Google Translate

zondag 26 januari 2014

Ylimaan taistelu (Ylimaan strijd)

Op weg van Ranua naar Rovaniemi (weg 78) kwamen we een oorlogsmonument tegen.De tekening op het bovenstaande bord is gemaakt door Ilkka Karttunen. Die naam kwamen we ook al tegen op de informatieborden in Ranua Zoo. Het is een tweede wereldoorlog tekening. Op het bord staat Ylimaan taistelu en Lapin Sodassa. Lapin Sodassa betekent Lapland oorlog. De Lapland oorlog kwam al eerder op Blogzweden aan bod in het boekje Finland. Aan de achterkant van het bord hangen artikelen uit kranten.


Vlakbij het bord is een monument aanwezig. Het monument is ontworpen door professor Ensio Seppänen en onthuld op 29 augustus 1982. Over Ensio Seppänen is op het blog van Grandma in Lapland meer te lezen. Ensio heeft rondom Rovaniemi wel meer monumenten ontworpen.

Het monument


Tekst op het monument:
Ylimaa 7-9.10.1944: Näillä kankailla taistelivat jääkäriprikaatin miehet saksalaisen vuoristoarmeijan osastoja vastaan.

De tekst betekent in het Engels: These fabrics fought the light infantry brigade of the men of the German mountain sections of the army.


Omgeving van het monument
Bij het monument stond het onderstaand bordje.

Taistelujenpolku
Taistelujenpolku betekent gevechtenpad. Het is een wandeling door het bos. Geen idee wat we ervan moesten verwachten. We kwamen op een gegeven moment het onderstaande bord met brievenbus tegen.


De brievenbus was leeg. We zijn, na een eindje verder te hebben gelopen, weer teruggegaan. Het einde was namelijk niet in zicht en er was niets te zien. We hadden geen idee hoe de wandeling liep en hoelang de wandeling duurde. Eigenlijk weet ik het nog steeds niet hoe de wandeling loopt. Jammer dat we het niet afgemaakt hebben. Meer informatie over Ylimaan taistelu is te vinden op:

2 opmerkingen: