Google Translate

dinsdag 18 oktober 2011

Boekrecensie: Naar de Noorderzon - emigreren naar Zweden ons verhaal

Ben en Nicôle Heerland woonden in Castricum. Ze liepen al een paar jaar rond met de gedachte om te emigreren naar Oostenrijk. Na een aantal jaren zijn de emigratieplannen echt uitgevoerd. Niet naar Oostenrijk, maar naar Zweden. In 2005 zijn ze geëmigreerd naar Zweden naar Lilla Laggåsen, onderdeel van de gemeente Hagfors in de provincie Värmland. Het verhaal achter de emigratie en de belevenissen in Zweden zelf, wordt in dagboekvorm geschreven aangevuld met columns. Tijdens de emigratie hebben Ben en Nicôle alle belevenissen op een webblog bijgehouden. Dit met de gedachte om het eventueel later uit te brengen. Dit is dus gelukt met het eerste boek dat uitgebracht is in juli 2007. In september 2008 is het 2e deel van hun belevenissen uitgebracht met als titel "In het hoge noorden - emigreren naar Zweden ons verhaal deel 2".

Ik had dit boek al een jaar in huis liggen omdat we vorig jaar in Zweden op vakantie zijn geweest. Nog niet gelezen totdat we dit jaar weer naar Zweden op vakantie zijn geweest. Na de vakantie het boek gelijk gelezen en veel dingen zijn herkenbaar geworden. Dressin (spoorfietsen, zie Youtube filmpje hieronder): 

Systembolaget en het verhaal erachter (http://nl.wikipedia.org/wiki/Systembolaget), jachtseizoen op elanden (we zagen tijdens de wandelingen vrij veel jagers), stroomvoorziening in Zweden en de bijbehorende problemen met bliksem en storingen en de vrucht Hjorton.

Wat het boek zo bijzonder maakt, is dat Ben en Nicôle anno 2011 nog steeds wonen in Zweden in Lilla Laggåsen. Ze hebben van schrijven hun werk werk gemaakt en ze houden nog steeds een webblog bij, zowel in het Nederlands (http://naardenoorderzon.blogspot.com) als in het Engels (http://www.2thenorth.com). Per week komen er gemiddeld zo'n 5 blog artikelen bij. Je krijgt zo een goed inzicht in wat het leven in Zweden inhoudt. De artikelen gaan vergezeld met foto's en je kunt reacties plaatsen.

Het boek is erg leuk om de emigratieperikelen van Ben en Nicôle te volgen. Het boek leest goed. Deel 2 zal ik zeker aanschaffen en lezen. Deel 3 is in de maak en zal ook zeer zeker aangeschaft worden. Het boek "Naar de Noorderzon" is een must have voor mensen die meer van Zweden willen weten of er naar toe willen emigreren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten