Google Translate

woensdag 26 oktober 2011

Boekrecensie: In het hoge noorden - Leven in Zweden

In het hoge noorden

Het eerste boek is uitgebracht in juli 2007. In september 2008 is dit 2e deel uitgebracht. Een maand of 2 geleden het eerste deel gelezen en een boekrecensie geschreven. Het 2e deel onlangs gelezen.Het 2e deel is een vervolg op het eerste deel. In het 2e deel wordt de periode van maart t/m december 2006 beschreven en gaat verder waar deel 1 is gestopt. Het beste is om deel 1 eerst te lezen en daarna dit deel.

Het oplichtingsverhaal krijgt een vervolg en in dit boek ook een einde. Leuk om te weten dat het toch nog eenszins redelijk goed afloopt. Het boek is voornamelijk een herhaling van het eerste boek. Er wordt weer bijna een heel jaar doorlopen en veel gebeurtenissen zijn terugkerend. Dit kan niet elk jaar anders zijn. Dit maakt het boek erg realistisch. Wat het ook realistisch maakt is het feit dat Nederlanders die gaan emigreren naar Zweden ook flink worden opgelicht en vooral door de vorige Nederlanders die geëmigreerd zijn en hun camping tegen een hoge vraagprijs verkopen aan andere Nederlanders die de toekomst in Zweden te rooskleurig inzien en zich vanwege de hoge vraagprijs zich niet meer kunnen redden.

De feestdagen worden goed beschreven met meer achtergrond informatie over de Zweedse gewoontes. Leerzaam om het te lezen. Een 'leuk' stukje is de Tjällossning. In de winter ligt er vrij veel sneeuw in Zweden en dat zal een keer moeten smelten. Het smelten van de sneeuw zorgt voor Tjällossning. Tjällossning betekent smelten en dit wordt erg goed beschreven in het boek. Het geeft ook aan dat Ben en Nicôle zeer realistisch de ervaringen beschrijven. Het kwam mij in ieder geval zeer bekend voor dat Ben vast kwam te zitten en alleen maar om foto's van de sporen van een lynx te maken. Het zou ons ook zo kunnen overkomen.

Het stoken in de winter komt uitgebreid aan de orde. Hoe krijgen de Zweden hun huis in de winter verwarmd? Dit wordt uitgebreid behandeld in het boek. Zoals ook de elandvlieg, elandenjacht, de sportschool in Zweden, de boottocht van Ben en Niklas en de stroomvoorziening in Zweden.
Veel belevenissen weer die Ben, Nicôle en Jeanny (hun herdershond) meemaken. Het boek leest echt geweldig en je hebt het helaas zo uit. De term Zweedserlevengevoel gebruik ik nu ook. De liefde voor de natuur is duidelijk te merken in het boek. Wat dat betreft zouden we zo de stap naar Zweden wel willen zetten en hopelijk net zo'n leven krijgen als de familie Heerland. Dat is natuurlijk te rooskleurig. Gelukkig houden ze nog steeds hun belevenissen bij op hun webblog http://naardenoorderzon.blogspot.com.Deel 3 is in de maak maar heeft wat vertraging opgelopen. Hopen dat het 3e deel zo snel mogelijk uitgebracht wordt.
Na het lezen van deel 2 kan ik alleen maar zeggen dat deze net zo goed is als het eerste deel. Het boek In het hoge noorden is samen met het boek Naar de Noorderzon een must have voor mensen die meer van Zweden willen weten of er naar toe willen emigreren. Het heeft mij in ieder geval geïnspireerd tot het schrijven van een eigen webblog over Zweden: http://blogzweden.blogspot.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten