Google Translate

vrijdag 15 augustus 2014

Arctisch dagboek - Jelle Brandt Corstius

Boek details:
Auteur: Jelle Brandt Corstius
Titel: Arctisch dagboek
Verschijningsdatum: 2014
Bladzijde: 33 blz
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9789059652415


Jelle Brandt Corsius
Samenvatting:
'Toen de cpnb mij vroeg om het Boekenweekessay te schrijven, met reizen als thema, moest ik meteen denken aan het dagboek dat ik ooit heb bijgehouden tijdens een cruise op de Witte Zee. Ik was aan boord om lezingen te geven. Normaal houd ik geen dagboeken bij, maar dit waren geen normale omstandigheden. Ik begon het dagboek tegen het einde van de reis. Ik was ernstig in de war en durfde mijn raamloze hut niet meer uit. Ik sta niet in voor de waarheid van dit document; zoals gezegd was ik in de war. En ik at nauwelijks, want om aan eten te komen moest ik mijn hut uit, en dat wilde ik niet. Dat het schip flink op en neer deinde, hielp ook niet mee. Ik heb besloten om het dagboek in al zijn rauwheid intact te laten.'

De aantekeningen op het schip vormen de basis voor Arctisch dagboek, het persoonlijke verslag van Jelle Brandt Corstius over reizen per cruiseschip en over zijn liefde voor Rusland. En over de ellende van bekend zijn, en de behoefte aan alleen zijn.

Jelle Brandt Corstius (1978) schreef onder meer Rusland voor gevorderden, en maakte voor de vpro de serie Van Moskou tot Magadan en De bergen achter Sotsji. Vorig jaar verscheen van zijn hand de Universele Reisgids voor Moeilijke Landen.


Een tijdje geleden heb ik eindelijk het boekenweekessay van 2014, geschreven door Jelle Brandt Corstius, gelezen. Het is een kort verhaal in de vorm van een dagboek. Jelle reist mee op het cruiseschip MS Discovery en heeft een raamloze hut op het schip. De route van het cruiseschip gaat vanuit Harwich langs de fjorden van de Noorse kust naar de Noordkaap en verder door naar Moermansk en de Witte Zee. In het essay komen de onderstaande onderwerpen aan bod:
  • FSB, de opvolger van de KGB.
  • Haven van Moermansk. 's Werelds grootste stad boven de poolcirkel. Severomorsk telt Jelle niet mee.
  • Rusland-serie van Jelle.
  • In het essay is te lezen dat Jelle Zomergasten heeft gepresenteerd en dat Jan Leyers Jelle als presentator van Zomergasten heeft opgevolgd. De boottocht viel namelijk samen met het Zomergasten-seizoen.
  • Het Konijneneiland.
In het essay is te lezen dat Jelle lezingen gaf op het cruiseschip. De eerste lezing van Jelle op het schip ging over de nomadische volkeren langs de Barentszzee. De begeleidende foto's waren van Jeroen Toirkens. Samen met Jeroen heeft Jelle reizen gemaakt naar onder meer een rendierbrigade van de Sami, een schitterende tocht, diep in de toendra van het Kola-schiereiland waar ze nu met het schip langs voeren. Het boek Nomad is het resultaat van hun samenwerking. Van dit boek komt zeker nog een blogpost. Van het boek Solitude is al wel een blogpost verschenen.

Een leuk stuk over het boekje is te vinden op het blog van Bert Bosman.

Recensies over het boekje:
- Hanta
- TZUM
- Blog Josine Nieuwland
- Boekenbijlage
- Dizzie
- Anmaren
- De wereld van Hendrik-Jan
- Leest & Maakt het
- Gerben Solleveld
- Boeklog
- NT2
- Marianne Driessen
- Christian Jongeneel
- Boekblogger


Leuk boekje om te lezen en je komt wat meer te weten over Jelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten