Google Translate

zondag 6 november 2016

Äkta Människor


Serie details:
Titel: Äkta Människor (Real Humans)
Jaar: 2012-2014
Verhaal: Lars Lundström
Acteurs: Lisette Pagler, Pia Halvorsen, Johan Paulsen
Duur: 20 afleveringen van 60 minuten
IMDB cijfer: 8,0


Trailer:


Samenvatting seizoen 1:
In de spannende en emotionele Zweedse serie Real Humans veroveren menselijke robots, zogenaamde hubots, een steeds grotere plaats in de huidige maatschappij. Ze doen het huishouden, helpen de kinderen met huiswerk, werken in de fabriek en zijn zelfs sportcoach. Ondertussen proberen de "echte mensen" zo goed mogelijk om te gaan met deze veranderingen. Terwijl sommigen deze nieuwe ontwikkeling omarmen, zijn anderen bang om vervangen te worden als werkkrachten, familie of zelfs minnaars. En dan zijn er ook nog eens hubots die hun eigen weg lijken te gaan…..

  

Samenvatting seizoen 2:
Real Humans, laten de makers de grenzen tussen mens en machine nog meer vervagen. Tegelijk verhevigt ook het conflict tussen beide groepen.

Hubots zijn intussen niet meer weg te denken uit de samenleving. Mimi is nu een volwaardig lid van de familie Engman, maar worstelt met haar identiteit: hoort ze bij de hubots of bij de mensen? Advocate Inger Engman raakt verwikkeld in hachelijke rechtszaken die hubotrechten onderzoeken, terwijl een groep vrijgevochten hubots uit is op totale emancipatie. Wanneer mensen bovendien beginnen met het vervaardigen van hun eigen kopieën, rijst de vraag wat het eigenlijk nog echt betekent ‘mens’ te zijn.

Ondertussen verspreidt zich een agressief softwarevirus dat hubots onbeheersbaar en gewelddadig maakt…


De serie:
Äkta Människor is een Zweedse serie waarvan het eerste seizoen is uitgebracht in 2012. Het tweede seizoen is uitgebracht in 2013/2014. Beide seizoenen een tijdje geleden bekeken en ik moet zeggen dat het een geweldige serie is. Persoonlijk vond ik eerste seizoen beter dan het tweede seizoen, maar wat een verhaal zeg. Zelfs onze dochter, die Scandinavische series vreselijk vindt, was aan Äkta Människor verslaafd.

In het eerste seizoen maak je kennis met robots die in de serie hubots genoemd worden. Ze worden voor allerlei klusjes ingezet, meestal de smerige en gevaarlijke klusjes. Ook worden ze gebruikt als huishoudsloofje of als sextoy en zelfs als minnaar. De hubots hebben een USB poort in hun nek waarmee ze geprogrammeerd kunnen worden. Zoals altijd zijn er voor- en tegenstanders met betrekking tot de hubots. De tegenstanders hebben een groep opgericht die ze Äkta Människor genoemd hebben oftewel Echte Mensen. Het blijkt al snel dat niet alle hubots de opdrachten klakkeloos uitvoeren. Er is een groep hubots die een vrije wil hebben en zelf kunnen denken. Ze zijn het product van wetenschapper David Eischer. Ze noemen zichzelf de kinderen van David. De zoon van David Eischer, Leo hoort bij de groep vrije hubots. Zijn rol is cruciaal is het eerste seizoen. Hij heeft een relatie met hubot Mimi die al snel in het begin ontvoerd wordt. Er ontstaan dan een aantal verhaallijnen. De verhaallijn van de vrije hubots en van Leo Eischer die op zoek gaat naar Mimi. Daarnaast heb je de verhaallijn van de familie Engman. Ze zijn een normale familie waarvan Lennart, de vader van Inger Engman, een grote rol in speelt. Lennart heeft zijn eigen hubot Odi. De familie Engman woont in een doorsnee Zweedse straat en hun directe buren, Roger en Therese, spelen ook een belangrijke rol in het verhaal. De personages van de verschillende verhaallijnen zijn goed in beeld gebracht door de Engelse Wikipedia pagina.

Wat kun je verwachten in het eerste seizoen? Ondanks de Sciencefiction met betrekking tot de hubots geeft de serie een realistische kijk in de nabije toekomst. Soms redelijk grof, spannend en vooral subtiele humor. Een goede combinatie. De Sciencefiction voert niet de boventoon, dus geen spectaculaire beelden. De hubots zijn wel eng goed gespeeld. Het verhaal is het belangrijkst met interessante stellingen over de mensheid en hubots. Je zou de hubots in kunnen wisselen voor een andere groep mensen en het blijft realistisch. Het verhaal houdt je bezig. Hoe zou je zelf bijvoorbeeld in een wereld staan met hubots? Het is een serie met stof tot nadenken.


Seizoen twee gaat verder waar het eerste seizoen eindigt. Sommige personages uit het eerste seizoen keren niet meer terug. De rest van de personages komen wel terug. Sommigen, zoals de vriendin van de vrouwelijke dominee en Lennart, komen op een verrassende manier ten tonele. In het tweede seizoen wordt het verhaal verder uitgediept. De kwesties tussen echte mensen en hubots worden heftiger. Daarbij zorgt een virus onder de hubots voor nog meer ellende. Hoe gaat dit allemaal aflopen? Zoals gezegd is het tweede seizoen niet zo sterk als het eerste seizoen, maar zeker de moeite waard. Hedendaagse problemen worden in de hubot wereld geplaatst. Het eind van seizoen doet vermoeden dat er een derde seizoen is, maar dit is niet het geval. Er was niet genoeg geld om een nieuw seizoen te financieren. Het vreemde is dan wel dat de Engelse TV in 2015 de serie Humans heeft gemaakt, gebaseerd op Äkta Människor. Humans is een succes en heeft in 2016 een tweede seizoen doorgemaakt.

De serie Humans heb ik niet gezien. Meer informatie over Humans en de vergelijking met Äkta Människor is te vinden op de websites van Independent, SciFi portal en Den of Geek.


Conclusie:
Äkta Människor staat bij mij hoog op de lijst van Zweedse series. Een goed en realistisch verhaal over een maatschappij met robots. Worden de robots de baas over de mensheid? Zijn de mensen zo slim dat ze een robot kunnen ontwerpen die weer slimmer is dan de mens zelf? Het is een gedachte die veel mensen hebben. De serie laat in ieder geval zien wat de gevolgen kunnen zijn. Omdat ik zelf in de IT werk, heb ik ook te maken met die technologie en het beeld wat Äkta Människor schept is zeker iets om over na te denken. In deze tijd waar je met termen zoals Big Data, Internet of Things en Ransomware te maken hebt, is de mensheid bezig om zich volledig afhankelijk te maken van technologie. Robotmaaiers zijn geen uitzonderingen meer. Drones zijn zelfs bij de Action aan te schaffen. Zelfrijdende auto's? Die zijn er al en zullen er alleen maar meer worden. Virtual reality brillen zijn er tegenwoordig om voor mensen een virtuele wereld te creëren. Wanneer is de grens bereikt? Wanneer is de mensheid verzadigt? Persoonlijk denk ik dat het einde nog lang niet in zicht is. Ben ik te pessimistisch en hoor ik bij de Äkta Människor beweging? De serie laat je in ieder geval wel nadenken over de nieuwe problemen die ontstaan met technologie.

Recensies:
- Filmwijzer
- Zubb
- Cineme
-  Serie Totaal
- Ximagazine
- Schokkend Nieuws
- Leuke suggesties
- De Volkskrant
- Supercalifragilistic
- Mijn serie
- VPRO Cinema
- Filmfenix
- Svenska Dagbladet
- Onyanserat
- Moviezine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten