Google Translate

zondag 1 juni 2014

Schemeruur - Johan Theorin

Boek details:
Auteur: Johan Theorin
Titel: Schemeruur
Originele titel: Skumtimmen
Engelstalige titel: Echoes from the Dead
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2008
Bladzijde: 332 blz
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044511536


Samenvatting:
Johan Theorin (Zweden, 1963) is journalist en scenarioschrijver. Hij publiceerde eerder een twintigtal korte verhalen in verschillende tijdschriften en bloemlezingen. Schemeruur is het eerste van vier misdaadromans die samen de `Vier seizoenen van Öland’ zullen vormen. Theorin bracht in zijn jeugd elke zomer door in een vakantiehuisje op Öland, waar zijn debuutroman Schemeruur gesitueerd is. De roman verschijnt in dertien talen.

Over het boek: Op een mistige dag aan het eind van de zomer verdwijnt op het Zweedse eiland Öland een zesjarig jongetje. Familie, politie en vrijwilligers zoeken dagenlang vergeefs het hele eiland af. Twintig jaar later krijgt zijn moeder, Julia, een telefoontje van haar vader, die na zijn pensionering op Öland is blijven wonen. Er is bij hem een pakje bezorgd met daarin een kinderschoen. Julia keert met tegenzin terug naar het eiland waar ze de nabijheid van haar verdwenen zoontje nog altijd voelt.

Johan Theorin
Schemeruur is dus het eerste boek van Johan Theorin en de eerste in de serie van de vier seizoenen van Öland. In Schemeruur komt herfst als eerste aan de beurt. De officiële website van Johan Theorin is www.johantheorin.co.uk. Het boek Schemeruur is opgedragen aan de Ölandse familie Gerlofsson.

Het verhaal begint natuurlijk op Öland in september 1972. De zesjarige Jens Davidsson is op de alvaret en komt een man tegen, Nils Kant. Zoals de samenvatting al aangeeft, Jens is het jongetje dat spoorloos is verdwenen. De alvaret komt vaak voor in het verhaal. De alvaret slaat op de Stora Alvaret. De Stora Alvaret is een plateau in het zuiden van het Zweedse eiland Öland. De naam betekent 'Grote Alvar', alvar duidt op de kalksteenbodem en daarmee op de organismen die daarop leven. Het gebied is een uitgestrekt steppelandschap zonder bomen, maar met ruige plantenbegroeiing. Het gebied beslaat zo'n 37 kilometer bij 15 kilometer en is daarmee het grootste alvar-gebied in Europa.

Stora Alvaret

Stora Alvaret
Vervolgens begint het verhaal twintig jaar later met de moeder van Jens, Julia Davidsson. Julia is verpleegster in Göteborg en was getrouwd met Michael. Ze zijn na de verdwijning van Jens gescheiden. De vader van Julia, Gerlof Davidsson, die tegenwoordig in het bejaardentehuis van Marnäs verblijft, heeft Julia gevraagd om naar Öland te komen. Vroeger woonde de familie Davidsson in Borgholm. In de zomers verbleven ze in Stenvik, een vissersdorp. Stenvik is ook de plaats waar Gerlof vandaan kwam. Gerlof heeft het syndroom van Sjögren en verblijft daarom in het bejaardentehuis.

Men denkt dat Jens is verdronken bij het strand van Stenvik. De geruchten op Öland bevestigen dit niet. De geruchten zeggen dat het een misdrijf was en dat de dader Nils Kant was. Gerlof heeft een sandaal, die Jens aan had op de dag van zijn verdwijning, gekregen via de post. Dit vormt het begin van het onderzoek naar het verleden. Tijdens het verhaal wordt er elke keer naar het verleden teruggegaan en wel naar het leven van Nils Kant. De terugblik begint op juli 1936. Nils is dan tien jaar. De familie van Nils is eigenaar van het strand in Noord-Öland. De vader van Nils is drie jaar terug gestorven en was een lange, zwijgzame, strenge man die soms gewelddadig was. Nils leeft samen met zijn moeder Vera en zijn drie jaar jongere broertje Axel op Öland. Tijdens deze terugblik lees je hoe Nils zijn broertje expres laat verdrinken. In de loop van het verhaal komen we steeds meer te weten over het leven van Nils Kant.

Het verhaal is erg spannend om te lezen en speelt zich bijna in zijn geheel af op Öland. Het geeft een goed beeld van Öland. Het is de bedoeling dat we komende vakantie een bezoek aan Öland brengen en daarom was het erg leuk om dit boek voor het bezoek gelezen te hebben. De overige drie boeken staan op de planning om te lezen. Een goed boek.

Johan Theorin heeft in het verhaal soms echte plaatsnamen gebruikt en enkele plaatsnamen zijn verzonnen. Stenvik bestaat bijvoorbeeld niet. Op de website van Johan Theorin is te lezen dat Stenvik gelijkenissen vertoont met Djupvik. Marnäs, de plaats waar de kerk en het bejaardentehuis staan, is ook verzonnen. Wel heeft de Föra kerk model gestaan voor de Marnäs kerk.

Föra kyrka
Borgholm is wel een plaats die in het echt bestaat en ook in het verhaal voorkomt. In Borgholm staat een kasteelruïne, Borgholms Slott. In 1268 werd het kasteel voor het eerst genoemd in een document. In 1806 werd het kasteel door een brand verwoest. In 1929 is de ruïne uitgeroepen tot Nationaal Historisch Monument. De officiële website is www.borgholmsslott.se.

Borgholms Slott
De ruïne is te bezoeken en er vinden evenementen plaats. Zo heeft Roxette er ooit opgetreden. Dit is te zien in het onderstaande Youtube filmpje.


Op 7 augustus 2014 treedt Sabaton op in Borgholms Slott.

Op de website van Johan Theorin is de onderstaande kaart van Öland te zien. Dit laat een goed beeld zien welke plaatsen in dit boek en de andere boeken van Johan voorkomen.

Johan Theorins kaart van Öland
De Ölandbrug te Kalmar wordt natuurlijk ook genoemd in het verhaal. De brug is geopend in 1972, hetzelfde jaar als Jens verdween. In werkelijkheid ging de brug ook open in 1972.

Heel even wordt in het verhaal Blå Jungfrun aangehaald. Blå Jungfrun is een onbewoond Zweeds eilandje met een oppervlakte van 198 hectare in de Oostzee tussen Småland en Öland. Sinds 1926 is het een nationaal park. Van juni tot en met augustus kan het vanuit Oskarshamn of Byxelkrok bezocht worden. De overtocht duurt vijf uur. Het eilandje staat onder meer bekend omdat het volgens de mythe een verzamelplaats is voor heksen die er op witte donderdag de heksensabbat vieren. Op het eiland ligt een labyrint dat voor het eerst in 1741 door Linnaeus bij zijn bezoek aan dat eiland beschreven werd. Wie stenen meeneemt van het eiland wordt volgens de legende getroffen door ongeluk. (Bron: Wikipedia). Blåkulla is een andere naam voor het eiland.

Blå Jungfrun

Bij een begrafenis wordt de Gammal Fäbodpsalm gespeeld. Dit stuk is gecomponeerd door Oskar Lindberg. Op Youtube staan genoeg uitvoeringen van deze psalm. Ik heb er twee opgenomen in deze blogpost:

De orgeluitvoering:


De uitvoering van Sofia Karlsson:


In het boek wordt heel even Dan Andersson aangehaald. Dan Andersson (Grangärde, 6 april 1888 – Stockholm, 16 september 1920) was een Zweedse dichter en schrijver. Hij werd pas bekend na zijn vroege dood.

Dan Andersson
De teksten van Dan Andersson worden vaak gebruikt in muziek. Hieronder twee uitvoeringen van Jag väntar.

Uitvoering van Ortens Patrask (Facebook pagina van Ortens Patrask):


Uitvoering van Sofia Karlsson:


De Engelse versie van het boek is hier te vinden.

Recensies:
- Crimezone
- Ezzulia
- Dizzie
- Boekreviews
- Boekenliefde

Bij het lezen van de laatste Nordic zag ik een artikel over de DVD Echoes from the Dead. Het verhaal leek wel erg veel op het Schemeruur verhaal. Na wat verder lezen, bleek dat Echoes from the Dead de verfilming is van Schemeruur. Dat was wel heel toevallig :-). De film ga ik binnenkort zeker kijken.

4 opmerkingen:

  1. Dit is echt een waanzinnig mooi boek! Een van de weinige die ik 2 keer heb gelezen en zelfs cadeau heb gedaan. Dank je wel voor deze post!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop dat de andere drie boeken net zo goed zijn. Deze was inderdaad erg goed.

      Verwijderen
  2. 'Skumtimmen' staat al een tijdje op ons verlanglijstje van nog te kijken films. Binnenkort is het zover. En Lena Endre is een geweldige actrice!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop de film ook zeer binnenkort te bekijken. Er zal wel een blogpost over volgen.

      Verwijderen