Google Translate

zaterdag 16 augustus 2014

The Last Trapper

Film details:
Titel: Le Dernies trappeur (The Last Trapper)
Jaar: 2004
Regisseur: Nicolas Vanier
Verhaal: Nicolas Vanier
Acteurs: Norman Winther, May Loo, en Alex Van Bibber
Duur: 94 minuten
IMDB cijfer: 7,1


Samenvatting:
Norman Winther is één van de laatste pelsjagers. Hij heeft veel kennis van de natuur en probeert het natuurlijke evenwicht niet te verstoren. Met zijn vrouw Nebraska, een Nahanni indiaan, en de trouwe honden van de slee laten zij ons de woeste natuur zien in al haar schoonheid! Kijk mee naar hun gevecht om te overleven in de wereld van het wild. De woeste rivieren, het onherbergzame landschap en de open ruimtes! Schitterende beelden in een kille wereld...

De film is opgenomen in Yukon, Canada. Een aantal acteurs in de film spelen zichzelf. De film is een soort documentaire in de vorm van een speelfilm. Omdat men zichzelf speelt is het acteren wat knullig gedaan. Logisch, want acteren is een apart vak. Er is een verhaaltje bedacht en rondom dit verhaal wordt er een jaar uit het leven van Norman en Nebraska en hun husky's weergegeven. Natuurlijk maakt Norman van alles mee in dat jaar. Dit is eigenlijk het enige minpunt aan de film. Het komt geacteerd over. Voor de rest een mooie film met schitterende beelden en mooie beelden van dieren zoals rendieren, husky's, beren, elanden, vossen, de lynx, roofvogels enzovoorts. Een aantal beelden uit de film hieronder opgenomen.
Tijdens het bekijken van de film moest ik aan het boek Otchum, leider van de roedel denken. Dit boek gaat ook over husky's. Na het kijken van de film wat informatie over de film gezocht en het bleek dat de regisseur Nicolas Vanier de schrijver is van het Otchum boek. Het verhaal van The Last Trapper is ook geschreven door Nicolas Vanier. Zijn website is hier te vinden. Nicolas is Norman Winther tijdens een expeditie in Canada tegengekomen en het idee voor deze film is toen ontstaan.

De dieren (wolven, beren, otter, lynx en de honden) zijn geleverd door Animal Insight. Het zijn dus niet de honden van Norman Winthers zelf. Meer informatie over Norman Winthers en de film is te vinden op de onderstaande websites:

- The Cinematic Intelligence Agency
- Facebook pagina over Norman Winthers
- Recensie Canoe.ca
- Recensie Poenack (Duits)
- My Yokun Life podcast met interview met Norman Winthers (interview begint bij minuut 13)
- Recensie At the Movies
- Recensie Eye for film
- Recensie The Globe and Mail

De volledige film is hieronder te bekijken.


Het nummer By the Rivers Dark van Leonard Cohen is te horen in de film. Geweldig nummer. Hieronder het Youtube filmpje met beelden uit de film:


Het verhaal had niet gehoeven en misschien was het beter geweest om het leven van Norman een jaar lang echt te volgen in plaats van er een film van te maken. De beelden maken veel goed. Interessant feit is dat volgens Norman wolven nooit mensen aanvallen. Honden worden wel aangevallen door wolven, maar zodra er maar een mens bij de honden is, laten de wolven de honden met rust. Ik ben wel benieuwd naar de boeken van Nicolas Vanier.

2 opmerkingen:

 1. Wauw! Prachtige foto's van de film en het nummer van Leonard Cohen is erg mooi met de beelden erbij.

  Dat wolven geen mensen aanvallen had ik ook al eens ergens gelezen. In films worden ze juist meestal als gevaarlijke dieren afgeschilderd. Zelf vind ik wolven bijzondere dieren, zowel om te zien als de manier waarop ze leven. We hopen ooit nog eens een glimp op te vangen van een wilde wolf, maar dat zal een zeldzaamheid zijn, denk ik.
  TIjdens een wandeling in de Noorse of Zweeds wildernis zeggen we wel eens tegen elkaar: wie weet worden we nu wel, zonder dat we er erg in hebben, geoberveerd door een of ander dier. Dieren zien jou wel maar wij zien hen meestal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel dieren zien we in de wildernis ook niet :-). Tijdens een wandeling in Lapland wel plotseling een rendier voor ons zien staan. Wolven en beren mogen wel weg blijven....

   Verwijderen