Google Translate

maandag 13 januari 2014

Saukkojärven koulumuseo

In Finland, onderweg van Rovaniemi naar Ranua, namen we een zijweg en kwamen in een zandpad terecht. We stuitten vervolgens op Saukkojärven Hautausmaa. Hautausmaa betekent begraafplaats oftewel we waren op de begraafplaats van Saukkojärven.

Saukkojärven Hautausmaa

Saukkojärven Hautausmaa
Mooie plek voor een begraafplaats. Na even gekeken te hebben, zijn we weer op weg gegaan en kwamen vervolgens het volgende bord tegen: Koulumuseo. Geen idee wat het toen betekende. Het blijkt dus schoolmuseum te betekenen.

KoulumuseoZe hadden hier van die hooischelven staan die ook voorkwamen in de boeken van Bernard Nordh en in het boek van J.H.R. Verboom. Mooi om te zien.

Vertaling: Museum geopend.van woensdag tot en met zondagEen rondleiding €2,- aanbellen.
Museum gebouw

Stamboom (1988)

Hal van het Kotiseutumuseo. Het gebouw zelf was gesloten.

Openingstijden

WC - Naisilla & Miehille (vrouwen en mannen)

Saukkojärvi

Saukkojärvi
Vlakbij het schoolmuseum lag het meer Saukkojärvi. Op internet gezocht naar wat informatie over het schoolmuseum en kwam de onderstaande informatie tegen van deze website:

Het lokale geschiedenis Saukkojärvi en schoolmuseum is gelegen in het dorp van Saukkojärvi in ​​de gemeente Ranua. Saukkojärvi school werd opgericht eind 19e eeuw tot onderwijs voor de bevolking van het dorp. De school is gebouwd in 1898 en gesloten in 1959. Het schoolmuseum werd opgericht in het pand nadat de school werd gesloten en laat het schoolleven uit het verleden zien, met de nadruk op de jaren 1930.

De twee lokalen van het museum zijn voorzien van originele items uit de school. 
Het beschikt ook over een van de eerste bureaus van de school, die aan het museum werd geschonken. Op het museum terrein staan een koeienstal en houten schuur.

De tentoonstelling van het lokale geschiedenis museum bevindt zich boven de school. De tentoonstelling die bijna twee eeuwen bestrijkt, introduceert de economische geschiedenis, mensen, en het leven van het dorp.

De entree is €2,- voor volwassenen en voor kinderen onder de 15 gratis. We hebben niets gezien van de tentoonstelling. We waren er buiten de openingstijden.

Ik kwam nog een interessant blog tegen die over het schoolmuseum ging, namelijk koulumuseo.blogspot.nl. Het is meer een fotoblog, maar de foto's zijn niet meer te zien. De foto waren geplaatst op de website www.posterous.com. Zoals wel vaker gebeurd op internet, is de website opgehouden te bestaan en zijn daarmee alle foto's van het blog verdwenen. Via Google Afbeeldingen kon ik er nog een aantal zien die waarschijnlijk in de Google cache stonden. Hiervan heb ik een collage gemaakt.

Fotocollage van de afbeeldingen van het Koulumuseo blog.

2 opmerkingen:

  1. Dat museum ziet er werkelijk prachtig uit. Lijkt me zeker de moeite waard om eens te bekijken! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moet je er wel tijdens de openingstijden zijn :-(. We waren zoals zo vaak weer eens te laat.

      Verwijderen