Google Translate

vrijdag 30 mei 2014

DeUsynlige - Troubled Water

Filmdetails:
Titel: DeUsynlige - Troubled Water
Regisseur: Erik Poppe
Jaar: 2008
Verhaal: Harald Rosenløw-Eeg
Acteurs: Pål Sverre Hagen, Trine Dyrholm en Ellen Dorrit
Duur: 115 minuten
IMDB cijfer: 7,7Samenvatting:
Jan Thomas is na acht jaar vrijgelaten uit de gevangenis voor iets dat zowel een ongeluk als een moord had kunnen zijn. Doordat hij een begaafde organist is, wordt hij assistent in de kerk. De priester is Anna, een alleenstaande moeder tot wie Jan Thomas zich behoorlijk aangetrokken voelt. Hij besluit haar niet te vertellen over zijn verleden. Maar dan komt Agnes, een lerares, met een schoolreisje naar de kerk. Ze herkent Jan Thomas als de jongen die veroordeeld is voor het vermoorden van haar zoon.

DeUsynlige (de onzichtbare) is een interessante film van regisseur Erik Poppe over een man (Jan Thomas) die acht jaar eerder een vierjarig kind meenam. Het kind is door een ongeluk of moord om het leven gekomen. Het lichaam van het kind is nooit teruggevonden. Na acht jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht, komt hij vrij. In de gevangenis leerde hij orgelspelen en werd hij de organist tijdens de kerkdiensten. Na zijn vrijlating krijgt hij bij de Paulus kerk werk als organist. Hij probeert het leven weer op te pakken totdat de moeder van het verdwenen kind hem herkent als de dader. Wat volgt is een boeiend verhaal over de dader en het slachtoffer en de nabije omgeving over vergeving, schuld enzovoorts. Op het hoogtepunt van de film, keer je ineens weer terug naar het begin en volg je het verhaal van Agnes, de moeder van het verdwenen kind. Je krijgt dus letterlijk twee kanten van het verhaal te zien, die van de dader en van de slachtoffer. Dit maakt de film de ene keer verrassend zoals de kerkscene met de scholieren en de andere keer weer voorspelbaar omdat je het verhaal al kent vanuit het perspectief van Jan Thomas.

In de film speelt de kerkorgelmuziek een belangrijke rol. Je moet geen hekel hebben aan kerkorgelmuziek als je deze film bekijkt. De kerkorgelmuziek is afkomstig van organist Iver Kleive.

Iver Kleive
De uitvoering van Bridge over Troubled Water van Simon and Garfunkel is het meest opvallend stuk wat gespeeld wordt. De Engelstalige filmtitel is hiervan afgeleid.


De orgelmuziek die bij de film hoort is te koop bij Bol.com. Hieronder de Bridge over Troubled Water uitvoering uit de film:


Op een gegeven moment komen de twee verhaallijnen bij elkaar en gaat de film naar de finale. Al met al een indrukwekkende film. De film is onder andere te verkrijgen bij Bol.com.

Recensies:
- Moviemeter
- Parool
- Filmtotaal
- Nrc.nl
- Escape from Hollywood
- About.com
- Frankie's blog
- Jaap Noordzij
- Begt blog
- De Filmkrant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten