Google Translate

zondag 27 december 2015

Winterromance - Elly Koster

Boek details:
Auteur: Elly Koster
Titel: Winterromance
Verschijningsdatum: 2015
Bladzijde: 222
Uitgeverij: Cupido
ISBN: 9462041555


Samenvatting:
Er is iets aan de hand, dat weet Caro zeker. Haar vriend Jurjen is al maanden op reis vanwege een dip in hun relatie. Waarom laat hij niets horen? Zijn beste vriend, Twan, zegt van niets te weten, maar Caro vindt het moeilijk om dat te geloven. Als er een man in het restaurant verschijnt waar Caro als serveerster werkt, krijgt haar moeder een enorme schrik te verwerken. Voor Caro is één ding duidelijk: niets is zo onvoorspelbaar als het leven. Een hartverwarmende liefdesroman met een hoog kerstgehalte van toptalent Elly Koster!

Het boek:
Winterromance is het zesde boek van Elly Koster. Dit keer een echt kerstverhaal. Het boek is afgelopen zomer geschreven in de periode dat het leven van Elly een andere wending had genomen. Welke wending is terug te lezen op haar blog. Dan kom je erachter dat het leven onvoorspelbaar is en dit gegeven komt regelmatig voor in het Winterromance verhaal. Ondanks alle ellende toch de positiviteit vast blijven houden. Ik denk dat ik het niet zou kunnen. 

Het verhaal speelt zich af in december 2013 ergens in Nederland. De sfeer zit er met het noemen van de All you need is love kerstspecial met Dr. Love Robert ten Brink er direct goed in. We maken kennis met de negenentwintigjarige Caroline Doornemans. Ze had een relatie met Jurjen Voorstra. De relatie is met een time-out van Jurjen, tien maanden geleden, op een heel laag pitje komen te staan. In al die tijd heeft Caroline, ook wel Caro genoemd, niets meer van Jurjen vernomen. Zelfs de beste vriend van Jurjen, Twan, laat niets los over hoe het met Jurjen gaat.

Caro woont samen met haar huisgenoot Suze en ze droomt van backpackreizen. Daarnaast droomt ze van een eigen webwinkel met vintage spullen die ze via die reizen tegen is gekomen en van het opknappen van oude meubels. Het blijft bij dromen, want ze werkt als serveerster in het restaurant La Belle Vie met de irritante baas Oscar.

Vanaf dat moment komt het leven van Caro in een stroomversnelling en krijgt ze de ene teleurstelling naar de andere te verwerken. Het brengt haar wel even naar Noorwegen. Caro komt in Noorwegen aan in het dorpje Røldal in de provincie Hordaland en verblijft op de Seim camping. Leuk om te lezen dat Røldal de plek in Noorwegen is geworden. Het was namelijk nog een raadsel waar in Noorwegen de hoofdrolspeelster neer zou strijken. Zie deze blogpost van Elly. Meer over de omgeving van Røldal is te vinden in de onderstaande blogposten:

Alternatieve route
Verlatenheid
Schilderachtige taferelen

In het verhaal wordt heel even de staafkerk van Røldal genoemd en kom je te weten dat Vinmonopol de winkel is waar zwaardere alcohol wordt verkocht.

Røldal staafkerk (Foto van Wikipedia).

Verder is Winterromance best wel actueel met verwijzingen naar supernanny Jo Frost, de familie McAllister uit de film Home AloneHeel Holland bakt en natuurlijk All you need is love.


De kerstmuziek ontbreekt ook niet met klassiekers zoals:

Mariah Carey - All I want for Christmas is you


Wham! - Last Christmas


Chris Rea - Driving home for Christmas


Niet alleen kerstmuziek, maar ook hedendaagse muziek zoals Kensington wordt genoemd.


Ik weet trouwens nu ook wat een rebound relatie is. Daar had ik nog nooit van gehoord :-).

Erg leuk is de epiloog die een jaar later, december 2014, beschrijft. In de epiloog wordt het boek Winterromance gelezen om een beetje de sfeer op te roepen die bij de kerst hoort. Een soort boek in een boek en het deed me denken aan de onderstaande foto die in een blogpost van Elly stond. Hier zie je het boek Winterromance voor de tweede keer in een foto. Erg leuk gedaan.

Winterromance foto afkomstig van blog van Elly Koster.
Kom ik als laatste nog op de cover terecht. Het is een stockfoto van Dreamstime. De foto klopt precies bij het verhaal. Een sneeuwballengevecht, de kleding en zelfs het rode haar matchen met het verhaal. Goede keuze dus. 

Conclusie:
Een romantisch boek geheel in de stijl van de kerstspecial van All you need is love. Het verhaal leest weer als een trein en de humor is ondanks de ellende van Caro volop aanwezig. Ondanks de voorspelbaarheid was het verhaal van de man in het restaurant voor mij toch nog een verrassing. Tijdens de kerstdagen heb ik het boek gelezen en zoals de epiloog het al aangaf, kun je met dit boek proberen de sfeer van de kerst op te roepen. 

Recensies:

2 opmerkingen: