Google Translate

maandag 11 juli 2022

Ze weten alles van je

Seriedetails:
Titel: Ze weten alles van je
Regisseur: Hanro Smitsman
Jaar: 2022
Acteurs: Charlie Chan Dagelet, Monic Hendrickx, Jim Deddes
Duur: 4 afleveringen van 35 minutenSamenvatting:
In 2018 verdwijnt cyberexpert Arjen Kamphuis op mysterieuze wijze in Noorwegen. Tot op de dag van vandaag roept de verdwijning veel vragen op en is zijn verhaal voer voor complottheorieën. Zit er 'iemand' of 'iets' achter zijn verdwijning? Onderzoeksjournalist Nadia duikt in zijn vermissing. De serie is een spannende combinatie van documentaire en fictie.

De serie:
Eind vorig jaar nog het boek Van de radar gelezen van Frank van Zwol. Dat was een fictief verhaal gebaseerd op Arjen Kamphuis en zijn verdwijning in Noorwegen. Het verhaal van Frank van Zwol beschrijft de gang van zaken bij de verdwijning van Arjen Kamphuis en heeft er een eigen draai aan gegeven wat er gebeurd kan zijn. Het heeft een superspannend en verontrustend verhaal opgeleverd. Videoland heeft in 2021 de vrienden rondom Arjen gevraagd om mee te werken aan een serie over de verdwijning van Arjen. Dit hebben ze gedaan en zo zijn internetactivist Ancilla van de Leest, onderzoeksjournalist Sanne Terlingen, hacker Jos Weyers en privacydeskundige Helma de Boer te zien en te horen. Ze worden ondervraagd door journaliste Nadia. Nadia is een fictief persoon. Via haar wordt geprobeerd de verdwijning van Arjen te reconstrueren. 

Conclusie:
Doordat ik het boek van Frank van Zwol eind vorig jaar had gelezen was de documentaire erg herkenbaar. Toch komen er ook nieuwe feiten aan de orde die ik zelf nog niet wist. De echte personen laten interviewen door een gespeelde journalist is best wel goed bedacht en de interviews zien er verrassend uit. Vooral die met Jacob Appelbaum is zeer geslaagd. Vault 7 is ook iets wat ik niet echt heb meegekregen. In dit artikel van NRC is het verhaal van de verdwijning terug te lezen.

Een verdwijning van een beveiligingsexpert in Noorwegen. Wat is er gebeurd met Arjen Kanphuis? Deze documentaire lost het niet op maar geeft een goede weergave hoe vreemd de verdwijning is. De vrienden van Arjen zijn een FundRazr campagne gestart om geld binnen te halen om naar het lichaam van Arjen te zoeken. De actie duurt nog zo'n vijftig dagen.

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten