Google Translate

donderdag 24 november 2016

Volg je hart - Elly Koster

Boek details:
Auteur: Elly Koster
Titel: Volg je hart
Verschijningsdatum: 2016
Bladzijde: 252
Uitgeverij: Cupido
ISBN: 9789462041844


Flaptekst:
Sara woont in een Noors dorpje ver boven de poolcirkel. Ze droomt van warmere oorden en een leuke date. Haar dorpsgenote Lisbeth is getrouwd, maar van haar ooit zo spannende huwelijk is weinig meer over. En de Nederlandse Veerle verblijft vanwege onvoorziene omstandigheden noodgedwongen in het dorp. Als de wat excentrieke Grethe de drie vrouwen voorstelt om met haar mee op reis te gaan in een oude verbouwde bus, grijpen ze deze gouden kans met beide handen aan...

De auteur:
Dit is het zevende boek dat ik gelezen heb van Elly Koster. Het vorige boek Vier het leven heb ik niet gelezen. Komt misschien nog wel een keer. Ondanks dat het niet over Scandinavië gaat, lijkt het me wel een interessant boek, Nu dus Volg je hart. Deze keer niet alleen Noorwegen, maar ook Zweden. Eindelijk :-). De rode draad in het boek is de spoorlijn tussen het Zweedse Kiruna en het Noorse Narvik. In het voorwoord legt Elly uit dat de ongeveer 150 kilometer lange spoorlijn is aangelegd in de jaren 1898-1902. Tijdens de bouw ontstonden er tijdelijke dorpjes langs de spoorlijn. Dit was niet alleen het geval bij de aanleg van de spoorlijn maar ook bij de bouw van bijvoorbeeld waterkrachtcentrales. We zijn in Zweeds Lapland ook zo'n dorp tegengekomen waar weinig meer van over was. Zie de blogpost over Harsprångets samhälle. Parallel aan de spoorlijn loopt een onverhard pad, de Rallarvägen, die vroeger werd gebruikt om de materialen bij de spoorlijn te krijgen. In het Zweedse Tornehamn ligt een kleine begraafplaats. Hier liggen niet alleen spoorwegarbeiders begraven maar ook de Noorse Anna, een kokkin tijdens de aanleg van het spoor in Tornehamn. Een wandeling langs de Rallarvägen en de legende over Anna vormden voor Elly de inspiratie tot het schrijven van Volg je hart. Het leuke is dat de inspiratie al op haar blog is verschenen op 10 mei 2014 in de blogpost Een nieuw tijdperk. Geweldig om zo inspiratie voor een verhaal op te doen.

Het boek:
Ergens in mijn gedachten zat een aflevering van het programma Rail Away en inderdaad, er is een aflevering van de spoorlijn Narvik - Kiruna gemaakt. Helaas kan ik deze aflevering niet in de blogpost opnemen, maar via Uitzending Gemist is deze alsnog te bekijken. Als je het boek aan het lezen bent, bekijk dan ook die aflevering. Je krijgt er dan een beeld bij. Het eerste hoofdstuk vindt plaats in Tornehamn op 7 augustus 1900 tijdens de aanleg van de spoorlijn Kiruna - Narvik. Je maakt kennis met arbeider Kristian Julson, zijn vrouw Hannah, Samuel Thorstad en ingenieur Niklas Henriksson. De gebeurtenissen van toen hebben een grote invloed op het verhaal die zich afspeelt in het Noorse plaatsje Berlevåg in juni 2014. In Berlevåg woont de eenendertigjarige Sara. Sara werkt in het visverwerkingsbedrijf en ze is wanhopig op zoek naar een man vol passie die haar in vuur en vlam kan zetten. Verder heb je nog de excentrieke Grethe Julson. Sara en Grethe kennen elkaar. Grethe was buschauffeur en is nu met pensioen. Haar man Mikael was overleden. De derde vrouw uit Berlevåg is Lisbeth. Ze is getrouwd met visser Markus maar hun relatie is niet goed. Ze zitten met zijn drieën in de bus die naast het huis van Grethe staat.

De connectie met Nederland is Veerle. Veerle staat in Berlevåg, ver boven de poolcirkel en krijgt van haar werkgever in Nederland te horen dat ze niet terug hoeft te komen. Ze werkte bij een reisorganisatie die dus failliet is gegaan op het moment dat Veerle onderzoek doet of Berlevåg iets is voor toeristen. Het plaatsje is namelijk niet compleet geïsoleerd, de bekende Hurtigruten meert in het plaatsje aan en het zou zo maar kunnen dat het een toeristische attractie kan worden. Helaas voor Veerle kan dit niet meer en heeft ze gelijk het probleem dat ze op eigen kosten naar huis terug moet. Tel daarbij op dat ze de laatste tijd geen loon heeft gekregen en de vraag is: hoe komt Veerle weer in Nederland terecht? Gelukkig voor Veerle komt ze per toeval de drie dames tegen. Dit is het begin van een verhaal waarin de vier dames allerlei avonturen beleven in de bus van Grethe, die omgebouwd is tot een camper. Voorop de bus geen bestemming maar de tekst Follow your heart. Zullen de dames dat doen of niet?

Conclusie:
Een leuk verhaal dat de spoorlijn Kiruna - Narvik als basis heeft. Vanuit dat gegeven gaan de vier vrouwen op reis om Veerle terug naar huis te brengen. Het is niet alleen gezellig met zijn vieren maar ook de problemen die ze hebben worden besproken. Een lach, een traan en genoeg avonturen. Het boek leest, net als de andere boeken van Elly Koster, erg gemakkelijk en het is mijn eerste boek die ik in een dag heb uitgelezen :-). Mooie sfeerbeschrijvingen en de passie van Scandinavië druipt van de pagina's af. Je voelt dat Elly Koster er zelf is geweest en dit klopt dan ook getuige de blogposten Boeiende couleur locale, flashbacks en fantasie, Een nieuw tijdperk en Anna en het volgen van je hart op het blog van Elly. Wat zou het heerlijk zijn om ook in die bus te zitten en te reizen door Noors en Zweeds Lapland. We zijn er al weer te lang niet geweest. De treinreis is ook nog een droom van ons om een keer te doen. Een beetje van de droom is verwezenlijkt door het bekijken van de Rail Away aflevering en het lezen van Volg je hart.  

Wetenswaardigheden:
Recensies:
- Uitgelezen

7 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de ontzettend leuke en uitgebreide blogpost over Volg je hart! Super dat je het boek gelezen hebt, Hans, en het dan ook nog in één dag hebt uitgelezen. Ja, die passie voor Scandinavië is wat, hoor ;-) En heel leuk dat er een uitspraak van Grethe bovenaan bij de wetenswaardigheden vermeld staat :-)
  Als je het goed vindt ga ik de blogpost op mijn blog plaatsen en natuurlijk delen. Nogmaals bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan. Het verhaal wakkert Lapland weer aan. We hopen het ooit nog eens weer te kunnen bezoeken. Vooral nu ik dit schrijf terwijl ik het nummer UruR van Wardruna aan het beluisteren ben.....
   Delen mag altijd :-).

   Verwijderen
  2. Dat jullie Lapland bezoeken gaat vast en zeker nog eens gebeuren... :-)

   Verwijderen