Google Translate

vrijdag 28 oktober 2011

Nusnäs - Dalarna paarden

Natuurlijk zijn we ook in Nusnäs geweest tijdens de vakantie. In Nusnäs worden de beroemde Dalarna paardjes gemaakt.

Dalarna paardjes
De historie van de Dalarna paardjes is te lezen op http://www.dalahorse.com/dala_horse_history.html. In Nusnäs staan 3 fabrieken met bijbehorende winkels die Dalarna paardjes maken. De grootste fabriek is Nils Olsson Hemslöjd. In deze fabriek is goed te zien hoe de paardjes gemaakt worden. Hieronder een aantal foto's van deze fabriek.

Nils Olsson Hemslöjd
Verfproces van het Dalarna paard
Snijden van de paarden
Verfbad

Verderop in de straat staat de andere fabriek. Deze fabriek heet Grannas. Hieronder is het proces van Grannas te zien.
Grannas productie proces
Ergens anders in Nusnäs is een 3e fabriek van Dalarna paardjes aanwezig. Deze heet Färnäs. Deze fabriek is niet zo bekend als de andere 2. Het ziet er ook minder sfeervol en gezellig uit, getuige de oude bakken die hieronder staan :-).

Oude auto's bij Färnäs

Färnäs fabriek
In Nusnäs is ook nog een oude kerkboot te zien. Vroeger ging men met deze boot naar de kerk. Historie is in het Engels te lezen op de borden bij de boot. Ik heb hier helaas geen foto's van. In ieder geval niet compleet.
Kerkboot

Kerkboot
Natuurlijk hebben we Dalarna paardjes gekocht. 4 stuks en de naam erop laten schrijven. Dit kan bij de Nils Olssen fabriek. Hieronder wordt onze naam opgeschreven.

Naam laten zetten op paard
De Nils Olssen fabriek heeft ook een gezellig restaurantje. Zie foto hieronder.
Restaurantje bij Nils Olssen fabriek
Mocht je in Dalarna zijn, bezoek zeer zeker Nusnäs. Het is echt de moeite waard. Hieronder een Youtube filmpje die binnen een minuut het productieproces laat zien.


Wat ook leuk is om te halen is een setje met een mes en een aantal kleine houten paardjes. Met dit setje kun je zelf een aantal Dalarna paardjes maken. De paardjes wel eerst flink vochtig maken. Hieronder een 5-tal Youtube filmpjes met Engelstalige uitleg hoe je een Dalarna paard zelf maakt.


2 opmerkingen:

  1. Wij zijn in 2008 in Nusnäs geweest, bij Nils Olsson. Geen paard gekocht. Toen wij er waren viel een levensgroot exemplaar (die net klaar was) om en was stuk. Ik zal Grannas er ook nog bij vermelden.

    BeantwoordenVerwijderen