Google Translate

zaterdag 6 augustus 2016

Gudbrandsjuvet kloof

Achter de pijnbomen begroeide rots in Burtigarden ligt de beroemde Gudbrandsjuvet kloof (5 meter smal en 20-25 meter hoog). Hier stroomt de rivier Valldøla door een smalle kloof, waar het smeltwater van gletsjers na vele jaren potholes heeft gevormd. In een eerdere blogpost had ik het al over de Holsbrua. Holsbrua ligt over dezelfde rivier. De kloof is een populaire attractie en dat is te zien aan de constructie die gebouwd is om kijkers te laten genieten van het natuurgeweld. Volgens de legende dankt de kloof zijn naam aan Gudbrand, die zich rond 1500 in een kleine vallei Gudbrandsdalen vestigde op de berghelling boven Alstad. De legende vertelt dat Gudbrand op het smalste punt over de kloof sprong. Was hij op de vlucht voor de sheriff of had hij een bruid gekidnapt en sprong hij met haar over de kloof? Of heeft hij gewoon de stam van een pijnboom gebruikt om aan de overkant te komen? Men is er nooit uitgekomen. maar feit is dat zijn naam voortleeft. (Bron: website Juvet).


4 opmerkingen:

 1. Het verhaal van de bruid doet me denken aan Ridderspranget, niet ver van Vågåmo :-) Die Noren springen ook overal overheen ;-)
  Er zal toch wel een kern van waarheid in zo'n legende zitten. Maar wat is nu waar gebeurd en wat niet...

  Wij kennen deze kloof nog niet. Het is leuk om te lezen hoe anderen bezienswaardigheden bezoeken die je zelf nog niet bezocht hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het leuke van legendes :-). Heb nog een boekje liggen over sprookjes uit het hoge noorden. Wil ik nog een keer lezen om wat meer te weten te komen over Scandinavië.

   Verwijderen
 2. Wauw, wat spectaculair, doet me denken aan Magalaupet kloof. Altijd leuk als er een legende bij hoort, dat geeft de plek nog iets extra's. Wij zijn hier nog nooit geweest, toevoegen aan het lijstje dus :)

  BeantwoordenVerwijderen