Google Translate

donderdag 8 januari 2015

Totenleuchten - Klara Nordin

Boek details:
Auteur: Klara Nordin
Titel: Totenleuchten
Verschijningsdatum: augustus 2014
Bladzijde: 336 bladzijdes
Uitgeverij: KiWi
ISBN: 978-3462046939

Samenvatting:
Jokkmokk am Polarkreis, die Zweige der Kiefern biegen sich unter dem Neuschnee, auf dem zugefrorenen Talvatis-See finden Husky-Rennen statt, und die Einheimischen bereiten den alljährlichen samischen Wintermarkt vor, als ein junger Mann aus ihren Reihen ermordet wird. Grausam geschlachtet wie ein Rentier. Linda Lundin hat gerade ihren neuen Job als Hauptkommissarin in Nordschweden angetreten, einen solch schrecklichen Mord hat auch sie selten gesehen. Wer tötet einen Jungen, der im Dorf rundum beliebt war? Gemeinsam mit ihren Kollegen Bengt und Margareta nimmt sie die Ermittlungen auf und stößt im kleinen Jokkmokk auf kuriose Bewohner, samische Geschichten und alte Geheimnisse. War der tragische Unfall des besten Freundes des Mordopfers, der vor einigen Monaten im See ertrank, etwa gar kein Unfall? Und müssen sie mit weiteren Morden rechnen? Bislang erzählen nur die Nordlichter von den Toten … Atmosphärisch so bestechend, dass man sofort in den hohen Norden reisen möchte, und ein hochspannender Fall, der die Ermittler an ihre Grenzen bringt: Jokkmokk wird einen Platz auf der Krimilandkarte erobern.

In oktober kwam ik dit boek tegen. Ik was er toen zo enthousiast over dat ik op mijn andere blog (Scandinaviëblog) er direct een blogpost over schreef. Deze is hier terug te vinden. Lapland, rendieren, Lapland, Jokkmokk, een geweldige cover. Het boek heeft maar één nadeel en dat is de taal. Sinds de middelbare school heb ik niets meer aan mijn Duits gedaan. Uiteindelijk toch besloten om het boek te halen en te lezen. Het lezen duurde dit keer wat langer vanwege de taal, maar totaal geen spijt van gehad.

Klara Nordin / Hiltrud Baier
Meer informatie over Klara Nordin / Hiltrud Baier is te vinden op de onderstaande websites:
- Litagentur
- Blog Hiltrud Baier
- Norrbooks in Lappland
- Facebook Hiltrud Baier
- Facebook Klara Nordin
- Website Klara Nordin

Op de Facebook pagina van Klara Nordin stond het onderstaande filmpje. Het filmpje is voorzien van foto's van plekken die ook in het boek voorkomen. De foto's zijn voorzien van muziek van Mandy Senger van Jarŋŋa. Meer over Jarŋŋa is te lezen in deze blogpost.


De kaart in het boek.
In het boek is een kaart van de omgeving opgenomen waar het verhaal zich afspeelt. Erg handig om erbij te houden als er weer een nieuw plaatsje geïntroduceerd wordt.

Het verhaal begint met een proloog waar drie vrienden Emil Holm, Per-Ante Kuhmunen en Lucas Johansson bij elkaar zijn op 28 december op de negentiende verjaardag van Emil. Emil krijgt een ongeluk en verdrinkt in het Talvatis meer.

Het verhaal gaat verder op woensdag 3 februari. Het verhaal eindigt op dinsdag 16 februari. Het speelt zich af in Jokkmokk en omgeving. Een aantal plekken in het verhaal kwamen bekend voor. In 2012 zijn we een aantal dagen in de omgeving van Jokkmokk geweest. De blogpost over Jokkmokk is hier terug te vinden.

Twee van de hoofdrolspelers zijn Julla Stern en Satu Kuhmunen. Satu is een oude Samische vrouw van 77. Satu's huis staat een paar honderd meter van de kerk. Jokkmokk heeft twee kerken. Het huis van Satu staat bij de nieuwe kerk. We hebben in 2012 een bezoekje gebracht aan deze kerk. De blogpost over de kerk is hier te vinden.

De nieuwe kerk in Jokkmokk.
Vlak bij de kerk staat ook het Aijtte museum. De blogpost over het Aijtte museum is te vinden op deze pagina. Het Aijtte museum komt in het verhaal een paar keer voor.

Aijtte museum
Julla, die uit Göteborg komt, kent Satu zo'n twee jaar. De eerste keer dat Julla in Jokkmokk was, had ze een succesvol artikel geschreven over de acht seizoenen van de Sami. Ze kan deze keer weer een serie artikelen schrijven voor het tijdschrift Norden. De nieuwe artikelserie gaat over Samische medicijnen en ze heeft hiervoor zes weken de tijd. Om informatie te zoeken, gaat ze naar de Aja bibliotheek in Jokkmokk. Julla is door Lapland gefascineerd sinds ze op haar veertiende er geweest is. Katarina, de schoondochter van Satu, is eerder overleden ten gevolge van een auto-ongeluk. Ze was getrouwd met Nike Kuhmunen (53 jaar), de zoon van Satu. Per-Ante is de zoon van Nike en Katarina en de kleinzoon van Satu. Nike werkt in de mijn van Svappavaara,

Verder maken we kennis met Linda Lundin-Sábado en haar man Sebastiano. Ze komen uit Lund, maar zijn verhuist naar Norra Strandgatan in Umeå. Sebastiano heeft na twee jaar werkloos te zijn geweest een baan in het Norbotten theater en Linda is hoofdcommissaris van Gällivere, De chef van Linda heet Kurt Dahlberg. Linda is veertig geweest en is net zwanger. Haar man weet het nog niet en ze twijfelt of ze het kind wil houden.

De politie van Jokkmokk bestaat uit politie-inspecteur Margareta Mattsson en collega politie-inspecteur Bengt Karlsson. Margareta (35 jaar) is gescheiden en heeft een achtjarige dochter Hanna. Bengt is midden vijftig, heeft artrose en is single.

Olle en Anna-Lena Silenius zijn getrouwd. Ze hebben een husky Akka. Akka is ook de naam van een heilige berg. Anna-Lena en Olle slapen al een tijdje niet meer bij elkaar. Olle komt uit Växjö. Ze hebben twee kinderen. Anna-Lena is ongeveer 50 jaar en is verpleegster. Ze had sinds een half jaar een verhouding met de 19 jarige Lucas Johansson.

Uitzicht op Jokkmokk vanuit Storknabben.
Na de introductie van deze personen wordt het lichaam van een dode jongen gevonden in een oud niet meer gebruikt café op Storknabben. De dode jongen is vermoord als een rendier. Vlakbij het lijk is een Sami mes gevonden. De dode jongen is Lucas Johansson. Lucas is gevonden door een Nederlands echtpaar, Dörte en Hans van Höyk. Niet echt Nederlandse namen :-).

Commissaris Linda Lundin gaat eigenlijk werken in Gällivare, maar moet eerst de zaak in Jokkmokk oplossen. Haar man blijft in Luleå en Linda gaat tijdelijk in Gällivere wonen. In het weekend zien ze elkaar.

De vraag is wie Lucas heeft vermoord. Het onderzoek naar de moord is interessant en spannend. Je leert de personen beter kennen en er zitten verrassende wendingen in. Net als in het boek Veertig dagen zonder schaduw van Olivier Truc komt in Totenleuchten de aversie tegen de Sami weer aan bod. In de korte film Bonki wordt dit ook behandeld. Het is blijkbaar in de hedendaagse tijd nog steeds een hot item. In het verhaal komen best wel veel personen voor. Dit maakt het wel lastig om het overzicht te houden. Jammer dat het boek alleen nog maar in het Duits verkrijgbaar is. Ik hoop dat het boek een keer vertaald wordt naar het Engels of Nederlands. Ik heb in ieder geval genoten van het boek. In het boek staan veel bekende plaatsen en plekken die we zelf ook zijn tegengekomen. Dit maakt het nog leuker om het boek te lezen. Conclusie: een verrassend en goed thriller debuut van Klara Nordin.

Hieronder een aantal van deze plaatsen en plekken:
  • Vuollerim.
  • Café Gasskass. Dit café is aan bod gekomen in de blogpost over Jokkmokk. 
Café Gasskass.
Uitzicht van Porjusberget.
Akkats kraftstation.
Paal met kinderrechtenspreuken (niet de paal bij het gemeentehuis).
  • Per-Ante vindt Mari Boine goed. Het onderstaande nummer had ik al een keer opgenomen in de blogpost over Silvervägen.

Ik had ergens al gelezen dat Klara met een tweede thriller bezig was. Ik was wel benieuwd of het weer een thriller is die zich afspeelt in Zweeds Lapland. Volgens Klara spelen de belangrijkste personen uit Totenleuchten weer mee in het tweede boek zoals Linda Lundin en haar team en de oude vrouwen die in Totenleuchten een rol speelden. Dit had ik al wel verwacht want de rol van Josephine Löv was nog niet uitgespeeld in Totenleuchten. Een aantal andere personages zijn nieuw in het tweede boek. Verwachting is dat het boek in de herfst van 2015 gepubliceerd wordt. 

Op de vraag wat de reden van het schrijven van deze thriller is, kreeg ik als antwoord dat Klara de cultuur van de Sami naar de lezers wilde brengen door middel van schrijven. De vorige boeken die Hiltrud geschreven heeft, gingen over de emigratie van Duitsland naar Zweden. Een thriller was iets nieuws en leerzaam. Het resultaat is dus Totenleuchten geworden. Volgens Klara volgen er meer thrillers over de Sami en Lapland. Ik hoop het, want het boek is mooi geworden,. Ik ben erg benieuwd naar het tweede boek.

Recensies:
- Irve liest..
- Lovely books
- Tigercat666
- Büchereule
- Claudes Schatzkiste
- Buchstabenfaengerin
- Krimizeitschrift

Geen opmerkingen:

Een reactie posten