Google Translate

donderdag 15 december 2016

Case - Rettúr

Duur: 9 afleveringen van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,4


Trailer:


De serie:
Op Netflix is vanaf november 2016 de serie Case te bekijken. Ondanks de Engelstalige titel is het een IJslandse serie. Volgens Netflix en IMDB is in 2015 het eerste seizoen uitgebracht. De serie begint met de dood van een jonge balletstudente die zichzelf heeft opgehangen in een theater. De politie, in de vorm van rechercheur Gabriela (Steinunn Ólína Porsteinsdóttir), arriveert en gaat de dood onderzoeken. Op dat moment zie je dan ook een man in een zwarte auto voor het theater staan. Het lijkt erop dat hij in de auto heeft geslapen. Hij ziet er niet al te best uit. Later blijkt de man in de auto Logi Traustason (Magnús Jónsson) te zijn. Een advocaat die gescheiden is en bij zijn ex-vrouw Brynhildur (Jóhanna Vigdís Arnardóttir) een zoon heeft en aan de drank is. Hij leeft nu samen met Ilmur (Elma Stefania Agustsdottir). Samen hebben ze blijkbaar een bedrijf. De ex-vrouw van Logi, Brynhildur, werkt voor een advocatenkantoor. Lekker vaag begin dus. Korte scenes en veel informatie per scene. In die negen afleveringen wordt veel verteld. Ben je er even niet bij, dan mis je belangrijke informatie. Na het bekijken van een aantal afleveringen had ik het gevoel dat ik wat gemist heb. Wie is Logi en wat is zijn verleden? Dat hij een verleden heeft, is duidelijk te merken. Vreemd, want dit is het eerste seizoen van Case. Tijdens het kijken toch wat verder gezocht en inderdaad, in 2009 en 2010 was daar de TV-serie Rettúr.

Rettúr
Hiernaast de cover van die serie en na het bekijken van wat oude trailers blijkt dus inderdaad dat Logi vroeger wat meer op een advocaat leek en er wat netter uit zag dan tegenwoordig. Ook Brynhildur speelt in die eerste twee seizoenen mee. Case is dus eigenlijk het derde seizoen van Rettúr. Erg jammer dat die niet bij Netflix te zien zijn. Het maakt het in ieder geval duidelijk dat Logi vroeger een advocaat was die de grenzen opzocht en op de een of andere manier aan lager wal is geraakt.

Wat heeft Case te bieden? Een spannend, maar ook treurig onderzoek waarin verschillende onderwerpen aan bod komen zoals chantage, tienerseks, kinderporno, drugs, dood en mishandeling. Het laat in ieder geval een compleet ander IJsland zien waarin ook Logi verder is afgedaald naar de afgrond.

Conclusie:
Indrukwekkend, spannend, confronterend en een hard verhaal met veel ellende. Hoogtepunt is wel het begrafenisnummer Þung Eru Þau Spor, speciaal gezongen aan het begin van de derde aflevering voor het meisje die zich had opgehangen.


Het einde laat ruimte over voor een vierde seizoen. Ik hoop dat die er komt, want de nieuwe Logi is een markante man die er doorleeft uitziet en de serie wat extra's geeft. Het verschil met de eerste twee seizoenen is enorm. Kijk maar naar de onderstaande trailer van Rettúr.


Wetenswaardigheden:
  • In de serie heeft men het over de website Gangreid.org. Deze site bestaat niet in het echt.
  • De complete soundtrack van de serie is hieronder te beluisteren.

Recensies:
- Scriptgirl
- Delagarde
- Red Arrow International: Case
- Red Arrow International: News: Case
- Euro but not trash
- Interview Magnús Jónsson
- Eurodrama

Geen opmerkingen:

Een reactie posten