Google Translate

zaterdag 31 januari 2015

Kongen av Bastøy

Filmdetails:
Titel: Kongen av Bastøy
Regisseur: Marius Holst
Verhaal: Mette M. Bølstad (story), Lars Saabye Christensen (story)
Jaar: 2010
Spelers: Benjamin Helstad, Trond Nilssen, Stellan Skarsgård
Duur: 116 minuten
IMDB cijfer: 7,5


Samenvatting:
Een Noorse winter in het begin van de twintigste eeuw. Op Bastøy, een eiland gelegen in het Oslo-fjord, leeft een groep jonge delinquenten, in de leeftijd tussen 11 en 18 jaar. De jongens worden door de bewakers en de directeur onderworpen aan een sadistisch regime waarbij ze zowel op mentaal als fysiek vlak misbruikt worden. In plaats van te worden opgevoed en onderwezen, worden ze als goedkope werkkrachten gebruikt. De jongens proberen te overleven door zich aan te passen aan hun onmenselijke situatie. Op een dag komt een nieuwe jongen, Erling (17) op het eiland aan. Hij heeft maar één plan: ontsnappen van het eiland.


De school van Bastøy bestond van 1900-1953. Het was een school voor ontspoorde jonge jongens. De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het verhaal is afkomstig van Lars Saabye Christensen en Mette Marit Bølstad. Het speelt zich af in 1915 en geheel op het eiland Bastøy. Het levert een geweldige film op die de sfeer van toen goed weer geeft. Hieronder een aantal scenes uit de film.

Walvis.
Over de film valt verder weinig meer te zeggen. De samenvatting is wat dat betreft genoeg. In de film werd zeer goed geacteerd. Vooral Olav / C-1 vond ik erg goed spelen. Volgens sommige recensies was het einde Hollywoodachtig en over de top. Ik vond dat helemaal niet. De film werd namelijk afgesloten door een geweldig stukje muziek van Sigur Rós. Het is dan wel de instrumentale versie van het nummer Untitled, maar het blijft een indringend nummer. Het nummer Untitled kwam me al bekend voor, want dit nummer kwam ook al voor in de film Efter Brylluppet. Hieronder de muziek van Sigur Rós zoals die in de film voorkomt.


En hieronder het nummer met zang.


Meer informatie over de film is te vinden op de onderstaande websites:
Bastøy.no
- IFFR website
- Facebook pagina
- Norsk Folkemuseum

De film is zonder ondertiteling en zolang het duurt in zijn geheel te bekijken op Youtube.

Ik had zelf nog niet eerder gehoord van Bastøy en ben dus naar wat meer informatie over het eiland gaan zoeken. Het blijkt dat Bastøy tegenwoordig zowel een gevangenis is als een natuurgebied. Het eiland is bijna drie km lang en heeft een omtrek van 7,5 km. De samenstelling van de groep gevangenen is een afspiegeling van de populatie gevangenen in Noorwegen. Naast hoogopgeleide witteboordencriminelen zitten er dealers, junks, bankovervallers, zedendelinquenten, geweldplegers en moordenaars. Over het algemeen betreft het dus langgestraften die maximaal vijf jaar op Bastøy verblijven. (Bron: Wikipedia). Meer informatie over de gevangenis is te vinden op de Bastøy Fengsel website.
Bastøy gevangenis vanuit de lucht.
Het blijkt dat er over Bastøy een documentaire is gemaakt door Michel Kapteijns. De website van die film is hier te vinden.De documentaire is op te vinden op Uitzending Gemist. Mooie documentaire en het blijkt dat de aanpak van Bastøy goed werkt.

Recensies:
- Moviemeter
- Svd
- Filmtotaal
- New York Times
- 8Weekly
- Cinemagazine
- Film1
- De Groene Amsterdammer
- Enola
- K.U.T.Site
- Cultuurbewust
- Veronica Magazine
- Roger Ebert
- De Volkskrant
- Film-O-Rama

Geen opmerkingen:

Een reactie posten