Google Translate

dinsdag 29 december 2015

Cirkeln

Film details:
Titel: Cirkeln
Jaar: 2015
Regisseur: Levan Akin
Verhaal: Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren en Levan Akin
Acteurs: Josefin Asplund, Helena Engström, Miranda Frydman
Duur: 144 minuten
IMDB cijfer: 6,2Samenvatting:
In een toilet van een middelbare school in het slaperige Engelsfors vinden Linnea en Minoo het levenloze lichaam van medescholier Elias. Zijn dood wordt afgedaan als zelfmoord. Het brengt zes meisjes samen die maar één ding gemeen hebben: ze hebben magische krachten en dat ze deze dienen te gebruiken om het kwaad te bestrijden.

De film:
Cirkeln is gebaseerd op het eerste deel van de trilogie Engelsfors, geschreven door de Zweedse schrijver Mats Strandberg, Het speelt zich af in het plaatsje Engelsfors in Zweden. Ik had nog niet van deze schrijver gehoord en dus ook nog niets van hem gelezen. Het eerste deel uit de trilogie is verfilmd en ik moet zeggen dat het een goede film is geworden. Er zit spanning en magie in de film. De film is op tieners gericht en muziek mag om die reden niet ontbreken. De soundtrack is verzorgd door Benny en Ludvig Andersson. Een interview met beide heren is hier te vinden. De officiële soundtrack is hieronder te horen.


Naast de officiële soundtrack zijn er een groot aantal popnummers te horen. Het is een mooie verzameling muziek geworden met een paar goede artiesten zoals Anna von Hausswolff, Fever Ray en voor mij de verrassing The Hives met het nummer Blood Red Moon.

Anna von Hausswolff - Mountains Crave


ATLAS - Things we left behind


Britt Damberg en Leif Kronlunds Orkester - Min katt dansar Cha-Cha


Fever Ray - Keep the streets empty for me


Kate Bush - Running up that hill


Hepstars - Malaika


Daughter - MedicineStyle of Eye feat. Soso - Kids


Savages - She Will


The Hives - Blood Red Moon


Andere nummers zijn:
- ATLAS feat. Yavin Calypso - Love Child
- Palace of the Damned - Murky Air
- Palace of the Damned - Supreme Terror
- Ludvig Andersson - School's Out

De film duurt lekker lang en is heerlijk om te kijken. Het verhaal volgt een aantal jongeren die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben en totaal verschillend zijn van elkaar. Na de 'zelfmoord' van Elias komen de zes meiden op een bijzondere manier (Blood Red Moon) bij elkaar en komen ze erachter dat ze magische krachten hebben. De krachten zijn verschillend of nog niet aanwezig. Ze moeten samen het kwaad bestrijden en dit is moeilijk als de onderlinge verhoudingen verschillen. (Een introductie van de zes is te vinden op deze Facebook pagina.) Uiteindelijk wordt er gewerkt naar de finale die best wel indrukwekkend is neergezet. Ik hou wel van dit soort films. Onze dochter die zestien is, haakte af tijdens het kijken. Te saai en moeilijk begin. Jammer want die leeftijd is net de doelgroep van deze film.

Hopelijk komt het tweede deel gauw uit. Misschien lees ik het boek ook nog wel.

Recensies:
- Moviemeter
- Hollywood Reporter
- Peace and Love Film
- Samantha Shannon
- Agnes Cozy Corner
- Yoshay (book review)
- ReadnSee

1 opmerking: