Google Translate

vrijdag 18 december 2015

9.april

Film details:
Titel: 9.april
Jaar: 2015
Regisseur: Roni Ezra
Verhaal: Tobias Lindholm
Acteurs: Lars Mikkelsen, Pilou Asbæk, Gustav Dyekjær Giese
Duur: 93 minuten
IMDB cijfer: 6,5
Samenvatting:
In de vroege ochtend van 9 april 1940 wordt het Deense leger gewaarschuwd: de Duitsers hebben de grens overgestoken. Denemarken is in oorlog met Europa's sterkste leger. In Zuid-Jutland krijgen de Deense fiets- en motorbrigades de opdracht te wachten op versterkingen. Tijdens deze cruciale uren volgen we luitenant Sand en zijn fietscompagnie. Zij zullen, als de eerste Deense soldaten, de vijand ontmoeten op 9 april 1940.

De film:
Wat gebeurde er op 9 april 1940 toen Duitsland op die dag Denemarken binnenviel? Daar gaat deze film over. De film volgt een Deense fietscompagnie. Dit is de eerste keer dat ik een fietscompagnie in actie zie. Meer informatie over de fietsinfanterie is te vinden op de Engelse Wikipedia. Op de website van Ben van Helden is de historie van de legerfiets te vinden.

De voorbereidingen van de fietscompagnie zijn te zien, vlak voor de inval van de Duitsers op 9 april. Typerend is dat de soldaten maar 40 kogels munitie krijgen voor de verwachte aanval van de Duitsers. Zodra de Duitsers Denemarken binnenvallen gaat de fietscompagnie naar Lundtoftebjærg in een poging om de Duitsers tegen te houden. Tijdens deze actie wordt de fietscompagnie uiteengeslagen en wordt tweede luitenant Sand bevelhebber van een aantal overgebleven soldaten. Hun belevenissen van wat er daarna gebeurd worden gevolgd. Het is niet helemaal duidelijk wat er om hen heen gebeurd en als je ze volgt dan heb je het idee dat het allemaal wat klunzig uitziet. Hierdoor wordt de film voor mij persoonlijk echt neergezet. Geen heldendaden of wat dan ook, maar gewoon een paar mannen en jongens die eigenlijk niet weten wat ze moeten doen. Dat is ook van hun gezicht af te lezen.

Ze trekken zich terug tot in het plaatsje Haderslev. Deze beelden zijn daadwerkelijk opgenomen in het plaatsje. Het einde is dan al snel in zicht. Aan het einde van de film zie je een aantal interviews van oud soldaten. De film is gebaseerd op hun ervaringen.

Interviews oud soldaten.
Conclusie:
Realistische film over de inval van Duitsers in Denemarken. Ze hadden geen enkele kans om maar iets te doen. Na de film heb ik wat informatie gezocht over die dag en de film volgt inderdaad de realiteit. Door de ervaringen van de oud soldaten leef je mee met de fietscompagnie. Mooie en tegelijkertijd trieste film.

Informatie over 9 april 1940:
Het gevecht bij Haderslev op 9 april 1940
The Danish Army on April 9th, 1940 (uitgebreid verslag van 9 april)
- Fragment uit de film
- 9 april live website
Sønderborg Kaserne
Haderslev Garrison Museum
German invasion of Denmark (1940)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten