Google Translate

woensdag 30 april 2014

Långbans Gruvby

We zagen Långbans Gruvby in Långban langs de weg liggen. In september 2013 heb ik Långbans Gruvby kort aangehaald in de Serra Pelada blogpost. Långbans Gruvby is een geweldige plek. De entree is 20 SEK voor volwassenen en voor die prijs mag je ook nog met een hamer op stenen houwen :-). Er is veel te zien, tentoonstellingen, oude gebouwen, natuurgebied, eetgelegenheid, winkeltje en een bioscoop. In de bioscoop draaide de korte film Serra Pelada. In de winkel lagen o.a. interessante boeken. De kinderen konden er een soort speurtocht doen. Hieronder de Engelstalige beschrijving van Långbans Gruvby. Een Nederlandse beschrijving is te vinden op de website van Zweeds Vakantiehuis.


Långbans Gruvby

Informatiebord

Gebouwen met tentoonstellingen

Mineralen uit Långban en andere landen.


De John Ericsson tentoonstelling
John Ericsson kwam uit Långban, dus het is niet zo gek dat er een tentoonstelling aan hem gewijd is. Hij is geboren op 31 juli 1803 en gestorven op 8 maart 1889 en was een Zweeds-Amerikaanse uitvinder en werktuigbouwkundig ingenieur die bekend werd door het ontwerpen en verbeteren van schepen, zoals de USS Monitor. Eerder ontwierp hij al de USS Princeton, maar door een dodelijk ongeluk werd de reputatie van Ericsson door het slijk gehaald. Door de USS Monitor te ontwerpen werd hij plots op handen gedragen. Op deze Zweedstalige website is het leven van John Ericsson te lezen.


De USS Monitor
Van de USS monitor zijn op Youtube nog twee interessante filmpjes te zien. Ik heb ze hieronder opgenomen:
De broer van John, Nils is eerder besproken geweest in de blogpost Sluis - aquaduct te Håverud. Leuk om zo weer op Nils Ericsson terug te komen.

In een andere kamer was een tentoonstelling van foto's van de Braziliaan Evandro Teixeira. Waarom er van hem een tentoonstelling was, is mij nog steeds niet bekend. Hij heeft niets te maken met Serra Pelada. Ook op deze website kan ik niet echt de reden vinden voor de keuze van Evandro Teixeira.

Evandro Teixeira

Evandro Teixeira

Evandro Teixeira
Nu een rondje door de groeve.

Mijnschachttoren

Berg slak
Net als in Pershyttan ligt het afval (slak) op een berg. Hier lag het slak achter een hek.

Mijnlift

Mijnlift


Mijnschachttoren


Achter de groeve ligt het natuurreservaat Tibergs udde. Het reservaat is vernoemd naar Hugo Viktor Tiberg. Hugo Viktor Tiberg is ongeveer 40 jaar inspecteur van de mijnen geweest. In het reservaat staat een standbeeld van Hugo Viktor Tiberg. Meer informatie over hem is te vinden op deze website.

Natuurreservaat Tibergs udde

Standbeeld Hugo Viktor TibergDe hakplaats waar je met de hamer aan de slag kunt.
Bij de plaats waar je kunt hakken, kun je nog een pad volgen en kom je nog wat interessante gebouwen tegen.Hieronder een 10 minuten durende Youtube filmpje over Långbans Gruvby. Je krijgt een goed overzicht van wat er allemaal te zien is.


Dit soort plekken vind ik geweldig en dan ook nog de connectie van de gebroeders Ericsson met de USS Monitor en Håverud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten