Google Translate

vrijdag 19 mei 2017

Konst på hög, Kvarntorp

Het was mijn bedoeling om in het plaatsje Kumla, de geboorteplaats van Håkan Nesser, de wandeling Håkan Nesser litteraturvandring te volgen. Helaas was ik de enige die dit leuk vond, dus toen we in Kumla aankwamen, zijn we direct doorgereden naar Kvarntorp en hebben de wandeling in Kumla overgeslagen. In Kvarntorp zou er een berg met kunst bestaan oftewel Konst på hög. Geen idee wat ik me erbij moest voorstellen, maar eenmaal op de top aanwezig werd het al vrij snel duidelijk. Overal op de top was kunst te zien. Wat een geweldig initiatief zeg. Ik heb er met verbazing rondgelopen en natuurlijk volop genoten van de kunstwerken die in een schitterende omgeving staan. Ik heb niet alle kunstwerken in deze post opgenomen. Een volledig overzicht van alle kunstwerken is te vinden op de website van Konst på hög. Het waren voor mij allemaal onbekende kunstenaars behalve Lars Vilks. Hij heeft het bekende Nimis kunstwerk gemaakt en een kleine uitvoering van Nimis was te vinden op de berg.

Leuk is dat Hej Tjorven er ook is geweest. Na de reactie van Willy de blogpost opgezocht en wat blijkt? Ook Hej Tjorven dacht dat de mensen (kunstwerk van Marc Broos) die op de uitkijk stonden echt waren. Ik had precies hetzelfde.


Eva Löfdahl, "Tur med vädret", 2001


"Yggdrasil" - 2015 - Cecilia Jansson

Lars Vilks, "Waaaall", 1998

"Bunker", 2002, Till minne av Charlie Bates 1917 - 2002 (James Bates)

Richard Brixel, "Makt", 1998

Richard Brixel, 2001, "Karyatid"

Torgny Larsson, "Koncentrator", 1998, Koncentrator är en
skulptur där konstupplevelsen bygger på att man går in i konstverket

Pål Svenssons stenskulpturer ”Ljusrum I” och ”Ljusrum II”. 1998
Arijana Kajfes och Anders Boqvist, 2007,"Motorheart"

Corinne Ericson, 2011, "Heptagon", vattenskuren rostfri plåt, ca 3 x 2,5 m

Leif Bolter, "Vindla", 1998

Olle Medin, "Arken", Fungerar som utställningslokal
 för mindre utställningar, 1999

Lenny Clarhäll, "Malanganer", 1999

Marc Broos, 2010, "Var finns konstverket"Claes Hake, "Port", 1998

Kent Karlsson, 2003, "Absit Omen"

Lars Vilks, 2006, "Hesperidernas trädgård"
De Besegrattrappan is ook een kunstwerk. Gemaakt door Olle Medin. De trap is 167 meter lang en bestaat uit 427 stappen. Je kunt de top bereiken met de auto, maar ook via deze trap. Via de weg kun je dan weer naar beneden. Er waren dan ook constant mensen de trap aan het oplopen en die vervolgens weer naar beneden renden via de weg en weer omhoog met de trap enzovoorts.

Olle Medin, 2005, "Trappan",
427 trappsteg till högens topp

7 opmerkingen:

 1. Een bijzondere plek. Een aantal kunstwerken herken ik nog. De Yggdrasil is nieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jullie zijn er dus ook geweest. Natuurlijk even gezocht op je blog en ja, gevonden. De link gelijk in deze post opgenomen.

   Verwijderen
  2. Het kwartje is nu pas gevallen wat betreft Lars Vilks, "Waaaall". Konst på hög bezochten wij in 2012 en Nimis in 2013 (mijn man alleen).

   Verwijderen
  3. Ja dat herinner ik me nog. De afdaling was inderdaad erg steil.

   Verwijderen
 2. Hier bij ons "om de hoek". En ik moet bekennen dat ik er nog nooit ben geweest. Een grof schandaal! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk initiatief en prachtige kunstwerken, je hebt er mooie foto’s van gemaakt. Ik kan me helemaal voorstellen dat je daar met verbazing rondloopt, dat vind ik altijd het meest fijne aan kunst kijken.
  Je vergeet even alles om je heen en hebt alleen oog voor de kunstwerken en in dit geval ook voor de bijzondere locatie. Fijn dat ik ervan heb kunnen meegenieten, dank je!

  BeantwoordenVerwijderen