Google Translate

zondag 16 juli 2017

Linbastan, het vlasmuseum in het dorpje Lerkaka te Öland

Ik heb voor de blog van Nordik Living een aantal blogposten geschreven, maar deze zijn helaas niet meer beschikbaar omdat de Nordik Living blogsite uit de lucht is. Omdat een aantal blogposten alleen op de Nordik Living site stonden, leek het me wel handig om ze alsnog op mijn eigen site te zetten.

Lerkaka, een dorp met minder dan 50 inwoners (volgens Wikipedia in 2005) op het Zweedse eiland Öland. Het ligt aan de oostelijke parallelweg van de Zweedse weg 136. Aan de doorgaande weg ligt het kleine en enige bewaard gebleven vlasmuseum van Öland, Linbastan. Dit museum was vroeger (ongeveer 1750 tot 1922) een werkplaats voor het bewerken van vlas. In 1956 is het huisje aan de plaatselijke vereniging voor volkenkunde geschonken en sinds 1957 is het huisje omgetoverd tot een museum waarin de meeste spullen staan die men bij het bewerken van vlas tot linnen nodig had.


 

  

 


Een beschrijving van de bewerking van vlas tot linnen kun je lenen. De beschrijving is zelfs in een Nederlandstalige versie aanwezig. Tevens kun je uitleg krijgen van een, in ons geval, vriendelijke man die zijn uiterste best deed om het bewerkingsproces in gebrekkig Engels uit te leggen en te demonstreren. Dit maakt het kleine museum bijzonder. Allemaal lekker simpel en gewoon. In Nederland zijn er ook vlasmusea aanwezig zoals ’t Vlasschuurken te Koewacht (Nederland/België) en It Braakhok te Ee (Friesland), maar het is wel mooi om als Zweden liefhebber een vlasmuseum in Zweden gezien te hebben en dan nog wel de enige van heel Öland.

4 opmerkingen:

 1. Altijd leuk zo'n klein museum waar je kunt zien hoe iets in z'n werk ging. Wij vonden Öland voor deze vakantie een beetje te ver rijden maar misschien dat we er nog eens naar toe gaan, dan kunnen we ook alsnog het mooie Kalmar Slott bezichtigen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen we in Skåne waren zijn we wel naar Öland gereden. Best wel ver maar erg veel gezien onderweg.

   Verwijderen
 2. Dat ziet er leuk uit. Een museum om te onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen