Google Translate

zaterdag 22 juni 2024

Midtsommernatt

Seriedetails:
Titel: Midtsommernatt
Jaar: 2024
Verhaal: Per-Olav Sørensen
Regisseur: Per-Olav Sørensen
Acteurs: Pernilla August, Amalia Holm, Dennis Storhøi
Afleveringen: 5 van 30 minuten
IMDB cijfer: 6,6



Samenvatting:
Op de langste dag van het jaar, een traditionele feestdag in Noorwegen en Zweden waar families samenkomen, vieren Carina uit Zweden en Johannes uit Noorwegen hun 30-jarige huwelijksjubileum. Deze midzomernacht gebruiken ze om een groot familiegeheim te onthullen wat enorme consequenties zal hebben. De bekendmaking vult de lucht met liefde, hoop, verdriet, jaloezie, vergiffenis met onvoorziene gevolgen.

De serie:
Vrijdag 21 juni 2024 was het midsommar in Zweden. We waren helaas niet aanwezig in Zweden. We gingen op 17 juni weer terug naar Nederland. We hebben toch nog iets meegekregen van midsommar door de Netflix serie Midtsommernatt in zijn geheel te kijken. Het zijn vijf afleveringen van een half uur dus dat is wel in een avond te doen. Het verhaal speelt zich af bij een huis in Noorwegen tijdens midsommar. Het echtpaar Carina en Johannes hebben de familie en vrienden uitgenodigd om de Zweedse midsommar te vieren. Carina is namelijk een Zweedse. Johannes is een Noor. Dat botst wel eens tijdens midsommar. De Zweden vieren midsommar blijkbaar wat uitbundiger dan de Noren. In de serie wordt dan ook alles uit de kast gehaald. De midsommarpaal, het eten (aardappels, haring en aardbeientaart), de liedjes, de spelletjes en ga zo maar door. Maar de uitnodiging heeft een belangrijke reden. Carina en Johannes willen de familie en vrienden wat mededelen. Wat de mededeling precies is wordt duidelijk in de flashbacks. In de flashbacks wordt veel meer duidelijk want bijna iedereen heeft wel iets meegemaakt en dit komt er allemaal uit op midsommar..

Conclusie:
Een heerlijke serie. Duurt niet te lang en is dus in een avond te bekijken. En dan is het ook nog midsommarafton dus een beter moment is er niet om de serie te bekijken. Heerlijk kneuterig om te zien en de flashbacks zorgen ervoor dat de problemen die er zijn duidelijk worden. Natuurlijk allemaal erg zoetsappig en soms het ik het gevoel dat ik naar Lyckoviken of Strandhotellet zat te kijken. Dat komt ook wel door Håkan, de jongere broer van Carina. Håkan wordt gespeeld door Christopher Wollter en hij speelde ook de rol van Carl in Lyckoviken. Voor de Noorwegen en Zweden fans is deze serie een aanrader.

Recensies:

woensdag 19 juni 2024

Gekås Ullared

Dit jaar zaten we in de buurt van Ullared in de provincie Hallands län en toen we er zaten kwam er net een nieuwe post online van Sommarmorgon over hun bezoek aan Gekås. Ik had er nog niet eerder van gehoord terwijl de winkel volgens Wikipedia in 1963 is opgericht. In het vakantiehuis waren we verbleven, lag een Gekås magazine. Op een zondagmiddag er heen geweest en het onweerde en regende die middag best hard. Eenmaal binnen kun je beginnen met de shopervaring. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is aanwezig. Afrekenen kan bij één van de 82 kassa's. Volgens de blogpost van Sommarmorgon kun je zelfs overnachten in een hotel. Op zich logisch want er is maar één Gekås in Zweden en het kan zijn dat men van ver komt en dan is een overnachting wel handig. Eerst maar een indruk van Gekås.



 
Pernilla Wahlgren is een Zweedse zangeres en heeft een eigen kledinglijn bij Gekås.

 
Op de begane grond is veel kleding te zien en te koop.

 
Er zijn ook LP's te koop en er zitten een aantal bekende tussen. Grappig om te zien.





 
Op de tweede etage onder andere de tuinmeubels. Genoeg keuze en er zitten leuke setjes tussen.


 
Zelfs een pizzaoven.

 
Handige inklap emmers,


 
Op de derde en laatste etage kun je eten. We hebben een fika gehad bij Rosa Fiket.


 
Voordat je naar het restaurant gedeelte gaat, moet je de winkelwagen parkeren op de tweede etage.

 
Er is een grote sportafdeling aanwezig.



 
En dan is er nog een food afdeling,

 
Genoeg te zien en te kopen. We zijn alleen in de Gekås winkel geweest en niet in de omringende gelegenheden.

De parkeerplaats.

Op de website van Gekås is een blog aanwezig en hieronder wat foto's van het Gekås magazine:
 




 
Leuk om een keer te bezoeken en als we weer in de buurt van Ullared zijn gaan we er zeker weer heen.

zaterdag 15 juni 2024

Varbergs fästning

Het fort van Varberg is een versterkt kasteel in Varberg, Halland, gelegen op een klif bij het Kattegat en is gelegen vlakbij het kallbadhus. Op Vardberget, die zijn naam gaf aan het fort en de stad Varberg, liet Jacob Nielsen, graaf van het noorden van Halland, een kasteel bouwen ter bescherming sinds hij in 1287 als vogelvrij werd veroordeeld. Het kasteel werd in de 14e eeuw uitgebreid, toen het afwisselend in Deense, Noorse en Zweedse handen was. Koning Magnus Eriksson verbleef af en toe in kasteel Varberg. Tijdens de grevefejden (vete van de graven) werd het kasteel belegerd en ingenomen in 1536. De Zweden veroverden kasteel Varberg in 1565 tijdens de Zevenjarige Oorlog, maar het werd in 1569 belegerd en heroverd door de Denen.

In de jaren 1588–1618 liet koning Kristian IV het middeleeuwse kasteel uitbouwen tot een modern fort met wallen en kazematten. Het werk werd geleid door de Nederlander Hans van Steenwinckel de Oude. Daarna is het fort nooit meer betrokken geweest bij een militair conflict. Door de vrede van Brömsebro in 1645 werden Halland en Varberg met het fort Zweeds. Na verloop van tijd verloor het fort zijn militaire belang en werd het uiteindelijk in 1830 verwijderd uit de verdediging van het koninkrijk. Tijdens de 19e eeuw fungeerde het fort van Varberg voornamelijk als gevangenis. De laatste gevangene verliet het fort in 1931. 
 












 
Op het binnenplein van de vesting is een museum aanwezig. Hier zijn we niet binnen geweest. Wel een rondje gemaakt rond de vesting.


maandag 10 juni 2024

STF Grövelsjön Fjällstation

Ik zat te zoeken op mijn blog naar Grövelsjön en eigenlijk kwam ik geen enkele post tegen over STF Grövelsjön Fjällstation. Kwam alleen deze post tegen over een boek die bij het Fjällstation lag. Dit is best wel apart omdat we er in al die keren dat we naar Zweden zijn geweest STF Grövelsjön Fjällstation zeker twee keer hebben bezocht. De eerste keer in 2010 toen we voor het eerst in Zweden waren. Toen even gekeken wat het was maar daar niets gedaan. Ook geen foto's gemaakt. Zeven jaar geleden in 2017 zijn we er weer geweest en toen een kleine wandeling gemaakt van 4 km met de naam Naturstigen.







 
Onderweg kwamen we overblijfselen tegen van een zomerkamp van de Sami. Stralend Zweden heeft er in 2015 een artikel over geschreven met daarin onder andere hun ervaringen met de Naturstigen wandeling, In deze post is meer informatie over de Sami in dit gebied te lezen.












STF Grövelsjön Fjällstation is een plek die onder de outdoor liefhebbers zeker bekend zal staan. Vanuit deze plek kun je met redelijk wat wandelingen en hikes starten. Gelukkig starten er niet alleen maar de lange hikes maar dus ook korte wandelingen zoals Trollstigen voor kinderen en Naturstigen voor de toeristische wandelaars :-).