Google Translate

dinsdag 8 april 2014

Spreken is zilver, goud wordt het nooit - Patricia van Trigt

Boek details:
Auteur: Patricia van Trigt
Titel: Spreken is zilver, goud wordt het nooit
Verschijningsdatum: februari 2009
Bladzijde: 97 blz
Uitgeverij: VanDorp Educatief
Productsoort: eBook
ISBN: 9789077698402


Samenvatting:
In 2002 is Patricia van Trigt met haar gezin verhuisd naar Zweden. Patricia is nu arbeidsbemiddelaar bij Arbetsförmedlingen, het Zweedse arbeidsbureau. Door haar ervaringen weet zij als geen ander dat het niet eenvoudig is om als Nederlander een baan te vinden in Zweden. Op humoristische wijze deelt Patricia haar ervaringen in Zweden met de lezer in haar inmiddels derde boek over dit prachtige land. Vooroordelen, integreren en solliciteren alles komt aan bod in de verhalen. Daarnaast is het boek doorspekt met handige tips voor de Nederlander op zoek naar een baan in Zweden. Wat moet je wel en wat moet je vooral niet doen bij een sollicitatie, studeren in Zweden, jezelf verkopen, het Zweedse werktempo en veel meer wetens-waardigheden passeren de revue. Samengevat een luchtig geschreven, humoristische frisse kijk op het werkklimaat in Zweden.

Het derde boek van Patricia van Trigt. De eerste twee boeken van Patricia, Zweden, te mooi om waar te zijn en Waarom Zweden? daarom Zweden!, gingen over hun emigratie naar Zweden en hun Grangärde Hotel in Dalarna. Het hotel is verkocht en Patricia werkt ten tijde van dit boek bij Arbetsförmedlingen, het Zweedse arbeidsbureau. Dit derde boek is bij Bol.com te bestellen.

Patricia van Trigt
Dit derde boek komt uit 2009 en ik was eigenlijk wel benieuwd hoe het met Patricia gaat. Er zijn sindsdien geen nieuwe boeken meer uitgekomen van haar. Volgens Facebook en LinkedIn werkt ze nog steeds bij Arbetsförmedlingen. Meer recentere informatie kan ik niet vinden.

Spreken is zilver is een geheel ander boek dan de eerste twee boeken van Patricia. De humor zit er nog steeds in, samen met veel tips voor mensen die geïnteresseerd zijn in een emigratie naar Zweden en daar een baan zoeken.

Een aantal leuke stukjes zijn hieronder opgenomen. De informatie is wel afkomstig uit 2009 en kan dus verouderd zijn
 • Integratie is gelukt als je niet meer op Nederlandse woorden kan komen en de letter V uit gaat spreken als een W, waardoor woorden als 'vinden' en 'vijf' plotseling een andere betekenis krijgen.
 • Zweedse gezegde: Onlangs hoorde ik op mijn werk mijn collega praten over iemand 'die ze niet allemaal in zijn kratje had'. Toen ik haar vroeg wat dat betekende zei ze: 'je weet wel, hij heeft niet al zijn paarden thuis, oftewel niet al zijn indianen in de kano, hij is niet het scherpste mes in de keukenla, hij is geboren in het trappenhuis, hij ligt achter het dobbertje, er zit een schroefje los'. En bij de laatste verklaring begreep ik dat hij 'van Lotje getikt is'.
 • Tala är silver, guld blir det aldrig (spreken is zilver, goud wordt het nooit). Slaat op de Zweeds/Nederlandse uitdrukkingen die de Zweedse tekortkomingen van Patricia charmant verbloemen.
 • Sollicitatiecommissie bestaat meestal voor meer dan de helft uit vakbondsmensen en die kiezen niet iemand die geen lid is van de vakbond. Dus lid van een vakbond is het advies.
 • 700 Zweedse kinderen gaan zonder voornaam door het leven. Een naam is in Zweden niet belangrijk. Dat is de reden dat zoveel Zweden dezelfde naam dragen. Wanneer je je voor- of achternaam zat bent, kun je voor 1500 SEK een nieuwe naam aanschaffen. Achternaam moet wel een niet bestaande achternaam zijn, niet verbonden zijn aan het koningshuis of bedrijf en geen scheldwoord. Namen zijn dus niet belangrijk, een persoonsnummer wel. Daarop is alles gebaseerd.
 • Modaal salaris ligt in Zweden op zo'n 22000 SEK bruto.
 • Regelmatig je huis wassen met schimmelwerende zeep ipv schuren en verven. 
 • Recht op een uur per week in de tijd van de baas: friskvård (sporten, wandelen, fietsen, frisse neus halen). Elk bedrijf met meer dan vijf werknemers moet beschikken over een vilorum (uitrustkamer waar je je een half uurtje kunt terugtrekken).
 • In de zomer stookverboden. Informatie op www.smhi.se en in de krant.
 • Voor het omhakken van een boom heb je geen vergunning nodig, maar een zaag.
 • Zweedse geleuter op de radio.
 • Werklozen die langer dan 300 dagen staan ingeschreven, verliezen hun uitkering en vallen in de bijstand. Ze kunnen met behoud van bijstand een opleiding volgen om hun kans op werk te vergroten.
 • Svenskt tillverkat, in Zweden gemaakt. Zweden kopen alleen producten gemaakt in Zweden. Volvo, knäckebröd. Men denkt zelfs dat Goudse kaas in Zweden wordt gemaakt.
 • Zweedse kinderprogramma's (www.svt.se) of radioprogramma's (www.sr.se), maakt je bekend met de Zweedse klanken. Op www.8sidor.se kun je Zweeds nieuws op een eenvoudig niveau bekijken en zelfs beluisteren. Meer informatie op www.lattlast.se.
 • www.arbetsformedlingen.se/minsida voor vacatures van het Zweedse arbeidsbureau.
 • 58 weblinks naar vacatures en uitzendbureaus zoals: www.teknikjobb.se, www.antenn.se, www.rekrytering.nu enz.
Al met al een handig en nuttig boekje wat ook nog eens goed leesbaar is.

10 opmerkingen:

 1. We hebben destijds de eerste twee boekjes van deze mevrouw aangeschaft en gelezen als voorbereiding op onze verhuizing. Vooral luchtig en grappig, met een gezonde dosis relativeringsvermogen. Deze kende ik nog niet. Altijd handig zo'n recensie, Hans!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze was denk ik de minst leuke maar wel het meest praktische boek :-).

   Verwijderen
 2. Ook al heb ik geen plannen om te emigreren, dit lijkt me erg interessant om te lezen om meer te weten te komen over het leven in Zweden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In die eerste boekjes is te lezen over hun hotel, die ze ook weer verkocht hebben. Hun opvolgers hebben het volgens mij ook al weer verkocht of nog te koop staan. Weet jij daar meer over? Ik kan de website van het hotel niet meer vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze hadden volgens mij ooit een website, maar er is nu geen website van het hotel te vinden. Ze werken nu via hotelsites lijkt het. Jammer dat er geen website meer is.

   Verwijderen
 4. Tja, dat krijg je als je je eigen naam googelt. Dan beland je zomaar op deze website. Erg leuk om jullie positieve reacties te lezen. Het klopt inderdaad dat er na het derde boek niets meer is uitgegeven maar inmiddels heb ik de smaak weer te pakken en schrijf ik een boekje over mijn 'sportieve' vorderingen om ooit mee te kunnen doen aan een halve marathon. In dezelfde stijl geschreven als de andere boekjes met een gezonde portie zelfkritiek.

  Het hotel bestaat inderdaad niet meer. Het is sinds april 2014 een asielzoekerscentrum. Wel jammer na alle investeringen die we destijds hebben gedaan maar that's life.

  Mochten jullie interesse hebben in wat me momenteel bezighoudt lees dan gerust mijn blogjes op http://pvantrigt.blogspot.se/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Patricia. Leuk dat je de blogpost gevonden hebt :-). Ik heb zeker interesse en ga je blog zeker volgen. Ik heb je blog al toegevoegd aan de leeslijst. Vreemd dat ik die niet gevonden heb tijdens het zoeken. Een aantal stukjes gelezen en ze zijn inderdaad in dezelfde stijl.

   Verwijderen
 5. Hallo Patricia,
  Wat leuk je op deze blog te "ontmoeten".
  Ik ben Vlaamse en woon reeds meer dan 10 jaar op de canarische eilanden. Deze zomer verhuis ik naar Zweden. En ben al een paar keer op de tittel van je boek gebost. Ik zou het heel graag willen bestellen... maar ben eerder op zoek naar de KINDLE versie. Bestaat die? Op het moment ben ik op vakantie in Zweden. Is het boek hier te koop? Alvast bedankt voor de tips! Kijk er naar uit je boek te lezen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Nathalie, je kunt de ebook versie van het boek omzetten naar het Kindle formaat via het programma Calibre (https://calibre-ebook.com). Ik weet niet of Patricia dit bericht van je ziet, maar je kunt haar wel waarschijnlijk wel bereiken via haar eigen blog op http://pvantrigt.blogspot.se.

   Verwijderen