Google Translate

vrijdag 23 december 2016

Schokgolf - Frank van Zwol

Boek details:
Auteur: Frank van Zwol
Titel: Schokgolf
Verschijningsdatum: 2016
Bladzijde: 316
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
ISBN: 9789045210698
Flaptekst:
Tom Brandt, oud-marinier en natuurfotograaf raakt tijdens een reportage voor National Geographic betrokken bij een ernstig ongeval in een vulkaankrater op IJsland. Was er sprake van een toevallige aardbeving of hadden de mysterieuze trillingen een andere oorzaak?

Als Tom wil uitzoeken wat er precies gebeurd is, mengt zijn tweede werkgever, de Militair Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, zich in de zaak en stuurt hem met een groep geologen dwars door het ruige en onherbergzame binnenland om undercover een onderdeel van een geheim wapen te testen. De internationale groep wordt vanaf het begin van hun expeditie geteisterd door sabotage en tegenslag en bovendien lijkt iedereen een eigen agenda te hebben.

Ondertussen is een IS-cel bezig met de laatste voorbereidingen voor een aanslag die alles wat de wereld tot dusver aan terroristische aanslagen heeft gezien laat verbleken. De uiterst explosieve vulkaan Katla zal op ingenieuze wijze tot uitbarsting worden gebracht. Twintig keer krachtiger dan Eyjafjallajökull, is Katla in staat het vliegverkeer op het noordelijk halfrond meer dan een jaar volledig stil te leggen, het klimaat drastisch te ontregelen en oogsten te laten mislukken.

Wanneer de immense impact van de ophanden zijnde aanslag duidelijk wordt, lijkt het al te laat: de eerste aswolk en lavastroom worden al uit de ondergrond van Katla geperst. Op IJsland, het enige NAVO-land zonder eigen leger, staat alleen Tom Brandt tussen de terroristen en het slagen van hun apocalyptische plannen.


De auteur:
Schokgolf is het tweede boek die ik gelezen heb van Frank van Zwol. Het boek Niemandsland heb ik eind 2014 gelezen. In de bijbehorende blogpost is genoeg informatie te vinden over Frank van Zwol, Na twee jaar dus eindelijk een nieuw verhaal met Tom Brandt in de hoofdrol, Het verhaal speelt zich volledig af in IJsland. Het leukste is dat rond Schokgolf een Thrillzone leesclub is aangemaakt en ik was een van de vijftien die het boek toegestuurd kreeg. Een mooie kennismaking met een leesclub. Leuk is de column van Frank voor Thrillzone.

Het boek:
Schokgolf is een thriller, een avontuur en een reis door IJsland. Frank van Zwol kennende heeft hij de plaatsen die in het boek beschreven zijn ook daadwerkelijk bezocht. De foto's en het verhaal van Frank van Zwol zijn terug te vinden in de artikelen op de websites van Op Pad en Wilderness-Effect. Daar gaat het rustiger aan toe dan in het boek. Centraal in het boek staat een vulkaanuitbarsting op IJsland. De meesten weten denk ik nog wel de vulkaanuitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010. Natuurlijk komt deze vulkaanuitbarsting in het verhaal terug en wel op een zeer ingenieuze manier. Ik was er in ieder geval van onder de indruk. Aan het einde van deze blogpost heb ik een documentaire van de BBC opgenomen die in een uur een indruk geeft van de vulkanische activiteiten op IJsland. Best wel interessant als je dit boek gelezen hebt.

Nu naar het boek zelf die begint met twee quotes. De eerste is een quote uit het IS-magazine Dabiq en wel nummer 9 van 21 mei 2015.

'Ze zijn uit op iets groots, iets waardoor alle operaties in het verleden kinderspel lijken, en hoe meer groepen trouw zweren hoe groter de mogelijkheid wordt om iets waarlijk groots in gang te zetten.'

Natuurlijk heb ik gezocht of ik de quote terug kon vinden in het genoemde Dabiq nummer en het lijkt erg op de onderstaande tekst op bladzijde 77 van Dabiq nummer 9:

'They’ll be looking to do something big, something that would make any past operation look like a squirrel shoot, and the more groups that pledge allegiance the more possible it becomes to pull off something truly epic.'

Quote nummer twee is van Björk:

'Dit is een plek waar de natuur dodelijk is, je kunt er morgen ineens niet meer zijn. Dat is gezond. Het zet je op je plaats.'

De tekst komt uit een documentaire die hieronder is te zien. Op 6 minuten en 8 seconden is de quote te horen.

‘I think when you come from a place where nature can kill, I mean you could literally not be here in a week... that is something that makes you humble. And I think it's healthy, it puts you in your place..’De quotes laten direct zien waar het verhaal over gaat, de Islamitische Staat en IJsland. Het verhaal begint met een toeristische afdaling in de slapende Thrihnukagigur-vulkaan. Tom Brandt maakt foto's voor een reportage voor de National Geographic. Op deze website zijn drie schitterende 360 graden panoramafoto's van de vulkaan te bekijken. Normaal gesproken gaat een bezoekje aan de vulkaan goed, maar in het geval van Tom Brandt gaat de weg naar boven compleet verkeerd. Reden om nooit meer een afdaling in de vulkaan te maken. Het is het enerverende begin van Schokgolf waarin er twee verhaallijnen worden gevolgd. De verhaallijn met natuurlijk Tom Brandt en de verhaallijn met Ahsanullah Basir. Ahsanullah is in 1962 geboren in Karimabad, Pakistan. Zijn ouders, jongere broertje en zusje zijn in december 1974 omgekomen bij een aardbeving. Het leven daarna heeft Ahsanullah gevormd en is de drijfveer voor zijn ultieme doel duidelijk. Ahsanullah kent weer Ayman Nasar. Ayman Nasar is de geestelijke leider van Ahsanullah en is uitgegroeid tot geestelijk leider met groot aanzien binnen de salafistische moslimwereld. Ayman had een hoge positie binnen Al Qaida, maar na de uitholling van Al Qaida zocht hij zijn heil binnen de Islamitische Staat. Binnen de IS was hij uitgegroeid tot het brein achter de afdeling die terreur exporteert naar Europa. Het gezamenlijk doel van de twee is de ultieme geologische bom.

Voor Tom is de afloop van het hachelijk avontuur in de vulkaan de laatste dag van zijn reportage. Hij was vier weken op stap geweest en vliegt de volgende dag weer naar huis om weer leuke dingen te doen met zijn zoontje Wesley en ruziën met zijn ex Nancy. Helaas voor Tom gooit Berendsen, zijn vroegere chef bij de MIVD - de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, roet in het eten en krijgt Tom een nieuwe opdracht. Het spannende avontuur gaat gelukkig voor de lezer weer verder.

Conclusie:
Schokgolf is net als Niemandsland weer een geweldig verhaal. Deze keer is de IS de vijand die verslagen moet worden. Ik had net het boek De redding van Joakim Zander gelezen en hier kwam ook de IS in voor op een manier waardoor je zelfs gaat meeleven met een IS strijder. Dit is natuurlijk totaal anders dan de IS strijders in Schokgolf. Het is duidelijk dat IS in Schokgolf een meedogenloze vijand is. Waarom Ahsanullah zo extremistisch is geworden wordt wel uitgelegd, maar niet zo overtuigend als in De redding. De rest van de personages zijn oppervlakkig en functioneel voor het verhaal. Tom Brandt is Tom Brandt en je komt niet zo veel meer te weten over hem. De relatie tussen Tom en zijn ex Nancy is wel bijzonder. De ontwikkelingen tussen hun had ik totaal niet zien aankomen, Een goede ontwikkeling en ik ben benieuwd hoe Frank van Zwol dit gaat uitwerken in het volgende verhaal over Tom.

De setting IJsland vind ik zelf het meest interessant. Je krijgt in het verhaal dan ook veel van IJsland te zien. Je voelt dat Frank van Zwol de plekken daadwerkelijk heeft bezocht en zijn eigen ervaring heeft meegenomen in het verhaal. Dit lijkt me een geweldig iets, om je eigen ervaringen te vertalen naar een boek. Het is iets wat Frank van Zwol goed heeft gedaan. Het uitzoeken van de plaatsen en plekken die beschreven zijn in het boek is een genot op zich. Ik heb er weer behoorlijk wat bij geleerd.

Dat er twee jaar tussen de boeken zitten is ook vrij normaal omdat de research veel tijd in beslag neemt, De techniek in het verhaal is namelijk zeer gedetailleerd beschreven. Soms iets teveel gedetailleerd. Ik herken het aan mezelf. Deze blogpost is namelijk ook te gedetailleerd :-). Het idee om via geluid een vulkaan tot uitbarsten te brengen is geniaal.

Zolang Tom Brandt avonturen beleeft in het hoge noorden, ga ik zeker zijn avonturen volgen. Schokgolf was voor mij een rondreis door IJsland en meer dan de moeite waard en ik begrijp nu waarom er een ringweg aanwezig is en als je naar het binnenland wilt gaan, goed voorbereid moet zijn.

Wetenswaardigheden:
Ook deze keer weer genoeg wetenswaardigheden.
De berghut Thorsteinsskali.

 • Obsidiaan, ontstaat als lava plotseling afkoelt door contact met water.
 • De Krossa rivier.
 • Het dal van Thorsmörk.
 • Godaland.
 • De Básar-hut.
 • De markante berg die Elvekirka genoemd wordt. Volgens mij wordt deze ook wel Ofeigskirkja genoemd. Dat was dus niet de juiste, want van Frank van Zwol kreeg ik de coördinaten en een foto van de Elvenkerk die hij had gezien en ook gelijk wat uitleg erbij gekregen: Op de topografische kaart heet hij Alfakyrkja, maar ik kan het nauwelijks lezen. het is de berg links op de voorgrond, je ziet duidelijk de openingen van de lavagrotten. De ijskap die er bovenuit steekt is de Eyjafjallajökull. Katla/Myrdalsjökull ligt meer naar links op de foto, oostelijker. De Elvenkerk die jij gevonden hebt, is waarschijnlijk een rotsblok wat ze verplaatst hebben ivm wegaanleg omdat er elven in zouden wonen. Er zijn nogal wat Elvenkerken op IJsland, dus je hebt snel de verkeerde te pakken. Frank, bedankt voor de informatie !


Recensie:
- Hebban

6 opmerkingen:

 1. Waarom zou deze blogpost te uitgebreid zijn? Het is jouw blog en als jij dat nou leuk vind....Ik vind het altijd leuk om te lezen (al ga ik niet álle links bekijken).
  Fijne kerstdagen voor jou en je gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, daarom blijf ik het doen, maar volgens de blogwereld mag je niet teveel tekst gebruiken. Jullie ook fijne kerstdagen.

   Verwijderen
 2. Ha, lijkt me een goed boek, Hans! Bedankt voor de tip! En bij deze heel fijne Kerstdagen gewenst! Lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na het lezen zou je zo een trip naar IJsland maken :-). Jullie ook fijne dagen.

   Verwijderen
 3. Maybe I want to travel to Iceland next ����

  BeantwoordenVerwijderen