Google Translate

vrijdag 10 januari 2014

Het mysterie - Marianne Fredriksson

Boek details:
Auteur: Marianne Fredriksson
Titel: Het Mysterie - In de greep van het verleden
Oorspronkelijke titel: Gåtan
Vertaling: Anna Ruighaver
Jaartal: 2012
Bladzijden: 201
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789044526929 (ebook)

Het Mysterie

Samenvatting:
Een modern verhaal over verdrongen herinneringen en oud schuldgevoel. Het is lente en Lillemor wil een paar dagen doorbrengen in het oude vakantiehuisje van haar familie. Bij de eerste wandeling door het bos, stuit ze op het vermoorde lichaam van een vrouw die er uitziet als een jongere uitgave van haarzelf. De politie tast aanvankelijk in het duister, maar al vrij snel is duidelijk dat de moordenaar vermoedelijk een Griekse jongen is die in Duitsland werkt. Op het lijk is een stukje papier gevonden dat uit een Zweeds stratenboek is gescheurd. De aantekeningen op de achterkant zijn cryptisch, maar de man van Lillemor herkent ze meteen. Hij heeft jaren geleden die aantekeningen gemaakt in een stratenboek dat daarna is zoekgeraakt. Degene zich die het stratenboek indertijd heeft toegekend, kan de sleutel zijn tot de oplossing van het mysterie van de moord. En misschien ook van het mysterie van de gelijkenis tussen Lillemor en het slachtoffer. 

Ik heb het boek gelezen direct na Anna, Hanna en Johanna. Dit had ik beter niet kunnen doen. Het boek begint goed en draait om Lillemor Lundgrun. Ze vindt, zoals de samenvatting al aangeeft, een vermoord lichaam die op haar lijkt. Het verhaal speelt zich merendeels in Zweden af, maar een gedeelte vindt in Griekenland plaats waar de vriendin van Lillemor, Sofia woont. De moord lijkt simpel op te lossen in het begin van het verhaal en dit betekent dat de moord eigenlijk een kapstok voor een psychologisch schouwspel is waar ik moeilijk doorheen kwam. Het boek is een echte tegenvaller na het lezen van Anna, Hanna en Johanna. De aantekeningen die ik gemaakt had op de e-reader zijn tegelijkertijd verdwenen met de aantekeningen van Anna, Hanna en Johanna. Het waren er niet zoveel. Het is een verhaal waar je van houdt of totaal niet interessant vindt. Dit kwam ook naar voren in een aantal recensies op internet.

Recensies:
De recensie op Blauwkrukje is uitgebreid en haalt passages uit het boek aan. Het is een recensie van iemand die enthousiast is over dit boek. Het boek is te bestellen bij Bol.com. Hopen dat de andere boeken die ik nog heb liggen van Marianne Fredriksson beter zijn.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb veel van haar boeken,een van de fijnste schrijvers van Zweden.
    Fijn weekeinden groetjes Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik lees Frederiksson altijd met veel plezier. Alleen Simon en de eikebomen ben ik nooit doorheen gekomen. Blijf altijd gangen halverwege.

    BeantwoordenVerwijderen