Google Translate

vrijdag 2 december 2016

Het graf - Hennink Mankell

Boek details:
Auteur: Hennink Mankell
Titel: Het graf
Originele titel: Händelse om hösten
Vertaling: Janny Middelbeek-Oortgiesen
Verschijningsdatum: 2004
Bladzijde: 93
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9059650026Deze keer een speciale reden om het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek 2004 te lezen. Van Simone oftewel Moon of ook wel Sierkip van het blog Moon: 366 Days Project kreeg ik het boekje toegestuurd in het kader van November Geefmaand, samen met een toepasselijke kaart met bijbehorende postzegels en een boekenlegger van Hans Christian Andersen. Ontzettend bedankt Moon !!!

Flaptekst:
Kurt Wallander - de inspecteur die zijn werkterrein in het zuiden van Zweden heeft - bekijkt in Het Graf een huis dat hij wil kopen. Een opknapbeurt is beslist nodig, maar het huis heeft een grote tuin en een prachtig uitzicht. Terwijl Wallander door de tuin dwaalt, maakt hij een struikeling. Pas als hij in zijn auto weg wil rijden, vraagt hij zich af waarover hij nu eigenlijk gestruikeld is. Hij loopt de tuin weer in en stuit daar op een vergane mensenhand...

De auteur:
In de blogpost over zijn eerste boek Moordenaar zonder gezicht heb ik het al gehad over Henning Mankell. Dit dunne boekje was in 2004 dus het geschenkboekje van de maand van het spannende boek. Mankell schreef het boekje in opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek, die er 435000 exemplaren van liet drukken. Bij het zoeken naar informatie over het boekje bleek dat er in 2004 ook een ander boek van de IJslandse schrijver Arnaldur Indriðason is verschenen met de titel Moordkuil en er zaten nogal wat overeenkomsten tussen Het graf en Moordkuil. Mankell werd door de Nederlandse uitgever van Moordkuil beschuldigd van plagiaat. De zaak is uiteindelijk geen rechtszaak geworden, maar wel interessant om te lezen wat er allemaal over de zaak is geschreven en natuurlijk ben ik nu wel heel benieuwd naar het Moordkuil boek. Het ligt in onze boekenkast, dus ik ga dat boek zeker binnenkort lezen. Meer informatie over de plagiaat zaak is te vinden op de volgende websites:
Het boek:
Het is zondag 28 oktober 2001. Het is elf jaar later dan wat ik gelezen heb in het eerste deel van de Wallander serie in Moordenaar zonder gezicht. Het is dus even gokken wat er in die tussentijd allemaal gebeurd is. De vader van Wallander is in ieder geval al een tijdje overleden en zijn dochter Linda woont bij hem in. Linda is politieagente en werkt op dezelfde plek als Wallander. Linda heeft een soort van relatie met Stefan Lindman. Stefan werkt sinds 2001 bij de politie van Ystad. Leuk detail wat ik heb gevonden op de Noordse literatuur website is dat Stefan de hoofdpersoon uit de misdaadroman De terugkeer van de dansleraar is. Terug naar de bewuste zondag waarop Wallander vrij had. Collega Martinson, die vijftien jaar geleden bij de politie van Ystad is begonnen, heeft een huis voor Wallander op het platteland bij Löderup, aan wat ze Vretsvägen noemen. Het huis was van een neef van Martinson, de tweeënnegentig jarige Karl Eriksson. Bij het bezichtigen van het huis struikelt Wallander. Bij nader onderzoek blijken het beenderen van een hand te zijn. Dit is het begin van een onderzoek naar het verleden die terug gaat tot waarschijnlijk de Tweede Wereldoorlog.

Conclusie:
Altijd interessant om te zien hoe een onderzoek verloopt als er nog maar weinig levende mensen aanwezig zijn om te ondervragen. Net als in Moordenaar zonder gezicht moet Wallander vertrouwen op het geheugen van mensen die betrokken waren bij de familie die in het huis woonden. Geen spanning en sensatie maar gewoon een mooi verhaal. Ik hou wel van die stijl.

Wetenswaardigheden:
 • De koopakte van het huis dateert uit 18 november 1968. Daarvoor was de boerderij in 1949 van eigenaar gewisseld. Wallander was toen twee jaar en woonde toen in Limhamn.
 • Martinson floot het nummer Woman in love van Whitney Houston. Dit nummer kan ik niet terug vinden en Whitney Houston heeft dit nummer waarschijnlijk nooit gezongen. Zie ook deze Duitse Wikipedia pagina.
 • Wallander luisterde naar een cassettebandje met een opname van La Bohème. Barbara Hendricks zong de titelrol.
 • Triangeln in Malmö. Dit winkelcentrum hebben we bezocht toen we in Malmö waren.
Het verhaal is uiteindelijk in 2013 ook in Zweden uitgebracht in het boek Handen. In Nederland is Handen uitgebracht als Wallanders wereld.

Recensies:

4 opmerkingen:

 1. Ha, dit verhaal heb ik ook gelezen. Is me altijd 'bij' gebleven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige verhalen blijven inderdaad bij. Niet alle boeken blijven bij en daarom probeer ik van elk gelezen boek een blogpost te maken. Het boek blijft dan nog beter hangen.

   Verwijderen
 2. Volgens mij is het boekje bij de juiste persoon terecht gekomen! Wat een geweldige research heb je gedaan, leuk om te lezen, wist niets van die plagiaatbeschuldiging. Ik heb wel zo ongeveer alles van Wallander op tv gezien, is deze niet ook in één van die series verwerkt? En graag gedaan en jij ook bedankt voor de link :-) Fijne zondag nog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd interessant wat er nog meer is verschenen over een uitgebracht boek. Dat van de plagiaatbeschuldiging wist ik ook niet, maar wel machtig interessant en nu ben ik wel heel nieuwsgierig naar Moordkuil. Ik heb zelf een aantal Wallander afleveringen gezien, maar niet de Engelse. Een van die Engelse afleveringen heeft als titel Het graf, maar de samenvatting van de aflevering matcht niet met de inhoud van het boekje. We gaan de Engelse serie zeker nog een keer bekijken en dan weet ik het zeker.

   Verwijderen