Google Translate

woensdag 1 januari 2014

Trönö Gamla kyrka

Het is 2014 en we gaan weer verder met waar we gebleven zijn. De nieuwjaars blogchallenge ligt volgens mij redelijk stil. De nieuwe opdrachten zijn vooral herhalingen van de voorgaande uitdagingen. Die laat ik even voor wat het is.

Mocht ik verder nog iemand vergeten zijn een goed 2014 te wensen, dan doe ik ze bij deze alsnog met een nummer van de band SanČuari. Ik kwam het onderstaande bericht op Facebook tegen en vond hem erg goed. Helaas is het geen Youtube filmpje, maar op deze manier kan ik de video en muziek toch in deze blogpost opnemen.

BUORRE OĐĐA JAHKI !
GODT NYTT ÅR !
HAPPY NEW YEAR !
GELUKKIG NIEUWJAAR !Nu verder met de eigenlijke blogpost. Trönö heeft twee kerken. De nieuwe kerk van Trönö is in een vorige blogpost besproken. De oude kerk (Gamla kyrka) wordt hier besproken. De Gamla kyrka stamt uit de 12e eeuw en is een van de oudste kerkgebouwen van Zweden. Van de klokkentoren is niet bekend hoe oud deze is. Volgens deze website waarschijnlijk uit de jaren 1500. De bouw van de toren lijkt op een Noorse staafkerk. De Gamla kyrka is in de blogpost van Svensk Saga beschreven met zeer waarschijnlijk informatie afkomstig van de Zweedse Wikipedia.


Klokkentoren, kerk en de bogårdsmur
Bogårdsmur is een stenen omheining om de begraafplaats. Bogård is een oud woord voor begraafplaats.

Engelstalig informatiebord

Een van de twee poort ingangen.
De andere poortingang.
Volgens deze website is de oostelijke ingang groter dan de zuidelijke ingang. De oostelijke ingang was voor de mannen en de zuidelijke ingang voor de vrouwen.

De klokkentoren

De klokkentoren
De kerk is van binnen geweldig. De foto's zeggen genoeg. Meer informatie is, zoals eerder gezegd, te lezen in de blogpost van Svensk Saga. Op het blog van Johanna zijn ook foto's te zien samen met informatie over de Gammla kyrka.De bovenverdieping is op eigen risico te bereiken via een oude trap.


Op internet kwam ik nog de onderstaande foto van de Gamla kyrka tegen. De foto is gemaakt rond 1900.

Oude foto van Trönö Gamla kyrka

Beide kerken van Trönö zijn zeer zeker een bezoek waard. Van de Gamla kyrka is in de kerk zelf een informatieboekje te koop. Deze is alleen in het Zweeds beschikbaar.

2 opmerkingen:

 1. Jullie waren dan niet ver van ons vandaan Hans, en ja het is een schitterend kerkje, ben er al vaak geweest,
  Groetjes Joke en een fijn weekeinden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Dicht bij jullie en bij Ria. We zijn er in 2012 geweest. Helaas niet vaker.

   Verwijderen