Google Translate

vrijdag 19 mei 2023

Partisan seizoen 1 en 2

Seriedetails:
Titel: Partisan seizoen 1 en 2
Regisseur: Amir Chamdin
Verhaal: Mauricio Molinari, Amir Chamdin, Fares Fares
Jaar: 2020 - 2022
Acteurs: Anna Björk, Fares FaresJohan Rheborg
Duur: 10 afleveringen van 50 minuten
IMDB cijfer: 5,5
Samenvatting:
Johnny krijgt een nieuwe baan in de idyllische omgeving van Jordnära, een afgesloten gemeenschap waar een succesvolle biologische boerderij gerund wordt. Hij komt er al snel achter dat de regels en routines er enigszins onorthodox zijn.

De serie:
De serie is te zien op Viaplay en gaat over Jordnära, een afgesloten gemeenschap waar men terug gaat naar de essentie van het leven. Alles biologisch verbouwen, niet roken, geen bereik met je mobiel, een hek om het land, een poort met een bewakingspost. Het begin is warrig. Johnny krijgt de opdracht om twee pleegkinderen naar Jordnära te brengen en daar vervolgens als vrachtwagenchauffeur te gaan werken. De twee zusjes worden opgenomen in het gezin van Kent en Susanne. Kent runt de boel op Jordnära en Susanne is de arts van Jordnära. Ze kunnen zichzelf behandelen en hebben geen buitenstaanders nodig. Daarnaast heeft Jordnära zijn eigen gymteam en het is de bedoeling dat de zusjes Nicole en Maria mee gaan doen in het gymteam. Het gymteam heeft een belangrijke rol in de serie. Het is direct duideijk dat er vreemde dingen gebeuren op Jordnära. Langzaam maar zeker wordt het duidelijk welke praktijken er plaatsvinden en welke rol Johnny speelt in het verhaal. Het tweede seizoen gaat direct verder waar het eerste seizoen gestopt is. Het tweede seizoen laat meer zien over het ontstaan van Jordnära en rond het einde van het eerste seizoen af. 

Conclusie:
Een geweldige serie die de sfeer goed weet weer te geven. Johnny, een naam die niet bij hem past vanwege zijn Midden-Oostelijke afkomst, is de partisaan. Gedeeltes van het nummer Partisan van Leonard Cohen is regelmatig te horen en het past in het verhaal van Johnny. 


Een ander nummer wat te horen is, is Sunset Finks van Mike Granditsky:


Het verhaal zelf is niet nieuw maar ze weten het in de serie goed neer te zetten. Het eerste seizoen was erg goed. Het tweede seizoen wat minder maar die maakt het verhaal wel af. In het tweede seizoen wordt de beginscène van het eerste seizoen ook duidelijk. 

In een interview van Drama Quarterly met Fares Fares die Johnny speelt is het volgende te lezen:

Centraal in het verhaal staat Jordnära zelf, die net zo'n personage is als Johnny, en even mysterieus. Fares zegt dat de gated community een metafoor is voor de moderne samenleving en de manier waarop extreme politiek wordt genormaliseerd. "Vóór het coronavirus gebeurden er dingen in Europa en over de hele wereld waar bepaalde mensen gedachten en ideeën hadden en mensen eraan begonnen te wennen", zegt hij.

“Voor mij was het idee om een ​​wereld te creëren waarin je de samenleving kon bekritiseren, maar die niet in het gezicht van mensen kon schuiven. We zouden een wereld kunnen creëren die aan de oppervlakte de meest perfecte plek is die je je kunt voorstellen – en dan sluip je in die duistere geheimen.”


Zoals hierboven te lezen staat Jordnära centraal. Het is een plek die overal in Zweden kan voorkomen en het leek wel wat op het sekte verhaal in de trilogie van Mariette Lindstein. In de serie wordt niet aangegeven waar Jordnära zich bevindt. In een interview met de regisseur blijkt dat de opnames gemaakt zijn op 45 minuten van Stockholm, op een eiland dat 30 minuten verwijderd is van het Koninklijk Paleis van de Koning. Ik zie het zo voor me :-).

Bij de zoektocht naar Jordnära kwam ik deze site tegen. Het zou zo maar een reclamecampagne voor de serie kunnen zijn, maar het lijkt echt te zijn. Hoe bizar.

Interviews over de serie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten