Google Translate

zondag 21 mei 2023

Sisu

Filmdetails:
Titel: Sisu
Regisseur: Jalmari Helander
Verhaal: Jalmari Helander
Jaar: 2022
Acteurs: Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan
Duur:  91 minuten
IMDB cijfer: 7,1Samenvatting:
Te midden van de Tweede Wereldoorlog is de goudzoeker Aatami Korpi druk in de weer in Lapland. Zijn harde werk loont en hij wil de buit meenemen naar de dichtstbijzijnde stad. Aatami wordt onderweg echter tegengehouden door de nazi's, wiens patrouille onder leiding staat van de meedogenloze SS-officier Bruno Helldorf. Er volgt een kat-en-muisspel tussen de twee heren.

De film:
Van de regisseur van de film Big Game is in 2022 de film Sisu verschenen. De film gaat over de goudzoeker Aatami Korpi in het jaar 1944. Locatie Fins Lapland. De Duitsers vertrekken uit Fins Lapland naar Noorwegen. Finland heeft de vrede gesloten met de Sovjet-Unie en de Finnen moeten de Duitsers uit Finland verdrijven als tegenprestatie. Deze periode wordt de Laplandoorlog genoemd. Bij het zoeken naar informatie over de Laplandoorlog kwam ik het boek Land van sneeuw en as van Petra Rautiainen uit 2022 tegen. Dat boek ga ik zeker lezen. Eerder kwam de Laplandoorlog al aan bod op Blogzweden in de posten van Kukushka - Cuckoo, Vroedvrouw en Katilo, de verfilming van Vroedvrouw. Sisu speelt zich ook af in die periode maar is van een ander genre. Ik moest vrij vaak tijdens de film aan Død Snø denken. Aatami Korpi vindt goud en stapt op zijn paard om ergens heen te gaan. Ondertussen komt hij Duitsers tegen. Die komen erachter dat hij goud bij zich heeft en dat is zeer interessant voor de Duitsers die weten dat ze de oorlog gaan verliezen. Helaas voor hun weten ze niet dat Aatami Korpi door de Russen Koschei genoemd wordt. 

Conclusie:
Sisu wordt in recensies vergeleken met een spaghettiwestern en met John Wick. Zoals net al gezegd vond ik het meer op Død Snø lijken. In ieder geval een actiefillm met veel bloed en geweld. Wat nog beter is zijn de geweldige beelden van Fins Lapland. Wat een toendra en wat mooi in beeld gebracht. De film is in een aantal hoofdstukken verdeeld en persoonlijk vond ik de eerste helft van de film geweldig. Het was wat rustiger en het landschap kwam er goed uit. De tweede helft van de film was wat drukker en met meer acties. De film is Engelstalig. De Duitsers en de Finnen spreken Engels. Dat klinkt best wel raar maar men kon blijkbaar geen Finnen vinden die goed Duits spraken. Aan het einde van de film wordt er wel Fins gesproken. De rol van SS Obersturmführer Bruno Helldorf wordt gespeeld door de Noor Aksel Hennie en Aino, één van de vrouwen die misbruikt worden door de Nazi's, door Mimosa Willamo. Onni Tommila die Oskari in Big Game speelde doet ook mee in Sisu. Jorma Tommila speelt Aatami Korpi. Jorma is getrouwd met actrice Ida Helander-Tommila, de zus van regisseur Jalmari Helander. Jorma en Ida zijn de ouders van Onni Tommila. Veel familiebanden in Sisu.

Het verhaal is niet gebaseerd op waarheden. Bedenker van het verhaal, Jalmari Helander, heeft wel de Fin Simo Häyhä als voorbeeld genomen (zie dit artikel van Ilta Sanomat). Simo was een Finse soldaat die waarschijnlijk de succesvolste sluipschutter aller tijden was, met 705 bevestigde gedode Sovjetsoldaten waarvan 542 als sluipschutter. Hij stond in Rusland bekend als Belaya Smertj ("De witte dood"). Meer over hem is te lezen in het boek Elk schot een treffer en de strip De Witte dood. Het stripboek is uitgekomen op 21 april 2023 dus zeer actueel. Meer over de strip is te zien en te horen in deze stripvlog

De titel van de film is niet onbekend voor Finland liefhebbers. Sisu is al vaker aangehaald op Blogzweden, onder andere in de posten Licht op het noorden en Solitude en het is de perfecte titel voor de film. De film is een succes en daarom kan het even duren vorodat de film via de streamingdiensten te zien is. 

De soundtrack van de film mag er ook zijn. Ik heb de soundtrack hieronder opgenomen:


Meer informatie over de rol van Finland in de Tweede Wereldoorlog is te lezen in dit artikel van het Historisch Nieuwsblad.

Interviews:

- 3CR

Geen opmerkingen:

Een reactie posten