Google Translate

zondag 7 mei 2017

Flammen & Citronen

Filmdetails:
Titel: Flammen & Citronen
Regisseur:
Jaar: 2008
Verhaal: ,
Acteurs: , ,            
Duur: 130 minuten
IMDB cijfer: 7,3Samenvatting:
Flammen (Thure Lidhardt) en Citronen (Mads Mikkelsen) zijn de meest gezochte verzetsfiguren door de Nazi’s. Hun vlekkeloos uitgevoerde liquidaties van talrijke nazi-collaborateurs drijven de Duitse bezetter en met name opperbevelhebber Gestapochef Hoffmann (Christrian Berkel) tot absolute waanzin. Maar de opdrachten die Flammen & Citronen krijgen via de machtige verbindingsman Winther worden steeds raadselachtiger als blijkt dat ze nu ook lieden uit de weg moeten ruimen die geenszins als fanatieke nazi’s bestempeld kunnen worden. Steeds meer beginnen de mannen aan Winthers integriteit te twijfelen. Terwijl Citronen zich meer en meer van zijn familie vervreemdt, begint Flammen een affaire met de mysterieuze agente Ketty. Gezamenlijk proberen Citronen en Flammen om het hoofd van de gevreesde Nazi’s uit te schakelen.

De film:
Een Deense film over de twee meest gezochte verzetsstrijders tijdens de Duitse bezetting van Denemarken in de Tweede Wereldoorlog, Flammen en Citronen. Hun echte namen waren Bent Faurschou Hviid en Jørgen Haagen Schmith. De bijnaam Flammen kreeg Bent vanwege zijn rode haar en de bijnaam Citronen kreeg Jørgen na een sabotage actie in juli 1943 tegen Citroën. Ze waren lid van de Deense verzetsgroep Holger Danske.

Het verhaal begint op 9 april 1940, toen de Duitsers Denemarken binnenvielen en wordt verteld door Flammen. Je ziet dan zwart-wit beelden van toen. Hoe ze verzetsstrijders zijn geworden wordt snel verteld en ze voeren al gauw liquidaties uit. Alleen Denen en geen Duitsers. Dit veranderd als ze de opdracht krijgen om drie Duitsers te liquideren. Vanaf dat moment wordt het allemaal ingewikkeld. Wie is te vertrouwen en wie niet? Volgens mij moet dit ook in de werkelijkheid zo geweest zijn. Wie verraad wie. Dit heeft in de film grote consequenties voor onschuldigen. Maar waren sommigen nu wel of niet onschuldig? Daarnaast is de impact van de oorlog te zien op het leven van mensen en dan voornamelijk van verzetsstrijders.

Conclusie:
Een zeer goede film. Sterk gespeeld door de acteurs. Ik had nog niet eerder van Flammen en Citronen gehoord, maar nu dus wel en natuurlijk ben ik nieuwsgierig of de film het echte verhaal van de twee verzetsstrijders goed weergeeft. Volgens dit interview met regisseur Ole Christian Madsen zijn alle gebeurtenissen in de film daadwerkelijk gebeurd. Hij heeft wel wat aanpassingen gedaan. Welke dat zijn, is te lezen in het interview. De rollen van Flammen en Citronen zijn redelijk duidelijk, maar wat is de rol van Ketty Selmer? Daar was ik ook nieuwsgierig naar en het blijkt volgens dit artikel dat de persoon Ketty Selmer uit drie vrouwen bestaat, namelijk Hedvig Delbo, Jane Horney en Ketty Selmer. Interessant is dat Ketty Selmer het niet zo nauw nam met de liefde en verscheidene relaties met mannen en vrouwen heeft gehad waaronder Duitsers. Gestapo chef Karl Heinz Hoffmann komt ook in het verhaal voor. Hij bestond dus ook in het echt. Hoe hij in het echt was, is te lezen op deze website.

De Denen weten weer eens hoe ze een film kunnen maken en ik ben weer een stukje geschiedenis over Denemarken rijker.

Wetenswaardigheden:
  • Het is mei 1944 en men heeft het over het Schalburgkorps. Het Schalburgkorps was een korps dat bestond uit Deense vrijwilligers. De eenheid was onderdeel van de Germaansche SS en werd op 2 februari 1943 onder de naam Germaansche SS Denemarken opgericht. Het korps was genoemd naar Christian Frederik von Schalburg, de bevelhebber van het Frikorps Danmark die in 1942 tijdens de slag van Demjansk om het leven kwam. Op de website van Danmarkshistorien is meer over het Frikorps Danmark te vinden waar ook de onderstaande opvallende wervingsposter van de Duitsers is te vinden. Op de poster strijden de Vikingen mee met de Duitsers.
Werfposter van de Duitsers.
Muziek:
Cheek to cheek van Svend Asmussen uit 1942


There'll be Some changes van Chicago Rhythm Kings uit 1928


A glorious Dream van Kai Ewans and his swinging 16 uit 1942. 
Het nummer is op Spotify te beluisteren.

Bent Faurschou Hviid (Flammen)
Jørgen Haagen Schmith (Citronen)

Recensies:

- Moviemeter
- Cinemagazine
- Moviescene
- Volkskrant
- 8Weekly
- Filmorama
- Humo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten