Google Translate

zaterdag 26 april 2014

Shamaani Duo / Shaman / Korpiklaani / Jonne

Update 2 juni 2018: Vandaag het bericht dat Maaren Aikio is overleden.

----------------

Update 26 april 2014: Van het solo album van Jonne zijn ondertussen twee nummers te horen. Deze nummers zijn opgenomen in deze blogpost.

----------------

Deze blogpost is ontstaan vanwege mijn interesse naar het Finse duo Shamaani Duo. In 1993 is Shamaani Duo opgericht door Jonne Järvelä en samen met joik zangeres Maaren Aikio vormden ze van 1993 t/m 1996 een duo. Ze speelden een aantal jaren 7 dagen per week in het toeristenoord Hullo Poro, Levi te Finland. Het oord ligt zo'n 170 km ten noorden van Rovaniemi. In 1996 bracht Shamaani Duo hun eerste en enige album Hunka Lunka uit. Het album is hieronder in zijn geheel te horen.


Shamaani Duo - Hunka Lunka
Alle nummers zijn geschreven door Jonne Järvelä, behalve Nisson Cahppes Biktasiinnes.

"Samanat" - 3:25
"Hunka Lunka" - 2:04
"Moai Letne Duoddaris" - 4:55
"Gula Gula" - 3:35
"Riehcu" - 4:50
"Geahcan Dan Mailmmi" - 4:45
"Meahcis" - 2:54
"Manazan" - 2:41
"Nisson Cahppes Biktasiinnes (Lady In Black)" (Tekst Ken Hensley) - 2:35
"Idja Dal Lea" - 2:45
"Okto Ijas" - 4:11

Jonne Järvelä - vocals, guitars, keyboards, bass, djembe, tambourine
Maaren Aikio - vocals, tüngür

Shamaani Duo speelde Sami folk muziek. Maaren Aikio is Samisch. Jonne is een etnische Fin. Jonne en Maaren hebben een relatie gehad waaruit in ieder geval hun oudste zoon Jommi is voortgekomen. Ze zijn niet meer bij elkaar. Maaren is samen met Jommi naar Noorwegen verhuisd. In een bericht uit 2005 op een forum geeft Jonne aan dat Maaren niet meer professioneel zingt. Hieronder een gedeelte van de discussie:

Maaren doesn`t want to sing anymore so seriously. Maybe we had a little bit too many gigs at that time period then. At the year 1996-97 we had more gigs than the years is the days so it was pretty rough. We actually played one gig about two years ago but we decided to not play anymore. The magic was gone. She lives in Norway with my oldest son Jommi at these days.

Nieuwsgierig naar Maaren Aikio ben ik wat op zoek gegaan op internet. Op de Discogs website is wat meer informatie over haar te vinden. Ze heeft meegeschreven met het eerste nummer (Odda Mailbmi) van de groep Shaman. Shaman was de nieuwe naam van Shamaani Duo. Het nummer is hieronder te horen. Meer over Shaman volgt nog.


Er is verder weinig over Maaren Aikio te vinden. Ze heeft wel een Facebook account. Hieronder een drietal foto's van haar afkomstig van haar Facebook pagina. Twee foto's zijn van eind 2012. 

 


Naast de Facebook pagina van Maaren ook nog een aantal Youtube filmpjes gevonden van Jonne Järvelä en Niiles-Jouni Aikio. Niiles-Jouni Aikio is rendierhouder en professioneel joiker en tevens de vader van Maaren Aikio. Hieronder de filmpjes van een aantal nummers die gemaakt zijn tijdens Night of Stallu in Helsinki op 22 augustus 2013.

"Hunka Lunka" - Niiles-Jouni Aikio, Tuomas Rounakari & Jonne Järvelä 

"Deanu Maija" - Niiles-Jouni Aikio, Tuomas Rounakari, Jonne Järvelä 

Dat was Shaamani Duo. In 1996 werd de naam Shamaani Duo veranderd naar Shaman. Maaren Aikio was helaas niet meer van de partij en de muziek werd wat harder. Shaman heeft twee albums uitgebracht Idja in 1999 en Shamániac in 2002.

Idja - Shaman

Shamániac - Shaman

Een uitgebreide recensie van het album Idja is hier te vinden. Het album Idja volgt de lijn van Hunka Lunka. Een aantal nummers van Hunka Lunka zijn weer op Idja te horen. Persoonlijk vind ik de uitvoering van Shamaani Duo veel beter dan die van Shaman. Dit heeft vooral te maken met de zang / joik van Maaren Aikio. Het tweede album Shamániac van Shaman neigt meer naar metal. Dit was ook de voornaamste reden van Jonne om de naam van de band in 2003 aan te passen naar Korpiklaani. Andere reden was dat er nog een Braziliaanse band met de naam Shaman bestond. Korpiklaani is nu een folk metal band geworden. Tot op heden heeft Korpiklaani acht albums uitgebracht.

Shaman was al wat minder dan Shamaanic Duo. Korpiklaani heeft soms wat leuke nummers, maar het merendeel vind ik nog minder dan Shaman.

In 2014 brengt Jonne Järvelä een solo album uit. De nummers die hij geschreven had, zou niet passen bij Korpiklaani en daarom brengt hij ze solo uit. Gelukkig wordt het solo album rustiger dan Korpoklaani. Hij gaat samenwerken met gastmuzikanten zoals Santeri Kallio van Amorphis, Hittavainen (ex.Korpiklaani violist), Natalie Koskinen van Shape Of Despair, Eero Haula van Oceanwake en Steve en Jenny van Omnia. De Facebook pagina van Jonne over het solo album is hier te vinden. Het interview met Jonne over het solo project is op Tumblr te vinden.


Update 26 april 2014: Het album van Jonne is nog steeds niet uitgekomen. Er zijn al wel twee nummers wat op het album terecht komt, te horen en wel de onderstaande nummers. Het klinkt geheel anders dan Korpiklaani. Persoonlijk vind ik dit stukken beter.

Metsään on iäksi mieli - Jonne


Kuku käki - Jonne


Jonne was in het verleden ook nog lid van de groep Angelit Tytöt. De groep heet ondertussen Angelit. Angelit had ik al een paar keer in mijn Youtube playlist staan. Goede band. Ik wist niet dat Jonne ooit lid was geweest van de groep. Hieronder het nummer Gidda Beaivvas van Angelit Tytöt.


Jonne heeft tevens op het album Jaktens Tid van de groep Finntroll de joik voor zijn rekening genomen. Het volledige Jaktens Tid album is hieronder te beluisteren.


Het blijkt dat Jonne tijdens de pauze van Korpoklaani concerten een joik zingt. Twee Youtube voorbeelden zijn hieronder te zien en te horen:Een playlist van Korpoklaani met zo'n 99 nummers heb ik hieronder opgenomen:


Shamaani Duo heeft naast de CD Hunka Lunka tevens een DVD Nordic Highlights uitgebracht. De CD en de DVD zijn te bestellen bij Poptori.com.

2 opmerkingen:

  1. Yes you have abdate this april 2014 and last 2 Juni 2018 ..Shamanism is intresting stuf with powerful music...it goes to under the earth and comes powerful back upon...powerful yoik with Jonne and Korpiklaani, Nillas-Jouni Aikio. Angelin tyttäret and last Maaret Aikio who has go past newly...comes miss her and hers music ...

    BeantwoordenVerwijderen