Google Translate

maandag 12 januari 2015

Zonnestorm - Åsa Larsson

Boek details:
Auteur: Åsa Larsson
Titel: Zonnestorm
Originele titel: Solstorm
Vertaling: Jasper Popma
Verschijningsdatum: 2003
Bladzijde: 279 blz
Uitgeverij: Ambo/Anthos B.V.
ISBN: 9041408770

Samenvatting:
Het is hartje winter en aan de poolhemel is noorderlicht te zien als in een kerk in het Noord Zweedse Kiruna een geestelijke, Viktor Strandgord, wordt vermoord. Zijn zus Sanna vindt het verminkte lichaam. Dan treft de politie bij haar het moordwapen en Viktors bijbel aan... Omdat Sanna doodsbang is verdacht te worden van de moord en zo haar kinderen kwijt te raken, belt zij haar oude vriendin Rebecka. Die belooft met tegenzin te helpen en terug te keren naar de stad waar ze opgroeide. Niet iedereen is blij met de terugkomst van Rebecka: ze draagt een duister verleden met zich mee, waarmee ze eerst zal moeten afrekenen voordat ze de ware schuldigen kan aanwijzen. Maar in de lange poolnachten verspreiden schuld en het kwaad zich razendsnel en ongemerkt.

Ik had eerder een boek gelezen van Åsa Larsson en wel De Tweede Zonde. De Tweede Zonde is het vijfde deel uit de Rebecka Martinsson serie. Ik heb eindelijk het eerste deel gelezen. Meer informatie over Åsa Larsson kun je lezen in de blogpost over De Tweede Zonde.

Zonnestorm is dus het eerste deel uit de Rebecka Martinsson serie, Rebeacka wordt geïntroduceerd en je komt heel veel te weten over het verleden van Rebeacka.

Göran Sonnevi.
Het boek begint met een gedicht van de Zweedse dichter Göran Sonnevi. Het verhaal gaat verder met de eerste dag. Het gehele verhaal vindt plaats in, niet geheel toevallig, zeven dagen. Op de eerste dag, eigenlijk een soort proloog, wordt de bekende religieuze leider Viktor Strandgård gedood in de Kristalkerk te Kiruna. Viktor was de leider van de gemeente Bron der Kracht. De kristalkerk was hun kerk.

Op maandag 17 februari maken we kennis met Rebecka Martinsson. Ze werkt als kersverse advocaat met als specialisatie belastingrecht op het advocatenbureau Meijer & Ditzinger in Stockholm. Advocaat Måns Wenngren is een van de compagnons van Meijer & Ditzinger en de baas van Rebecka. Rebecka wordt plotseling gebeld door Sanna, de zus van Viktor. Sanna is een vriendin van Rebecka en Rebecka kende Victor ook. Sanna vraagt aan Rebecka om haar te helpen. De politie is namelijk op zoek naar Sanna. Ze is degene die Viktor heeft gevonden.

De politie bestaat uit de hoogzwangere politie-inspecteur Anna-Maria Mella en haar collega's Sven-Erik Stålnacke, politieagent Tommy Rantakyrö en politie-inspecteur Fred Olsson. Carl von Post is de officier van justitie.

De drie pastores van de gemeente Bron der Kracht zijn Thomas Söderberg (en zijn vrouw Maja), Vesa Larsson (en zijn vrouw Astrid) en Gunnar Isaksson (en zijn vrouw Karin). De gemeente is ontstaan uit de drie niet-statelijke kerken Pinkstergemeente, Missionskerk en de baptisten. Thomas Söderberg is van de Missionskerk, Vesa Larsson is van de Pinkstergemeente en Gunnar Isaksson is van de Baptistengemeente.

Dit zijn de ingrediënten voor een verhaal in het hoge noorden van Zweden waar de kerk een grote en centrale rol in speelt. Veel van het vroegere leven van Rebecka komt aan bod door middel van flashbacks naar haar verleden toen ze lid was van de Missionskerk. Dit maakt het boek een goede start voor de zesdelige serie over Rebecka Martinsson. Boeiend van begin tot het eind. Binnenkort ga ik ook de film bekijken en natuurlijk de overige delen lezen.

Interessant:
In het boek kwamen weer een paar interessante dingen voorbij en wel:

.Recensies:
- Hebban
- Ranking the books
- Ezzulia
- Monalisa leest

6 opmerkingen:

 1. Spreekt erg aan, weer een om te onthouden! Zal ik zeker aanschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op de een of andere manier kom ik dit boek deze week steeds tegen op boekensites en nu ook weer hier. Het trekt me sowieso wel, dus ik ga het op de lijst zetten.

  Groetjes, Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toevallig dat dit boek vaak voorbij komt. Het is al een oudje. De tweede zonde was ook erg goed. Ik hoop gauw de film te kunnen zien en het tweede deel te lezen.

   Verwijderen
  2. Misschien is het heruitgebracht omdat er een nieuw boek aankomt van Asa of misschien vanwege de verfilming? Of hetzij gewoon toeval ;-)

   Verwijderen
  3. Lang leve de autocorrectie. hetzij = het is 😳

   Verwijderen
  4. Er zou nog een zesde deel uitkomen, dus wie weet.

   Verwijderen