Google Translate

donderdag 18 mei 2017

Ambulance - Johan Harstad

Boek details:
Auteur: Johan Harstad
Titel: Ambulance
Originele titel: Ambulanse
Vertaling: Paula Stevens
Verschijningsdatum: 2014
Bladzijde: 199
Uitgeverij: Podium
ISBN: 9789057596056


Flaptekst:
Voorafgaand aan zijn succesvolle roman Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? publiceerde de Noorse schrijver Johan Harstad de verhalenbundel Ambulance. Voor het eerst verschijnen deze verhalen nu in een Nederlandse vertaling.

In elf intrigerende vertellingen neemt Harstad zijn lezers mee naar de levens van individuele stedelingen. Hij schrijft over een vrouw die zich voor de tv in huishoudfolie wikkelt, over een vader die maar niet sterft, over buspassagiers die in gezang uitbarsten en over een weduwnaar die vanuit een luchtballon zijn trouwfoto’s over de stad uitstrooit.

De verhalen staan op zichzelf, en tegelijk vormen ze een eenheid doordat de personages elkaar op onverwachte momenten passeren. Terwijl de stedelingen ieder op eigen wijze het hoofd bieden aan de eenzaamheid, weerklinken in de stad nachtelijke tv-geluiden en sirenes van rondrijdende ambulances.

Deze verhalenbundel is voor Johan Harstad een dierbaar boek in zijn oeuvre: ‘Ik denk dat veel schrijvers het ten minste een keer hebben meegemaakt,’ schrijft hij in zijn nawoord, ‘de ervaring dat een boek zich bijna zelf schreef, met loeiende sirenes in hun leven kwam. Het enige wat je kunt doen is meerijden en je uit lijfsbehoud stevig vasthouden. Voor mij is Ambulance zo’n boek.’


De auteur:
De Noorse schrijver Johan Harstad, geboren op 10 februari 1979 te Stavanger, is vooral bekend geworden van het boek Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?. Van het boek is ook een TV-serie gemaakt. Beiden waren niet bekend bij mij. Natuurlijk wel iets gehoord over Buzz Aldrin, maar het werd me duidelijk toen ik informatie over het Ambulance boek zocht. Het boek Ambulance is zijn tweede boek. Hij heeft de verhalen geschreven in de late zomer van 2001. Hij woonde op dat moment in Trondheim en het viel hem ineens het geluid van de voorbijrijdende ambulances op. Om de paar minuten verdwenen ze of kwamen weer terug. Het leek bijna of iemand de hele stad in één keer probeerde te redden. Dit viel ons ook al op toen we in Trondheim waren. We hoorden overdag de hele tijd sirenes en zagen zelfs een actie met een helikopter.

Helikopter in Trondheim.
Een interview met Johan Harstad is hier te vinden.

Het boek:
Het boek begint met een gedeelte uit het nummer People in the City van de band Air.

Moving watching working sleeping
Driving walking talking smiling


Het boek bestaat uit elf verhalen en een nawoord.
 1. 112
 2. Plexi
 3. Vietnam. Donderdag
 4. Nokia. Connecting people
 5. We blijven rock-'n-roll spelen, maar we gaan wel dood
 6. Airbag
 7. Overzicht
 8. Chloor
 9. Ambulance
 10. Ik ga naar huis
 11. Op weg
 12. Nawoord: spoedeisend schrijven
Elf verhalen die soms aan elkaar gelinkt zijn doordat er personages of gebeurtenissen weer terugkomen in de andere verhalen. Volgens het nawoord zijn de verhalen snel geschreven in een bijna paniekerige gemoedstoestand en zijn nauwelijks geredigeerd. Erg lange zinnen, onderverdeeld door vele komma's, aparte stijl, die in ieder geval mij af en toe uitput, maar toch bij vlagen interessante verhalen opleveren, en ook verhalen die niet door te komen zijn, de lange zinnen helpen dan niet mee, daarom hoop ik dat de lange zinnen stijl niet zo aanwezig is in zijn andere boeken, de toekomst zal dit uitwijzen, in ieder geval heb ik nu kennis gemaakt met Johan Harstad, en zijn fobie met ambulances :-).

Wetenswaardigheden:
Elf verschillende verhalen die vanuit de ik-persoon verteld worden. Ik heb de wetenswaardigheden uit een aantal verhalen gehaald.

112
Het eerste verhaal 112 is gebaseerd op een krantenbericht over een vrouw in Oslo die drie maanden dood in haar huis heeft gelegen toen ze door ambulancepersoneel was gevonden. Ze had zichzelf in plastic gewikkeld. Dit is ook de basis van het verhaal. Op MTV is de Björk-clip met de tekst So broken-empty-destined to crash te horen en te zien.


Plexi

Vietnam. Donderdag.
 • Tweeënhalf jaar lang elke donderdag komt een Vietnamese vrouw, die probeert de gebeurtenissen in een oorlog die meer dan 25 jaar geleden is beëindigd te verwerken, bij de therapeut.
 • Vietnam zou verdriet, bodemloos treurig moeten betekenen. Maar Vietnam als woord is verwoest, versleten. Het is Chuck Norris gaan betekenen. Oliver Stone-trilogieën. Het staat voor low-budget-films waarbij je halverwege in slaap valt en oude stripverhalen van Marvel Comics.
 • De therapeut zelf heeft elke avond een sessie met de online-psychologe Eliza. Ik heb het na het lezen van het boek zelf ook even gedaan, maar was er al snel klaar mee.
Nokia. Connecting people.
 • Wakker van de klanken van een INXS-album dat ergens in de buurt wordt gedraaid.
Rock en roll
 • Dit verhaal is in zijn geheel op Hebban te lezen.
Airbag
 • De nep airbag: Airmergency. Er bestaat in het echt ook een bedrijf met die naam, maar die doen in airco's.
 • Dochter Sarah, weegt nog maar 35 kilo en eet nauwelijks meer. Ze gaat elke vrijdag naar de psycholoog. Al bijna een jaar lang. Sarah is de persoon die het vaakst in een ander verhaal terugkomt.
 • Het verhaal over de nep airbag is sterk. De airbag komt in andere verhalen ook weer terug.
Overzicht
 • Het jackpot spel met Las Vegas. Het spel en Las Vegas komt in een aantal andere weer terug.
Chloor
 • Liedje Unchained Melody.
 • Documentaire over Erich Maria Remarque.
 • Verdun.
 • In dit verhaal is Las Vegas met het jackpot spel bezig. Ceasar's Palace gaat ook meespelen. Ceasar's Palace is de naam van casino in Las Vegas.
 • In dit verhaal komen een aantal lijnen uit de vorige verhalen bij elkaar.
Ik ga naar huis
De barman draait Vem Vet van Lisa Ekdahl.

Op weg
 • Vakantiehuis in Honnersåk.
 • Aurora komt naast Lars Hertervig te liggen. 
 • Mooie afsluiter van het boek.
Nawoord
Tijdens het schrijven had Johan zes maanden achter elkaar naar dezelfde cd van Sigur Rós geluisterd.Recensies:
- NRC
- AKCM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten