Google Translate

maandag 29 augustus 2016

Steen voor steen - Liselott Willén

Boek details:
Auteur: Liselott Willén
Titel: Steen voor steen
Originele titel: Sten för sten
Vertaling: Rory Kraakman
Verschijningsdatum: 2005
Bladzijde: 328
Uitgeverij: Ambo Anthos
ISBN: 9041409173

Beschrijving:
Niemand heeft respect voor je en je man gaat vreemd...

Een cursus zelfkennis is de laatste strohalm voor Kjerstin, een docente van middelbare leeftijd die tot de conclusie is gekomen dat ze met haar leven op een doodlopende weg is beland.

Het belangrijkste onderdeel van de cursus is jezelf een doel stellen waarvan je denkt dat het onmogelijk te realiseren is. Daarbij gaat het om de persoonsverandering die je onderweg ondergaat, het doel zelf mag nooit werkelijkheid worden. Kjerstin gaat gretig aan de slag en schrijft al haar plannen en ideeën op. Al snel wordt duidelijk wat haar doel zal zijn: het plegen van een moord. Ondanks groeiende twijfels over de charismatische cursusleider werkt Kjerstin steen voor steen aan de weg die naar haar doel leidt, wat uiteindelijk verstrekkende gevolgen zal hebben…


De auteur:
Liselott Willén

Liselott Willén, geboren in 1972, geboren op de voor de Zweedse kust liggende Finse eilandengroep Åland. Tegenwoordig woont Liselott in Örebro. Ze is een getrainde arts, maar verdeelt haar tijd tussen schrijven en de medische professie. In 2001 schreef ze haar debuut met de roman Sten för sten (2001), gevolgd door Eldsmärket (2003), Islekar (2008), Ingenstans under himlen (2011) en Jakthistorier (2013). De roman Sten för sten verscheen in Nederland als Steen voor steen in 2005. Eldsmärket verscheen in Nederland in 2006 als De vuurvlek.

Het boek:
Het verhaal bestaat uit vijf hoofdstukken en volgens de cover is het een literaire thriller. Wat mij betreft kan het etiket thriller wel weggelaten worden. Het is meer een psychologische roman met een verrassende afloop. Het verhaal draait om Kjerstin Nordin en haar man Jörgen Nordin. Ze wonen in hun huis in Geta te Åland. Het huisje had Jörgen van zijn ouders geërfd. Jörgen is in het huisje geboren. Ze woonden eerst in Uppsala en zijn twee jaar geleden naar Geta verhuisd. Jörgen is vijf jaar ouder dan Kjerstin. Jörgen is geneesheer-directeur oftewel chirurg. Kjerstin Nordin is tweeënveertig en vakdocent. Ze zijn getrouwd, maar hebben geen kinderen. Het verhaal begint gelijk al met een dode, maar hoe, wie, wat en waar is niet bekend. Dit wordt pas aan het eind van het boek bekend. Om daar te komen moet de eerste steen gelegd worden en dat gebeurd in het eerste hoofdstuk De eerste steen. Kjerstin volgt een cursus zelfkennis bij O. O is degene die alles in gang heeft gezet en dus de eerste steen heeft gelegd.

De eerste steen. Hier was het begonnen. De ene steen zou de andere raken en een lawine veroorzaken die niet te stoppen viel.

Je komt veel te weten over Kjerstin. Haar moeder is bij de geboorte van Kjerstin overleden. Haar vader ging er vandoor om nooit meer van zich te laten horen. Op school waar Kjerstin werkt, gaat het ook allemaal niet zo goed. Het leven op school is een belangrijke verhaallijn. Het hoofd van de school Karl Wedman maakt het Kjerstin niet makkelijk en tevens moet ze een strijd leveren met de onhandelbare leerling John Granert. Een andere verhaallijn volgt de groep van acht, Rut, Elvira, Carita, Kjerstin.Gurli, Beatrice, Margareta en Anna-Lena, die de cursus zelfkennis volgen. Je komt niet alleen meer te weten over Kjerstin maar ook over de andere vrouwen. Hetzelfde geldt voor de school. De personages rondom Kjerstin worden goed neergezet en hebben diepgang gekregen. Natuurlijk is Kjerstin de hoofdpersoon en zo kom je te weten dat ze is opgegroeid in Örebro. Daarna ging ze naar Uppsala. In Uppsala ontmoette ze Siri, studente medicijnen. Siri voldeed aan Kjerstins droom van de volmaakte vriendin en ze deelden een maand alles met elkaar, bed, lichaam, liefde, onschuld en gedachten. Nadat het uit was met Siri kwam ze Jörgen tegen en ze trouwde met hem op haar tweeëntwintigste. Later verhuisden ze naar Åland. Kjerstin had nooit willen verhuizen naar Åland ondanks dat Zweden maar op een paar uur afstand ligt. Ze voelde zich daar een vreemdeling. Een vreemdeling, geen eigenwaarde op school, man die vreemd gaat. De ellende is van het papier af te lezen. De cursus is de ommekeer en zoals gezegd de eerste steen. Ze moest een doel voor zichzelf stellen en dat is een moord en wel de moord op de minnares van haar man. Het doel mag van O niet uitgevoerd worden. Per hoofdstuk wordt er steen voor steen gewerkt naar het doel. Langzaam ontworsteld Kjerstin haar miezerige leventje en werkt ze toe naar haar doel. In het laatste hoofdstuk De dood van de andere vrouw is het dan eindelijk zo ver met een verrassende ontknoping.

Zoals ik al zei, is het naar mijn mening geen echte thriller. De verandering van Kjerstin is het belangrijkste van het verhaal en goed neergezet door Liselott Willén. Het was voor mij goed genoeg om direct het tweede boek, De vuurvlek, van haar te halen. Deze heb ik nog niet gelezen. Geen standaard verhaal dus en ik denk niet dat het verhaal iedereen kan boeien. Dit is wel gebleken uit de vertalingen. Alleen de eerste twee boeken van Liselott zijn vertaald naar het Nederlands. Daarnaast kon ik vrij weinig recensies over dit boek vinden.

Wetenswaardigheden:
  • De groene knolamaniet paddestoel. Zeer giftig.
  • Järsöfjärd.
  • Bomarsund. Bomarsund is een nooit voltooide Russische militaire vesting in de gemeente Sund, in Åland, een eilandengroep in de Oostzee. Het fort is genoemd naar de gelijknamige zeestraat (sund) die een van de verbindingen vormt tussen Lumparn en de Botnische golf.
  • Opvallend is de haat tegen de Russen zowel op Åland als in de rest van Finland. Dit wordt wel erg duidelijk via een gedeelte uit een studentenlied: We begeleiden nu een Rus naar zijn graf, een Rus is en blijft altijd een bandiet. Loop naar de hel, loop naar de hel. Nu loopt een Rus naar de hel.
  • Het eiland Vårdö.
  • Kökar.
Kjerstin las op school stiekem boeken.
Recensies:
- Goodreads
- Bol.com
Hebban

1 opmerking: