnøya is hier te lezen. 

Over Jørn Nyseth Ranum is niet zo veel te vinden als over Inge Wegge, maar in 2015 heeft hij de korte film Mot Nord - Northbound geregisseerd en geschreven. Over die film is hier met hem een interview te lezen en de film is ook op die website te zien. 

De muziek uit Nordfor Sola is gemaakt door Erlend Elvesveen en de nummers uit de film zijn hier te beluisteren.

Dat was de introductie. Nu over de film en die is echt geweldig. In 45 minuten weten ze hun belevenissen van negen maanden op een verlaten strand in een baai te verfilmen. Het begint met hun busje die loopt op gebruikte plantaardige olie. De zoektocht naar voedsel die over de datum is. De bouw van hun hut, gemaakt met onder andere drijfhout aangespoeld op het strand en isolatie van de hut met aangespoelde plastic flessen. Onvoorstelbaar hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen om van afval negen maanden te kunnen verblijven in het ijskoude Noorwegen rond de poolcirkel. En dat allemaal voor hun grote passie: surfen, snowboarden en paragliden. Het lijkt wel wat op de documentaire Under the Arctic Sky maar veel puurder. Vijfenveertig minuten lang enthousiasme en plezier en met de minste moeite om de negen maanden vol te houden en ook nog een 3 ton afval bij elkaar verzamelen. 

Conclusie:
Een heerlijke documentaire en erg goed gedaan voor de toen beginnende filmmakers. Gelukkig is de film nu simpel via Netflix te bekijken. Ook leuk om te zien wat ze na deze eerste film hebben bereikt. Ten eerste de lange film Bjørnøya en in 2020 heeft Inge Wegge meegewerkt aan de film Breaking Surface. Ik moet wel zeggen dat ik mij schaam voor alle rotzooi die op het strand aanspoelt. Ongelooflijk dat de mens dit allemaal zelf veroorzaakt. 

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten