Google Translate

donderdag 6 juli 2017

Afstand: Op de fiets vanaf de Noordkaap - Nollie Knoop

Boek details:
Auteur: Nollie Knoop
Titel: Afstand: Op de fiets vanaf de Noordkaap
Verschijningsdatum: 2016
Bladzijde: 96
Uitgeverij: Grenzenloos
ISBN: 9789461851710 (eBook)


Flaptekst:
Enige jaren geleden maakten Nollie Knoop en haar vriend Wilco de keuze om samen met hun dochter Jytte te emigreren naar naar het plaatsje Albacken in Jämtland, Zweden. Ze bouwden daar een nieuw leven op en lieten hun familie en vrienden achter in Nederland. Ook Nollie's beste vriendin Tanja kwam hierdoor op afstand te wonen. Zou hun vriendschap ondanks dat kunnen blijven bestaan?

Er wordt een plan gesmeed om samen iets te ondernemen. Ze besluiten van de Noordkaap in 1700 km terug te fietsen naar Nollie's nieuwe huis in Jämtland. Ze knopen er nog een goed doel aan vast, bereiden alles goed voor en gaan samen het avontuur tegemoet. Wat zal deze reis doen met hun vriendschap?

De auteur:
Nollie en Tanja
Nollie Knoop emigreerde een aantal jaren geleden samen met haar vriend en dochtertje naar Jämtland in Zweden. Kort daarna fietste ze met haar vriendin Tanja vanaf de Noordkaap naar haar nieuwe thuis in Zweden en besloot deze avontuurlijke tocht op papier te zetten.

Nollie is geen onbekende voor de Zweden liefhebbers. In oktober 2009 verscheen het emigratieverhaal van Wilco en Nollie en hun dochtertje Jytte in een aflevering van Ik vertrek. Deze aflevering is nog steeds te bekijken via deze website. Ze wonen nog steeds op dezelfde plek in Zweden en hun bedrijf Offroad Zweden doet het volgens mij erg goed. In het boek las ik dat Nollie en Tanja elkaar hadden leren kennen tijdens vakantiewerk bij een supermarkt in Ommen. We hebben zelf zo'n twaalf jaar in Ommen gewoond, dus mijn interesse is gewekt. Dit artikel uit de Stentor geeft inderdaad aan dat Nollie Knoop en Wilco de Lange geboren en getogen zijn in Ommen. Van de familie De Lange is trouwens een familiesite beschikbaar. De belevenissen van Nollie, Wilco en Jytte zijn terug te vinden op hun Offroad Zweden blog. Ik ken ze trouwens niet van onze tijd uit Ommen.

Het boek:
Bijna zes jaar geleden is Nollie met vriend Wilco en dochter Jytte geëmigreerd naar Albacken in Zweden. Nollie wil samen met haar beste vriendin Tanja Redder 1700 km fietsen. In eerste instantie van Albacken naar de Noordkaap. Tanja (36) en Nollie (37) hebben elkaar leren kennen tijdens vakantiewerk bij een supermarkt in Ommen. Het idee van de fietstocht ontstond in de winter van 2008/2009. In 2013 is het dan uiteindelijk gelukt om de fietstocht te realiseren. Ze fietsen voor een goed doel en dat is de stichting De Jonge Weduwe. De reis ging niet van Albacken naar de Noordkaap, maar van de Noordkaap terug naar Albacken. Dit kwam beter uit. Hun belevenissen van de voorbereidingen en de fietstocht hebben ze vastgelegd op Facebook: Tanja En Nollie De Uitdaging. Hier staan ook de foto's die zijn opgenomen in het boek.

De tocht begon op 16 augustus 2013 en de laatste dag was 1 september 2013. In zeventien dagen 1700 kilometers fietsen. Dat is gemiddeld 100 kilometer per dag. Tja, wat valt er dan eigenlijk te schrijven. Volgens mij alleen fietsen :-). Daar gaat het dan ook voornamelijk over. Natuurlijk komen ze onderweg veel tegen. Zoals reflecterende hesjes voor in de tunnel. Heb je zelf geen vestjes dan kun je die uit de brievenbus halen en na de tunnel er weer in doen. Bijzonder.

Dat is niet het enige wat ze beleven. Wat beleven ze nog meer?
 • Tanja luistert naar Kedeng kedeng van Guus Meeuwis tijdens het fietsen.
 • Bijna elke avond wordt afgesloten met een quote.
 • In Kolen staat een windmolenpark met 1100 windmolens. Ik kan geen informatie vinden over dit park.
 • Veel rendieren.
 • Tussen de fietsverhalen door geeft Nollie informatie over rendieren, de Sámi, Faluröd verf en nog meer Scandinavische wetenswaardigheden.
 • Nollie, Wilco en Jytte wonen in het gehucht Måsjön.
 • Tanja en Nollie waren van plan om te overnachten bij een stel in Frederika. Ze zijn net als Nollie en Wilco in Ik vertrek geweest. Ze bleken in Nederland te zitten. Natuurlijk waren dat M&M (Monique en Marlène) van Viska Gården. Eind 2015 hebben ze het bedrijf verkocht en zijn ze weer terug gegaan naar Nederland. Nollie en Tessa zijn toen aangegaan bij Camping Åsele, gerund door Nederlanders.
 • Quote laatste dag: Volg je hart. Dat deed me dan weer denken aan het gelijknamige boek van Elly Koster.
 • Tanja en Nollie hebben net voor het uitkomen van dit boek besloten om in 2017 van Albacken naar Nederland te fietsen. Volgens mij hebben ze dit nog niet gedaan.
 • In het Sponsorgeld hoofdstuk wordt verteld wat er met het sponsorgeld is gedaan.
 • In het hoofdstuk Uitrusting komt de uitrusting en bagage van Tanja en Nollie aan bod.
 • Als laatste is er nog een krantenartikel geplaatst van woensdag 25 september 2013, Balkbrug. Het artikel is ook online te vinden op deze website.
Conclusie:
Een dun boekje over de fietsreis van Nollie en Tanja. Leuk om weer eens wat te lezen van Nollie na hun Ik vertrek avontuur. Natuurlijk volg ik hun Offroad Zweden blog een beetje. Voor degenen die het noorden nog niet goed kennen worden er leuke tips gegeven. Voor zo'n dun boekje vind ik €16,95 wel wat veel. Misschien gaat er wat van het bedrag naar het goede doel. Gelukkig is er een schappelijk geprijsd ebook beschikbaar. Erg leuk om te lezen hoe iemand zo van de natuur onder de indruk kan zijn. Daarnaast is het leuk om te lezen dat hun vriendschap ijzersterk is en natuurlijk respect voor de dames voor de 1700 km lange fietsreis. 

Recensies:
- De Leestafel

9 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de leestip Hans en je duidelijke beschrijving! Ik herinner me deze Ik vertrek-aflevering nog wel. Leuk dat mensen deze stap daadwerkelijk zetten. Heb jij ook plannen in die richting? Ik ga heel graag op reis en vind het leuk om over zo'n stap te lezen en na te denken maar ben teveel gehecht aan alles en iedereen hier in NL om er echt voor te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Plannen waren er wel. Ze zijn nu even geparkeerd omdat de kinderen net aan hun studies zijn begonnen. Dat duurt nog een aantal jaren voordat ze klaar zijn. Na die tijd weer eens kijken hoe het er voor staat.

   Verwijderen
  2. Ik snap het Hans. Voorlopig is het dus een mooie vakantiebestemming.

   Verwijderen
 2. Dat is nogal een prestatie, 1700 km. in 17 dagen. En dan zie ik tussen al dat fietsgeweld ook nog eens een van mijn boeken voorbijkomen ;-) Leuk! Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat boek wil ik zeker gaan lezen, leuk voor de vakantie! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lezen gaat sneller dan het fietsen :-). Het was zo uit.

   Verwijderen