Google Translate

dinsdag 28 januari 2014

De tweede zonde - Åsa Larsson

Boek details:
Auteur: Åsa Larsson
Titel: De tweede zonde
Originele titel: Till offer åt Molok
Vertaling: Erica Weeda
Verschijningsdatum: april 2013
Bladzijde: 394 blz
Uitgeverij: Ambo/Anthos B.V.
Productsoort: eBook
ISBN: 9789041423597Samenvatting:
Officier van justitie Rebecka Martinsson leidt het onderzoek naar een gruwelijke moord in Kiruna, in het hoge noorden van Zweden. Het slachtoffer is Soll-Britt en zij zorgde voor haar negenjarige kleinzoon Marcus, die getuige was van de moord. Zolang het onderzoek loopt, vindt Marcus onderdak bij politieman Krister. Hoe dieper Rebecka in de zaak duikt, hoe meer bizarre sterf - gevallen bovenkomen die met elkaar te maken hebben en Marcus in gevaar brengen. Het is ooit begonnen bij de dood van Frans Uusitalo, die een erfenis naliet. Wat volgt is een race tegen de klok. Zal het Rebecka lukken om de moordenaar van Soll-Britt te vinden en het leven van Marcus en zijn erfenis veilig te stellen?Åsa Larsson weet als geen ander de spanning subtiel op te bouwen. Terwijl de plot zich ontwikkelt, laat Larsson haar lezers kennis - maken met het harde leven van Lapland en de taaie en getekende bewoners ervan.


Åsa Larsson
Op 8 februari 2013 kreeg ik een boekentip van Marten Fokkens op mijn blog. De tip waren de boeken van Åsa Larsson. Op dat moment nog niet veel interesse in de boeken van Åsa Larsson. In juni 2013 toch een boek gekocht en natuurlijk heb ik het laatste boek van Åsa Larsson als eerste gelezen. Nooit bij het eerste boek beginnen :-).

Eerst maar wat informatie over Åsa Larsson. Ze is geboren op 28 juni 1966 te Uppsala en opgegroeid in Kiruna. Studeerde rechten en was gespecialiseerd in het belastingrecht. Ze heeft twee kinderen en woont met haar partner in Mariefred, zo'n 80 km ten westen van Stockholm. Volgens dit interview is Åsa begonnen met schrijven door het volgen van een schrijfcursus. Het interview is van een tijdje geleden (2005), maar wel erg leuk om te lezen. Leuk ook omdat Åsa op dat moment de comic The Sandman van Neil Gaiman leest. Hiervan heb ik zelf ook een aantal comics. Het nummer Preludes and Nocturnes uit de serie The Sandman is hier te lezen.

In 2003 verscheen haar debuut Solstorm in Zweden. Dit boek is in 2007 verfilmd. In het boek Solstorm speelt Rebecka Martinsson de hoofdrol. Rebecka Martinsson gaat in 6 boeken de hoofdrol spelen. Als het goed is, dan is het boek De tweede zonde het vijfde verhaal met Rebecka. Even gecheckt op de Goodreads website en het klopt inderdaad. De tweede zonde is het vijfde boek met Rebecka in de hoofdrol.

Hieronder de boeken die Åsa Larsson tot nu toe heeft geschreven:

2003 – Solstorm (Zonnestorm)
2004 – Det blod som spillts (Midzomernacht)
2006 – Svart stig (Het zwarte pad)
2008 – Till dess din vrede upphör (Tot de woede is geluwd)
2012 – Till offer åt Molok (De tweede zonde)

De biografie van Åsa is te lezen op de Duitstalige website www.asa-larsson.de. Een recent interview is te lezen op de www.ezzulia.nl website. Hieronder twee Youtube filmpjes met Åsa Larsson. Het eerste filmpje is een bijna 1 uur durend interview met Åsa Larsson en het tweede filmpje gaat over het boek De tweede zonde.Het verhaal begint met een soort voorwoord van Åsa Larsson. Ze begint met een gedeelte uit Leviticus.

Vervolgens begint het verhaal direct spannend. In Lainio, een plaatsje in de gemeente Kiruna, wordt een beer doodgeschoten met Oryx munitie. Met deze munitie gaat de kogel door de beer heen. Hierdoor wordt het vel van de beer beschadigd. Beter was het om Vulkan munitie te gebruiken. Die munitie blijft meestal net onder de huid zitten, laat geen sporen na en spaart dus het vel van de beer. Interessant om te weten. Uiteindelijk gaat het om de inhoud van de maag van de beer en die bevat resten van een mens en wel van Frans Uusitalo.

Na het beer incident gaat het verhaal verder met officier van justitie, Rebecka Martinsson, op zondag 23 oktober. Zeer waarschijnlijk in 2011. In dat jaar valt 23 oktober namelijk op een zondag. In de boekenkast van Rebecka staat de bundel met preken van Lars Levi Læstadius. Lars Levi Læstadius speelde een rol in de film Kautokeino opprøret. De blogpost over die film is hier terug te lezen. Het boek Fragments of Lappish Mythology bevat de Engelstalige versie van het manuscript wat Læstadius ooit heeft geschreven.

Naast Rebecka speelt politieman en hondenbegeleider Krister Eriksson een rol in het verhaal. Hij heeft een ernstige verbranding opgelopen in zijn jeugd. Hij heeft geen oorschelpen en zijn huid lijkt op droog perkament. Måns is de vriend van Rebecka en is advocaat in Stockholm. Politie-inspecteur Anna-Maria Mella, hoofdofficier van justitie Alf Björnfot, officier van justitie Carl von Post en Rebecka's collega's Tommy Rantakyrö, Fred Olsson en Sven-Erik Stålnacke zijn de andere hoofdrolspelers in het verhaal. De politie onderzoekt namelijk de moord op Sol-Britt Uusitalo, de dochter van Frans Uusitalo. De moord op Soll-Britt brengt de lezer terug naar het verleden en wel naar het Kiruna van 15 april 1914. Deze verhaallijn volgt het verhaal van onderwijzeres Elina Pettersson die in de trein zit van Stockholm naar Kiruna. Ze verlaat Jönåker. Ze zat vol van Ellen KeySelma Lagerlöf, Strindberg en Fröding.

Op 15 april 1914 stapt directeur Hjalmar Lundbohm in Gällivare in de trein voor een vergadering met de directie van de mijn in Malmberget. Hij ontmoet in de trein de onderwijzeres Elina Pettersson. Hjalmar was tussen 1900 en 1920 directeur van de mijnbouwmaatschappij in Kiruna en wordt eigenlijk gezien als de oprichter van de stad. Kiruna is afgeleid van het Samische woord gieron dat sneeuwhoen betekent. Klara Andersson (Flisan) is de huishoudster van directeur Lundbohm. Elina komt bij Flisan te wonen in een zogenaamde Bleckhorn, een arbeidershuis met stromend water. Meer informatie over de Bleckhorn huizen is te vinden op deze website.

Bleckhorn huis
Lundbohm ging om met Anders Zorn, Carl Larsson, architect Ferdinand Boberg en beeldhouwers Christian Eriksson en Ossian Elgström. Carl Larsson en zijn vrouw Karin komen best wel vaak voor in het verhaal. Meer informatie over Carl Larsson is te vinden op het blog van Hej Tjorven. De rechterhand van Hjalmar, meester-opzichter Fasth, is de nare man in het verhaal uit het verleden.

Het verhaal gaat van het heden naar het verleden. De tijdlijn over het verleden is mooi om te lezen. Het geeft goed weer hoe het er in Kiruna aan toe ging rondom de periode van de eerste wereldoorlog. Het verhaal uit het heden zit goed in elkaar en is spannend. Het heden en verleden vormen een goed geheel. Dat ik de voorgaande boeken niet heb gelezen, is niet echt een belemmering. Het is beter om de volgorde aan te houden zodat de personages meer inhoud krijgen. Goed boek en de rest ga ik zeer zeker lezen. De film Solstorm staat ook op de planning.

Wat volgt zijn leuke en interessante passages uit het boek.

IJs op het Luossajärvi-meer. Het kraakt en dreunt. De Samen hebben er een speciaal woord voor, namelijk jåmidit. Het ijs zingt en loeit, zonder dat iemand er op loopt. Jåmidit komt voor in dit PDF document met nog veel meer woorden.

Het ijshotel Jukkasjärvi wordt nog even genoemd in het boek. Soll-Britts zoon Mats heeft hier gewerkt in de werkplaats.

Het nummer While my guitar gently weeps van The Beatles wordt gedraaid in het boek.


Hänen ej ole ko pistää takaisin ja nussia uuesti zegt Anna-Maria over Carl von Post. Åsa Larsson vertaald dit in het dankwoord als Gewoon terug stoppen en nog een keertje neuken. Het betekent dat hij zo'n misbaksel is dat je hem beter helemaal opnieuw zou kunnen maken.

In 1915 hield men een wedstrijd met ackja's (Samische sleeën). Foto's werden gemaakt door de fotograaf Borg Mesch.

Ackja
Borg Mesch heeft echt bestaan en was geboren op 17 december 1869 in Sundsvall en overleden op 20 oktober 1956. Hij was inderdaad fotograaf en verhuisde in 1899 naar Kiruna. Hij heeft veel foto's van Sami's gemaakt. Een globaal overzicht van zijn foto's is te zien op Google Afbeeldingen.

Men kijkt eind 1915 de verboden film Onestep van de kunstenaar Isaac Grünewald.

Liedjes van Cornelis Vreeswijk worden door een troubadour gezongen, o.a. Brief van het zomerkamp. Dit nummer kan ik niet terugvinden.

Hjalmar overlijdt in het boek op eerste paasdag 1926. Dit is dus op 4 april 1926 en Hjalmar is in het echt ook op die dag overleden. Dit brengt ons naar het dankwoord van de schrijfster: Hieruit blijkt dat Hjalmar echt heeft bestaan, maar de geschiedenis met Elina natuurlijk een bedenksel is. In het dankwoord wordt vervolgens Curt Persson, hoofd monumentenzorg van de provincie Norrbotten, bedankt. Hij heeft kennis van Kiruna in de tijd rond de Eerste Wereldoorlog en over Hjalmar Lundbohm. Ook wordt professor Marie Allen van het Rudbecklaboratorium in Uppsala bedankt. Ze kan zo spannend over botten en bloed vertellen. Als laatste de oma van Åsa Larsson. Ze was een diepgelovige Læstadiaan.

Informatie over Åsa Larsson:

Mooi boek en ik ben weer wat meer te weten gekomen over Kiruna. Het boek is te bestellen via Bol.com.

4 opmerkingen:

 1. Met veel interesse ook dit blog gelezen, lees al je blogs maar reageer niet altijd....
  Na het lezen dacht ik, dit boek wil ik hebben. Maar voor ik het in mijn lijstje 'aankoop boeken Nederland' noteer...kijk ik toch eerst even bij mijn voorraad nog te lezen boeken en wat blijkt...ik heb het al! Dit ga ik dus nu als eerste lezen!
  Bedankt!
  Groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Richt, leuk dat je al mijn blogs leest. Ze zijn wel eens lang :-). Als je eerdere boeken van Åsa Larsson hebt, zou ik die eerst lezen. Ze volgen elkaar wel op. Dit is het vijfde deel en er wordt wel eens verwezen naar de vorige boeken. Ik had de vorige delen ook wel liggen, maar wist niet dat het een 6 delig verhaal was.

   Verwijderen
  2. Dank je Hans, dan ga ik die op mijn lijstje zetten voor de aankopen eind april in Nederland!
   Fijne dag!
   Groetjes Richt

   Verwijderen
 2. Ik heb zojuist de film gezien (Sunstorm), werd er wel verdrietig van maar het is werkelijk een meesterlijk verhaal. Larsson weet een plot te bedenken dat echt alles op dit gebied in de schaduw stelt. Ik zal zeker de boeken gaan lezen, ik verwacht er het zelfde niveau van als b.v. Jussi Adler Olsen.

  BeantwoordenVerwijderen