Google Translate

donderdag 21 augustus 2014

Vejkirke

Onderweg in Denemarken van Køge naar Klintholm Havn kwamen we het bordje Vejkirke tegen. Een kerk, dus gauw even een paar foto's gemaakt.


Bij thuiskomst zitten zoeken naar Vejkirke en het blijkt dus een algemene naam te zijn voor een kerk aan de weg. Het betekent dus echt dat de kerk toegankelijk is vanaf de weg. In Zweden bestaan ze ook en heet het vägkyrka. In Noorwegen veikirke en zelfs Duitsland heeft 32 snelwegkerken. Ik had er nog niet eerder van gehoord en heb ze niet eerder gezien of het is me nooit opgevallen.

Ik heb geen idee hoe de kerk heet en waar de kerk stond. Het was al laat en de kerk zat zeker dicht, dus er niet verder naar gekeken. Er is wel informatie over alle vejkirker in Denemarken te vinden op de websites van Vejkirker en Raklevkirke. Op beide websites zijn twee PDF bestanden te downloaden met informatie over alle vejkirke. We hebben in Denemarken wel andere kerken bekeken. Wat opviel is dat ze aan de buitenkant erg veel op elkaar lijken. De kerken die we bekeken hebben, hadden dezelfde vorm als deze vejkirke. Als we weer eens in Denemarken zijn, weet ik in ieder geval wat een vejkirke is.

8 opmerkingen:

 1. In de buurt van Trånas heb je ook een wegkerk. Ook bedoeld voor vrachtwagen chauffeurs die een kerkdienst bij willen wonen tijdens hun reis. In Zweden zien we ze wel vaker, maar in Denemarken waren ze mij ook nog nooit opgevallen. Mooie luchten trouwens ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze worden in Zweden aangegeven met een geel bord. Die zijn me echt nooit opgevallen :-).

   Verwijderen
 2. Het zegt mij even niets, maar leuk om te weten. Daar gaan we dus op letten de volgende keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wegkerken, die zijn mij eigenlijk ook nooit opgevallen. Ik wist ook niet dat ze bestonden.
  Die witte Deense kerkjes vind ik er trouwens altijd lieflijk uitzien en ze liggen meestal op een mooie plek. Die kleuren in de lucht zijn mooi, zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat ze er vaak van buiten hetzelfde uitzien.

   Verwijderen
  2. Ja, dat is dan wel weer waar. De kerkjes zien er bijna allemaal hetzelfde uit. Misschien in dezelfde periode gebouwd en nooit meer afgebrand of zoiets? Geen idee. Daar heb ik me nog nooit in verdiept.

   Verwijderen
  3. We hebben twee kerken bekeken in Denemarken en daar is vast wel meer informatie over te vinden. Wordt vervolgd in een toekomstige blogpost.

   Verwijderen