Google Translate

maandag 5 december 2016

Kon-Tiki 1950

Filmdetails:
Titel: Kon-Tiki
Regisseur: Thor Heyerdahl
Jaar: 1950
Verhaal: Thor Heyerdahl
'Acteurs': Thor Heyerdahl, Herman Watzinger, Erik Hesselberg
Duur: 77 minuten
IMDB cijfer: 8,0

Samenvatting:
Deze film registreert de unieke Kon-Tiki expeditie van Thor Heyerdahl in 1947. Met een vlot van balsa hout voer Thor, met vijf anderen, vanuit Peru voor 101 dagen. Het doel is om net als de Zuid Amerikanen honderden jaren eerder te reizen - alleen is er nu een radio mee in geval van nood.De documentaire:
Naar aanleiding van de speelfilm Kon-Tiki uit 2012 die ik in oktober 2016 gezien heb (zie deze blogpost), ben ik op zoek gegaan naar de documentaire uit 1950. De documentaire uit 1950 bestaat uit beelden die gemaakt zijn tijdens de 101 dagen durende reis zelf. Ik was erg benieuwd of de film uit 2012 de documentaire daadwerkelijk als basis had gebruikt. Ik kwam de 58 minuten durende versie tegen met een Engelstalige voice-over. Persoonlijk vind ik dat de film uit 2012 de documentaire goed heeft nagebootst. Dingen waarvan ik dacht, dat is wel heel erg overdreven, zijn daadwerkelijk gebeurd. Vliegende vissen op het dek, haaien, de duiker, het aquarium beeld onder het vlot, de spectaculaire ontmoeting met de grootste bestaande haai, de walvishaai, de radio met de ballon en het feit dat de papegaai de ballon liet ontsnappen en tot slot de ongeloofwaardige actie over de rif. Dat was dus echt gebeurd. Zijn er dan ook dingen die vanwege de film geromantiseerd zijn? Natuurlijk, de papegaai is niet opgegeten door een haai maar verdwenen in een storm en de scene met het ijzerdraad kwam ik ook niet tegen in de documentaire en zo zullen er vast nog wel meer scenes zijn die niet kloppen. Toch is de verfilming uit 2012 zeer geslaagd. Ook de documentaire is zeer geslaagd en ik vond het wel indrukwekkend om de reis op deze manier mee te maken. Ongelooflijk dat ze de reis hebben gemaakt. 

Op de website van NRC is nog een stukje van Gerrit Jan Zwier uit 2002 over Thor Heyerdahl en de Kon-Tiki te lezen. Verder is op History en Is Geschiedenis nog meer informatie over de reis te vinden. Door de informatie over Thor Heyerdahl de laatste tijd, wordt een bezoek aan het Kon-Tiki museum te Oslo steeds interessanter. Op het 18 minuten durende filmpje hieronder alvast een impressie.Recensies:
- Moviemeter
- Cinemagazine
- Eye for film

4 opmerkingen:

 1. Als jullie in Oslo zijn, dan inderdaad het museum een keer bezoeken. Dat hebben wij in een grijs verleden ooit eens gedaan. Ik weet niet hoe het er daar nu allemaal uitziet, maar toen vonden wij het interessant om er een kijkje te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hebben jullie dit al gezien? Gaaf.

   Verwijderen
  2. Ja, allerlei musea in Oslo bezocht. Dat was in het tijdperk dat er nog geen digitale fotografie bestond en onze kinderen nog mee op vakantie gingen. Zo lang geleden al ;-)

   Verwijderen