Google Translate

maandag 22 mei 2017

Hundraettåringen som smet från notan och försvann

Filmdetails:
Titel: Hundraettåringen som smet från notan och försvann
Regisseurs: Felix Herngren, Måns Herngren
Jaar: 2016
Verhaal: Felix Herngren, Hans Ingemansson en Jonas Jonasson (screenplay)
Acteurs: Robert Gustafsson, Jens Hultén, Crystal the Monkey
Duur: 108 minuten
IMDB cijfer: 6,5Samenvatting:
Er is slechts een jaar verstreken sinds de laatste avonturen van Allan Karlsson. Nu geniet de oude man met zijn vrienden een droomleven op de stranden van Bali. Maar door zijn uitbundige levensstijl houdt hij geen rekening met zijn financiën en naarmate Allans 101ste verjaardag naderbij komt, begint hij krap bij kas te zitten. Om dit te vieren opent Allan de laatste fles 'Folksoda', nog uit zijn oude tijden van spionage en die het Sovjet antwoord was op cola en rockmuziek. De smaak brengt Allan op een nieuw idee: hij begint aan een zoektocht naar het recept van de lekkere drank. Er zijn echter kapers op de kust..

De film:
Vorig jaar de film De 100-jarige man die uit het raam klom gezien. Op het moment van kijken was het al bekend dat er een vervolg zou komen. Het vervolg is niet gebaseerd op een boek zoals bij de 100-jarige. Bij Netflix is het vervolg te zien waarin Allan Karlsson zijn verjaardag viert en is dus 101 geworden. Hij viert zijn verjaardag op Bali waar ze zijn beland na de avonturen in de eerste film. Draaide het in de vorige film om geld, deze keer draait het in zijn geheel om Folksoda. Allan heeft ergens nog een fles Folksoda liggen en deze valt zo in de smaak bij zijn vrienden dat ze met zijn allen op zoek gaan naar de formule.


De zoektocht naar de formule is natuurlijk weer chaotisch, humoristisch, gevaarlijk en je krijgt gelijk een terugblik op de Koude Oorlog. Het leuke is dat Folksoda echt is uitgebracht ten tijde van de film. Of de drank nu nog in de schappen ligt weet ik niet. Meer over Folksoda is hier te vinden.

Conclusie:
Het succes van de eerste film heeft er weer eens voor gezorgd dat er een vervolg komt. Het vervolg haalt het niet bij het origineel. Men probeert op dezelfde voet door te gaan als het eerste deel, maar de verassing is eraf. Er zitten wel wat leuke momenten in de film, maar lang niet zo veel als in de eerste film. Misschien heeft het wel te maken dat de film zich niet volledig in Zweden plaatsvindt maar voornamelijk buiten Zweden en dat niet het levensverhaal van Allan te zien is, maar een heel klein gedeelte uit zijn verleden. De film moet het hebben van de Folksoda en van de Russen. Erg grappig is het Balla Balla Rocking Balalajka nummer van The Rocking Balalajkas. Het nummer is alleen op Spotify te horen. Na de film gezien te hebben, zit ik met één vraag: zou er een 102-jarig vervolg komen?


Andere nummers die te horen zijn:

Rebel Rebel - David BowieKolla Kolla - NationalteaternRecensies:
- Moviemeter
- Yle
- Aftonbladet
- Svenska Dasgbladet

4 opmerkingen:

 1. Ik heb beide films niet gezien. Folksoda doet mij denken aan exota gazeuse waar je ook spoetnik van kon maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eerste film is erg leuk. Ze komen op leuke plekken in Zweden.

   Verwijderen
 2. Where can I find the lyrics for rocking balalaika?

  BeantwoordenVerwijderen