Google Translate

donderdag 24 april 2014

Dubbelhartig - Elly Koster

Boek details:
Auteur: Elly Koster
Titel: Dubbelhartig
Verschijningsdatum: april 2014
Bladzijde: 378 blz
Uitgeverij: Cupido
ISBN: 9462041091


Samenvatting:
Als Tara's charmante echtgenoot Nick haar plotseling verlaat, vlucht Tara naar hun vakantiehuis in de Noorse bergen. Daar raakt ze al snel betrokken bij het roerige familieleven van de achtjarige Jesse. Marije zoekt vanwege haar uitgebluste huwelijk troost in een spannende relatie met Tara's ex, totdat ze tot haar schrik zijn levensgevaarlijke andere kant leert kennen...
Een (ont)spannende familieroman over twee bijzondere vrouwen van geliefd auteur Elly Koster, die zich afspeelt in het prachtige Noorwegen.


Dubbelhartig, het vierde boek van Elly Koster. De blogposten over de eerste drie boeken zijn te vinden op:
Na ongeveer een jaar weer een nieuw boek van Elly Koster. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de omgeving van Jotunheimen. Het verhaal begint met een proloog over een auto-ongeluk en later zeker een rol gaat spelen in het verhaal. Vervolgens begint het verhaal, drie jaar na het auto-ongeluk, met de verjaardag van de 32 jarige Tara Holthuis. Tara is sinds drie weken gescheiden van haar 10 jaar oudere man Nick Bovenkamp. Ze waren 10 jaar getrouwd geweest. Samen hadden ze een vakantiehuisje in Bøverdalen in de omgeving Jotunheimen. Omdat ze recent uit elkaar zijn gegaan, is Tara daar aanwezig om haar spullen op te ruimen. Het huisje wordt verkocht.

De reden dat Tara en Nick zijn gaan scheiden, is dat Nick een relatie heeft met Marije, die zelf nog getrouwd is. Gelukkig krijgt Tara bezoek op haar verjaardag van achtjarige Jesse. Jesse woont samen met zijn vader Ben Vereijck en zijn oom Koen in de buurt van het vakantiehuis van Tara en Nick. Het huis van Koen en Jesse lijkt op het hotel Røisheim.

Hotel Røisheim
Na dit begin verschijnt opeens Nick met zijn nieuwe liefde Marije aan de deur van het vakantiehuisje van Tara en Nick. Dit is het begin van een verhaal vol met liefde, sex, spanning en schuldgevoel. Het verhaal vorderde sneller dan ik door had en voor je het weet heb je het boek uit. Over het verhaal ga ik verder niets meer vertellen, alleen dat de titel Dubbelhartig wel goed gekozen is.

Het verhaal vindt plaats in het Jotunheimen gebied. Wij zijn er zelf niet geweest, hoewel we er redelijk dichtbij zaten. Omdat we door een tekenbeet naar een arts moesten zoeken, zijn we een dag kwijtgeraakt met arts- en apotheekbezoek. De mensen van de ziekenpost en de apotheek van Vinstra waren erg vriendelijk. Dat had in ieder geval een goede indruk achtergelaten. We hebben wel een blik kunnen werpen op Jotunheimen via de Gålåvatnet Rundt. De blogpost van de Gålåvatnet Rundt is hier terug te lezen. Een aantal foto's vanaf de uitkijktoren zijn hieronder te zien.
De staafkerk van Lom komt ter sprake in het boek. Tara vroeg zich af welke mensen op de begraafplaats lagen. Dit hebben we zelf ook gedacht toen we bij de staafkerk van Ringebu waren. De blogpost over de Ringebu staafkerk is hier terug te lezen. De staafkerk van Lom zat in de planning, maar zijn we helaas niet aan toegekomen.

Ringebu staafkerk

Ringebu staafkerk

Ringebu staafkerk
De wegen in het Jotunheimen gebied zijn waarschijnlijk een genot om over te rijden. Sognefjellsveien, de hooggelegen weg die door het Jotunheimengebergte loopt en je over de Sognefjell leidt. Galdhøpiggveien, de weg maar de hoogste fjell van Noord-Europa, de Galdhøpiggen. Dit hebben we zelf allemaal niet gezien, maar wel de Friisvegen en de Peer Gynt vegen. Dit moet er een beetje op lijken denk ik. Het was op de Friisvegen erg mistig, maar ondanks dat een indrukwekkende weg.

Friisvegen

Friisvegen

Peer Gyntvegen

Peer Gyntvegen

Peer Gyntvegen

Peer Gyntvegen
Wat komt er verder nog voor in het boek?
 • Een bezoek wordt er gebracht aan het Fossheimsteinsenter te Lom.
 • Rivier de Bøvra
 • Andor Seter, een 18e eeuws houten gebouwencomplex met knus hotel. Een project van Nick. Andor Seter is een bedenksel en bestaat niet echt.
 • Stabbur. Oude voorraadschuren op Andor Seter.
 • Juvasshytta, berghotel dat op 1841 meter hoogte lag.
 • Skjåk.
 • Ridderspranget. Aantal km ten zuiden van Randsverk. Smalle kloof waar de rivier de Sjoa zich met geweld doorheen perst.
 • Hoogvlakte van Valdresflya.
 • Gjendemeer.
 • De Sami bevolking wordt nog heel even aangehaald als blijkt dat Tara zelf joikt.
Je kunt goed lezen dat Elly de omgeving van Jotunheimen kent. In deze blogpost heb ik mijn eigen foto's gebruikt. Om meer te weten te komen over de omgeving Jotunheimen kun je de blogs van Elly, Ga mee op fotoreis door het landschap en Poort naar de Jotunheimen, lezen. 

Al met al een makkelijk te lezen boek met de nodige spanning die zich afspeelt in een mooi gedeelte van Noorwegen waar we hopelijk nog een keer kunnen komen. Persoonlijk vond ik het verhaal van Midzomerliefde mooier, maar dat was dan ook een reis van het zuiden naar het noorden. Al met al een goed boek en het is te hopen dat Elly en Rini nog vele reizen kunnen maken naar Scandinavië zodat er nieuwe verhalen verschijnen. Dubbelhartig is o.a. te bestellen bij Bol.com. De eBook versie is nog niet verkrijgbaar bij Bol.com, maar volgens mij wel bij Google Play.

7 opmerkingen:

 1. Erg leuk gedaan, Hans! Mooie foto's van waar jullie geweest zijn, vooral ook met het uitzicht op de Jotunheimen. Ja, die erg oude graven bij die al net zo oude kerkjes roepen altijd vragen op. Wie waren die mensen? Ik hoop dat jullie nog eens over de Sognefjellsveien kunnen rijden. Het is er zo mooi. Ik ga uiteraard mijn best doen nog meer verhalen te schrijven die zich in Noorwegen afspelen, maar volgens mij wordt het lastig om 'Midzomerliefde' te evenaren ;-) want dan moeten we toch nog weer eens flink rond gaan reizen, maar dat zit er dit jaar niet in. Dit jaar heb ik research in een bepaalde omgeving in Noorwegen in de planning staan om een nieuw verhaal te kunnen schrijven. In ieder geval bedankt voor de mooie blogpost!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je was me net voor met je blogpost over de plekken :-). Leek me wel leuk om mijn eigen foto's dan te gebruiken. Dat soort bergen zijn trouwens wel een aanslag op de oren zeg. Die zijn bij mij al niet al te best en leverde even van hoog naar laag en weer van laag naar hoog rijden, pijnlijke oren op :-(. Midzomerliefde is inderdaad moeilijk te overtreffen, maar Dubbelhartig is een mooi boek. Er gebeuren verrassende dingen in.

   Verwijderen
 2. @Elly
  Nou Elly, Hans heeft me nu wel erg nieuwsgierig gemaakt naar jouw boeken! Maar eens kijken of ik er een te pakken kan krijgen. Hans heeft er inderdaad weer een mooie blogpost van gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nadeel is dat je ze zo uit hebt :-).

   Verwijderen
  2. Altijd goed als iemand nieuwsgierig naar mijn boeken wordt, Gonny :-)

   Verwijderen
 3. Dank je voor het compliment dat je Dubbelhartig mooi vindt, Hans, maar als ik de reactie hierboven lees moet ik dus nog dikkere boeken gaan schrijven... ;-)

  Ja, de oren in de bergen, dat kan echt heel erg vervelend zijn. Wij hebben vorig jaar een dag gehad dat we voortdurend met de camper naar boven klommen en weer naar beneden afdaalden. We waren het ene berggebied nog niet uit of het volgende begon alweer. Aan het einde van de dag hadden we beiden pijnlijke oren. Het ligt er maar net aan wat voor route je rijdt. Wij hadden op één dag iets te veel bergachtig terrein uitgezocht. Maar het uitzicht vergoedt wel weer veel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of meer tekst op een bladzijde. Die boeken van je zijn echt zo uit. Het leest ontzettend makkelijk.

   In Noorwegen had ik er in ieder geval constant last van. Is op zich wel logisch, want ik heb altijd al last van die dingen gehad :-).

   Verwijderen