Google Translate

donderdag 17 november 2016

Vänersborg museum

In de post over de kerk van Vänersborg had ik het over Axel. Het complete verhaal op de poster niet gelezen en dus geen idee wie die beste man was. We liepen na het bezoek aan de kerk wat verder en botsten tegen het onderstaande schitterende gebouw.


Voor het gebouw een beeld en beelden zet ik graag op de foto.


Nog steeds geen idee wat voor gebouw het is. Nu we er toch dichtbij waren, zijn we maar naar de ingang gegaan en toen bleek dat het gebouw te bezoeken was. We werden binnengehaald door een jongeman en hebben het gebouw bekeken. In het gebouw is dus het museum gevestigd. Het Vänersborg Museum is gebouwd in 1885 volgens de tekeningen van architect August Krüger. De initiatiefnemer van het museum was de koopman Johan Adolf Andersohn (1820-1887). Hij ging de wereld over en scoorde overal voorwerpen die nu te zien zijn in het museum. In het museum is ook de unieke verzameling van vogels en zoogdieren uit Namibië te bekijken. De verzameling is afkomstig van de zoöloog en handelaar Axel W Eriksson (1846-1901). En van die Axel W Eriksson stond een poster in de Vänersborg kyrka. Dat mysterie is ook weer opgelost. In het museum zijn de beelden van beide heren te zien. Links is Axel en rechts Johan. Ik moet zeggen dat de beelden er verrassend echt uitzien. Geweldig.


In het museum is nog veel meer te zien. Kijk even mee.Verder herbergt het museum ook nog een authentieke kamer van een conciërge en een kamer van de dichter Birger Sjöberg uit Vänersborg met originele meubels uit zijn kantoor in Helsingborg. Er is ook nog een gevangenis tentoonstelling in de kelder van het museum. Het toilet bevindt zich daar ook. Een bezoekje aan het toilet brengt het gevangenisgevoel naar boven :-).De toegang tot het zeer interessante museum is gratis. Meer informatie over het museum en Axel is te vinden op:
- Website Vänersborg Museum.
- Het graf van Axel W Eriksson.
- Historie museum.

4 opmerkingen:

 1. Het lijkt me een interessant museum. Die beelden van Axel en Johan zien er inderdaad wel heel erg echt uit. Weet je zeker dat het geen echte mensen waren die als beeld fungeerden? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben er een tijdje voorgestaan om er zeker van te zijn dat het geen echte mensen waren :-).

   Verwijderen
 2. Altijd leuk als je zo onverwacht op iets moois stuit. Prachtig gebouw en ook de binnenkant is de moeite waard. Die mannen zien er inderdaad heel echt uit. Dank voor de rondleiding :-)

  BeantwoordenVerwijderen