Google Translate

vrijdag 2 september 2011

Flyttblock te Ambjörby (Noord Värmland)

Flyttblock
Ten oosten van Ambjörby ligt het Flyttblock. Ambjörby is een plaats in de gemeente Torsby in het landschap Värmland en de provincie Värmlands län in Zweden.
Flyttblock is te bereiken door naar het zuiden te gaan vanuit Ambjörby (weg 62) en het bord "Storheden" volgen. Volg vervolgens het bord "Värsjön". Bij het bord "Kallbäcksvägen" linksaf slaan. Op een gegeven moment staat er aan de linkerkant een bord "Flyttblock" en is er een soort parkeerplaats te zien. De weg naar Flyttblock toe vanaf weg 62 is ongeveer 6 km. Vanaf de parkeerplaats is het nog ongeveer 500 meter wandelen. De route is goed aangegeven met palen die geel gemarkeerd zijn. Hieronder het bord "Flyttblock". Het bord is sterk verouderd en Flyttblock is nauwelijks te lezen.


Het lijkt erop dat het Flyttblock weinig wordt bezocht. Er is wel een pad wat er naar toe leidt, maar het gastenboek was bv niet meer aanwezig en het zag er allemaal verouderd uit. Hieronder wat foto's van Flyttblock.Wat is nu het verhaal achter Flyttblock. Op internet heb ik het verhaal gelezen dat een enkele persoon de rots makkelijk kan laten bewegen, echter een grote groep mensen heeft al eens geprobeerd de rots weg te krijgen en dat lukt niet! Het is ons ook niet gelukt.

Flyttblock betekent zweefkei en hiervan zijn er in Zweden veel van te vinden. Zie ook Wikipedia. Er stond vlakbij wel een rots met daarin 1977 in gegraveerd. Het kan zijn dat dit wat te maken heeft met Flyttblock. Zie onderstaande foto.


De weg naar Flyttblock toe was een avontuur op zich. Het Flyttblock stelde weinig voor. Een zweefkei in het bos. Het was jammer dat er niet meer informatie hierover te vinden was. De natuur was zoals gewoonlijk in Zweden weer prachtig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten