Google Translate

dinsdag 1 december 2015

De hond - Kerstin Ekman

Boek details:
Auteur: Kerstin Ekman
Titel: De hond
Originele titel: Hunden
Vertaling: Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel
Verschijningsdatum: 1999
Bladzijde: 92
Uitgeverij: Bert Bakker, Amsterdam
ISBN: 9035121120


Samenvatting:
Een jong hondje raakt in de winter tijdens een sneeuwstorm gescheiden van zijn warme huis en zijn moeder. In tegenstelling tot wat zijn baasjes denken, vriest het niet dood, maar weet het voedsel te vinden en zo de winter en de harde lessen van zijn nieuwe omgeving te overleven. Werd het beestje in het begin vooral gedreven door een naamloos en knagend verlangen naar warmte en verzadiging, spoedig komt daar een andere drijfveer bij: zijn jachtinstinct. Hij vangt veldmuizen en andere kleine dieren, en naarmate hij groter wordt, worden ook zijn prooien groter. Wanneer de tijd van de elandenjacht aanbreekt, stuit hij op andere Jachthonden, en daarmee doet ook de mens weer intrede in zijn leven. Een van de mannen weet met veel geduld en kennis van zaken het vertrouwen, van de hond te winnen en een uitstekende, zij het ongewone, jachthond van hem te maken.

De hond is het onsentimentele verhaal van een jonge hond, beschreven vanuit zijn perspectief Het bos, de seizoenen en het contact met de mens beleeft de lezer door de neus, de ogen en de oren van het eenzame beestje. In dit fijngevoelig geschreven verhaal vindt Kerstin Ekman de woorden om het naamloze verlangen en de woordeloze herinneringen van de hond tot leven te brengen.


De auteur:
Dit is het eerste boek dat ik van de Zweedse schrijfster Kerstin Ekman heb gelezen en het zal vast niet de laatste zijn. Ik heb een aantal van haar boeken in de kast staan. Haar eerste boek verscheen in 1959. Het boek De hond verscheen in 1986. Meer informatie over Kerstin Ekman is te vinden op Wikipedia.

Het boek:
Het verhaal begint met de zin Een gebeurtenis begint niet. Er is altijd iets aan voorafgegaan. Met dit in gedachten wordt je meegezogen in het verhaal over een pup van een teef. De teef dacht dat de baas ging jagen en ging erachteraan. De pup ging weer achter de teef aan, maar raakte ze beide kwijt. De pup (mannetje) bleef achter in de Noorse bergen en moet alleen overleven tijdens de sneeuwstormen in de winter. De hond is 84 dagen oud en heeft het overleefd dankzij een elandenkadaver. De hond wordt trouwens in het boek De grijze genoemd.

Conclusie:
Interessant verhaal over een hond die zich alleen kan redden. Het verhaal wordt verteld vanuit het
Hunden.
perspectief van de hond. Je krijgt zo een goed beeld van hoe een hond zich voelt en het beleeft. Knap geschreven omdat Kerstin Ekman in de huid kruipt van een hond en dit geloofwaardig laat overkomen. Dit maakt me benieuwd naar de andere bekende boeken van haar. Een minpunt is de cover. Hierop staat een hond die ik niet in gedachten had tijdens het lezen. Ik heb naar andere covers gezocht en hiernaast is een cover te zien die meer tot verbeelding spreekt.

Recensies:

4 opmerkingen:

 1. Is dit van orgine een jeugdboek? De cover van de Nederlandse vertaling komt mij namelijk erg bekend voor en doet mij denken aan een boek dat ik jaren en jaren geleden tussen de 'C' boeken van de bibliotheek heb zien staan. Ik heb het toen mee naar huis genomen, maar nooit gelezen. En met alle nog te lezen boeken die ik in de kast heb staan, zal het ook nog wel even duren voor ik het eventueel toch nog eens zou kunnen lezen ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee of het een jeugdboek is. Het is een dun boekje en heb je zo uit. Dat was ook de reden dat ik het gelezen heb. Op dit moment weinig tijd om te lezen vanwege studeren voor examen. Dan is zo'n dun boekje wel handig voor even wat anders.

   Verwijderen
  2. Ik zag inderdaad al dat het een dun boekje is, 92 bladzijdes is niet veel, maar je hebt het inderdaad wel zo uit.

   Succes met de examens!

   Verwijderen
  3. Dank je. Eind deze maand de tweede poging.

   Verwijderen