Google Translate

zondag 27 november 2016

Kapelludden


Mocht je ooit Öland gaan bezoeken, dan raad ik het sterk aan om Kapelludden te bezoeken. Kapelludden ligt aan de oostkust van Öland zo'n vier kilometer van het plaatsje Bredsättra. De plek is bijzonder omdat er een aantal dingen te zien zijn zoals de ruïne van een kapel, een groot kruis, een haven en vissershutten. Tijdens de Middeleeuwen werd de plaats Sikavarp of Sikehamn genoemd. De plaats was een nederzetting voor vissers en een handelscentrum met weinig betekenis, hoewel de lokale legendarische verhalen beweren dat de nederzetting zo belangrijk was dat John III van Zweden de handel privileges, na klachten van Borgholm en Kalmar, heeft ingetrokken. Tegenwoordig staan er een paar vissershutten en kun je genieten van de zee.

In 1200 werd de kapel St. Brita gebouwd. De ruïne die er tegenwoordig staat is er van overgebleven. De kapel staat ook bekend als Långöre kapel.Het stenen kruis met het klaverblad ontwerp is waarschijnlijk uit dezelfde tijd of zelfs ouder dan de kapel. Het kruis brak tijdens de storm Per op 14 januari 2007 in drie of vier delen toen het kruis door puin van een vervallen vissersloods werd geraakt. Het kruis werd gerestaureerd en verstevigd en is nu nog steeds te bezichtigen.Naast het kruis, de haven en de ruïne staat er ook nog een vuurtoren. Deze hebben we niet bezocht, maar vormt samen met de rest een geweldig uitzicht. De vuurtoren is in 1871 gebouwd en is 32 meter hoog.


De paarden maken het plaatje compleet.Mocht je Öland voor bijvoorbeeld een dag bezoeken dan is Kappeludden makkelijk te bereiken.


8 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor de info over deze bijzondere plek. Het lijkt me alsof de betekenis groot is geweest, en nu haast verloren...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een stukje Oland waar we niet geweest zijn., Prachtig! We gaan vast nog eens terug. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat prachtig daar!!!, ook gemist dus.
  We moeten zeker nog een keer!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, ik ben niet de enige, lees is, die dit ook gemist heeft bij het bezoek aan Oland. Mooie magische plek, voor een volgende keer dus. Je hebt hem mooi verwerkt in je nieuwe header.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mocht je Öland nog een keer bezoeken dan zeker deze plek bezoeken.

   Verwijderen